Trăim vremuri agitate, în care evenimentele, întâmplătoare sau intenționat provocate de asasinii politicii românești, ne îngrijorează, ne rănesc, ne zdruncină traiectoria. Presa trimite semnale de alarmă, căci acesta e rostul ei, să-i avertizeze pe cetățeni când apar devieri de la linia justă și când cei plătiți să aplice legile și normele le încalcă.

La fel de important e să vorbească despre lucrurile foarte bune sau excepționale care se petrec în comunitate. Dacă nu vom recunoaște valorile și vom vorbi numai despre incompetenți, hoți și corupți, vom încuraja resemnarea, abandonul.

Toți sunt răi, „la ce folosește să mă străduiesc să fiu, eu, mai bun?”, se vor întreba tinerii. Din fericire, Bacăul are oameni de excepție în toate domeniile: sănătate, educație, sport, servicii sociale, cultură, aeronautică, robotică etc. Medici, profesori, preoți, ingineri, economiști, sportivi, scriitori, manageri. De asemenea, are instituții și organizații neguvernamentale care sunt modele de bună practică.

În ciuda faptului că unii funcționari din București, ale căror interese sunt diferite de ale comunității, nu vor să avem o pistă cu capacitate portantă mare, nici holding spitalicesc, nici bază de tratament balnear, mergem înainte. Aflăm că în țară există spitale igrasioase, murdare, invadate de șobolani, fără aparatura necesară, fără medicamente, pansamente, hârtie igienică… E groaznic.

Nu așa stau lucrurile în județul nostru. Spitalele din Bacău și Onești beneficiază de investiții în fiecare an, cel din Moinești e centru și spital „de excelență” de peste un deceniu, spitalele din Buhuși și Comănești au fost renovate și dotate, în ultimii ani, grație patriotismului și priceperii edililor și managerilor. Avem și un spital privat în Podu Turcului, care e lăudat de pacienți. În aceste unități sanitare moderne sunt mulți medici devotați, bine pregătiți, care rămân aici, acasă, cu noi. Sperăm din tot sufletul să mai vină și alții, la fel de buni, pentru că suntem o comunitate care recunoaște și sprijină valorile.