29 martie 2024
Top StoryNe paște Pesta Micilor Rumegătoare

boala evoluează la granița Bulgariei cu Turcia, dar măsuri profilactice se impun și la noi

Ne paște Pesta Micilor Rumegătoare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a informat Centrul Local de Combatere a Bolilor cu privire la situația epidemiologică privind evoluția Pestei Micilor Rumegătoare care evoluează în Bulgaria, la granița cu Turcia. DSVSA a precizat și necesitatea sensibilizării tuturor factorilor implicați de la nivel local pentru prevenirea apariției bolii.

În acest sens – ne-a informat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al instituției băcăuane – a fost dispusă instituirea de măsuri suplimentare de prevenție:

– au fost notificate Unitățile Administrativ Teritoriale (primăriile), asociațiile crescătorilor de ovine și caprine și operatorii economici implicați în activitatea de creștere și comerț cu rumegătoare;



– prin intermediul unor materiale informative (postere, afișe) postate la circumscripțiile sanitare veterinare de liberă practică, la primării și la alte instituții vizitate frecvent de cetățeni, au fost informați crescătorii de ovine și caprine din gospodăriile populației privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau  cazuri de mortalități;

– monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din comerțul intracomunitar cu Bulgaria;

– intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.
„DSVSA Bacău – a precizat Florin Baltă – a instruit medicii veterinari de liberă practică și pe cei oficiali, fiind dispuse măsuri de supraveghere a teritoriului privind starea de sănătate a efectivelor de caprine și ovine”.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă

Pesta Micilor Rumegătoare evoluează în Bulgaria, în regiuni din apropierea graniței cu Turcia. În acest context epidemiologic complicat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România, prin informarea și sensibilizarea tuturor factorilor implicați, cu acțiuni de instruire și control riguros la granița României cu Bulgaria.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar care afectează rumegătoarele mici – ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus. Transmiterea infecției se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv și puțin probabil indirect, având în vedere rezistența scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluția bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și a căilor respiratorii.
România are statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare, pentru că aici nu evoluează această boală.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri