Cartea de identitate poate fi obtinuta si prin procura / foto: Ramona Ionescu

* bacauanii aflati temporar in strainatate pot solicita preschimbarea cartii de identitate prin intermediul unei persoane imputernicite * in acest sens, solicitantul poate obtine o procura speciala de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României

In cazul in care solicitantul actului de identitate se afla temporar in strainatate, depunerea cererii sau, dupa caz, inmânarea actului de identitate se poate face si pe baza de procura speciala obtinuta de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.

In cuprinsul procurii speciale trebuie sa fie mentionat in mod obligatoriu scopul pentru care aceasta a fost eliberata, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate si/sau ridicarea actului de identitate, schimbarea domiciliului, etc.

Procura trebuie sa aiba aplicata fotografia solicitantului (marimea 3/4 cm cu banda alba de 7 mm) si sa fie certificata cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv. La procura se ataseaza o fotografie stampilata pe verso, identica cu cea care a fost aplicata pe procura.

Documente in original si copie

La depunerea cererilor de catre mandatar (persoana imputernicita prin procura speciala sa reprezinte solicitantul) acestea vor fi completate cu datele mandantului (persoana care solicita eliberarea unui nou act de identitate) si vor fi semnate de catre mandatar la ghiseul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu al mandantului.

Mandatarul (persoana imputernicita prin procura speciala sa reprezinte solicitantul) va prezenta la ghiseu in numele mandantului documentele care atesta dovada numelui de familie si a prenumelui precum si a datei de nastere (certificatul de nastere), documentul care face dovada starii civile (certificat de casatorie, hotarâre de divort definitiva si irevocabila/certificat de divort – daca este cazul), alaturi de celelalte documente care fac dovada adresei de domiciliu precum si a achitarii contravalorii actului de identitate si a taxei extrajudiciare de timbru.

Documentele vor fi prezentate atât in original cât si in copie. In cazul in care motivul pentru care se doreste eliberarea unui nou act de identitate este “schimbare de domiciliu”, in continutul procurii speciale depusa de mandatar trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu noua adresa de domiciliu a mandantului.

Atentie la fotografii!

In Bacau au existat câteva situatii in care documentele trimise de solicitant au fost refuzate de Directia Publica de Evidenta a Persoanelor a municipiului Bacau. “Intâlnim frecvent cazuri in care fotografiile nu respecta dimensiunile standard. Fie sunt taiate prea mult in partea de sus, fie sunt prea scurte in partea de jos. La tiparire, astfel de fotografii nu sunt acceptate, iar solicitarea este respinsa. Chiar daca oamenii motiveaza ca documentele au fost verificate la consulat, cei de acolo trebuie sa respecte totusi niste reguli.

In alte cazuri se intâmpla ca fotografiile sa fie facute pe un fond deschis si chiar daca noi le primim cu anumite rezerve, cei de la tiparire le refuza”, declara cms. sef Ioan Prisecaru, seful Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor a municipiului Bacau. Pe fondul unui astfel de refuz, o familie din Bacau ameninta ca va declansa un mare scandal intre Ambasada României si Consulatul de la Castiglione.

“Fratele meu este in Spania si s-a dus la consulat sa-si refaca buletinul pentru ca se apropia data expirarii. A trimis in tara procura, fotografii, stampila aplicata, iar când s-au dus parintii mei in Bacau cu documentele acestea, la Serviciul Buletine i-au fost refuzate pe motiv ca nu sunt bune fotografiile. Cica atunci când au fost scanate, au ramas prea scurte.

Va dati seama ca a cheltuit degeaba 60 de euro taxa consulara si inca 30 de euro sa trimita documentele in tara! Daca cei de la consulat si-au dat acceptul când au vazut fotografiile, cum de nu sunt bune in tara? Are cineva impresia ca cei care apeleaza la rude sa le faca documentele dispun de bani dupa cheremul autoritatilor? De unde sa scoata atâtea sute de euro, ca in strainatate nimeni nu sta pe roze!”, spune Mihaela Lungu, sora solicitantului.

Autoritatile române insista pe ideea ca persoanele care aleg sa-si faca buletinul de la distanta sa respecte intocmai recomandarile si sa se informeze in prealabil cu privire la dimensiunile fotografiilor si regimul documentelor.

Alte articole