Pasionat de teoria conspiratiei, românul vede comploturi peste tot, cauta vinovati pentru tragedii, ii identifica, se repede asupra lor apoi se razgândeste si se repede asupra altora.

Lipsindu-i elemente esentiale din educatia de baza, românul nu reuseste, insa, sa traga singur o concluzie si este prostit cu usurinta. Cazul tragediei de la Colectiv este definitoriu: in ciuda faptului ca vina apartine celor care detin clubul si care au organizat evenimentul, permitând, de dragul profitului, sa intre 400 de persoane intr-un spatiu care permitea prezenta a doar 80, lumea s-a repezit sa dea vina pe Guvern.

Nu discutam maniera in care s-au tras sforile pentru acest lucru; discutam doar faptul ca, daca publicul ar fi avut puterea de a judeca la rece lucrurile, poate nu ar fi cazut in capcana manipularii. In al doilea rând, si aici e problema mai grava, este problema culpabilizarii salvatorilor si a cadrelor medicale.

PUBLICITATE

In ciuda faptului ca, desi suntem departe de a fi o societate functionala, serviciile de urgenta au reusit sa intervina in timp util, desi au avut de intâmpinat multe piedici. Asta n-a fost de ajuns; s-au gasit o multime de insi care au incercat sa plateasca niste polite si au inventat o „interventie – dezastru”.

Ulterior, o seama de persoane fara pregatire sau experienta medicala au inceput sa acuze medicii ca nu ingrijesc pacientii ca lumea si se impotrivesc transferului acestora la spitale din afara tarii pentru a-si masca incompetenta.

Cel putin trei pacienti au murit in timpul transferului, dar asta nu i-a convins pe respectivii ca starea ranitilor nu permite transportul acestora.

A venit seful sectiei de arsi de la Spitalul Universitar din Bordeaux – intâmplator, un român – si a spus ca nicaieri in alta parte ranitii nu ar fi fost tratati mai bine decât au fost tratati la Bucuresti; n-a convins conspirationistii care o tin danga-langa cu acuzatiile.

Problema nu este ca exista aceste teorii, problema este ca românii, lipsiti de spirit critic si analitic, le iau de bune, fara sa-si puna intrebari si reactioneaza pe baza acestor informatii. Iar asta inseamna o mare vulnerabilitate la nivel national deoarece forte externe se folosesc de acest lucru pentru a-si atinge obiectivele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Intre Adevar si Realitate …
    La Adevarul care elibereaza nu ajungem decat prin Revelatie ,asa dupa cum ne-au lasat peste vremuri marii maestri,deschizatori de drumuri,de minti ,de inimi iar in lumea materiala ,lucrurile nu sunt ceea ce par a fi in realitate .O celula ca unitate de baza a organismului viu nu functioneaza de una singura: mai multe celule formeaza tesuturile,mai multe tesuturi ,organele ,mai multe organe sistemele care impreuna alcatuiesc organismul uman. Pe acelasi principiu functioneaza societatea,in care fiinta umana este interconectata la tot si toate alcatuind umanitatea. Marul stricat ,le strica si pe celelalte din jurul sau ,la fel celula imbolnavita, intocmai cum ,pe cale de simetrie ,o celula insanatosita le vindeca si pe celelalte.Cand Iisus ne transmite :,,Credinta ta ,te-a vindecat ! ”,nu face decat sa ne aminteasca ca organismul uman detine capacitate de vindecare,autoreglare prin ,iata ,sistemul imunitar,anticorpi,leucocite,timocite,sinapse neuronale care asigura conexiunea atat in interiorul cat si in exteriorul corpului uman,racordandu-ne la campul cuantic infinit al constiintei cosmice.
    Nu putem trai izolati unul de celalalt ! Iar Natura creata in toata splendoarea perfectiunii detine
    toate mecanismele de autoreglare si evolutie.Nu ne ramane decat sa ne oprim o clipa-n loc si sa cugetam cu toata mintea ,din toata inima si cu tot sufletul.Pace si Bucurie !

  2. Nu cred ca exista ,,teoria conspiratiei”.Exista ,,realitatea conspirativa”.Daca urmaresti cateva sectoare economice distruse,vei vedea ca nu a fost nimic intamplator.Din pacate sa gasit si teren fertil in randul societatii noastre care din rautate si invidie nu stie sa-si aprecieze liderii buni.Uitati-va la evolutia economica a tarii si veti observa cum au fost inlaturati cei care reuseau sa ne aduca crestere economica.Aveti putintica rabdare si veti vedea ca din nou vom cadea in jos.Pentru ca nimeni nu are interesul ca Romania sa creasca.Trebuie sa ramanem saraci ca sa devenim o pepiniera de forta de munca pentru altii.

  3. ,,Ceva” imi spune ca ,,socoteala de-acasa nu se potriveste cu socoteala din targ “,ca toata ,,strategia conspirativa ” in ce ne ne priveste pe noi,ca neam si tara o sa se ,,dezumfle ” brusc,instantaneu si deodata …asa ,ca prin MINUNE…Suntem un popor minunat si binecuvantat ! Vom trai si vom vedea …ceea ce am crezut desi nu am vazut, in conformitatea cu niste reguli universal-valabile care sunt mai presus de capacitatea fiintei umane de a le intelege ! De perceput,le percem cu certitudine …

LĂSAȚI UN MESAJ