Inca de acum câtiva ani se prefigura un culoar liber pentru discursul nationalist in România. Sub presiunea politicilor economice de tip „neocon”, pe de o parte si a asaltului „anticomunistilor” de parada, cetateanul s-a refugiat spre zona nationalista. Acest fenomen a fost observat iar clasa politica a incercat sa contra-atace cu legea care interzice cultul celor acuzati de crime impotriva umanitatii.

Adica, erau scoase in afara circuitului politic nationalismul legionar si cel comunist. Ce observam astazi este cum o parte a clasei politice incearca sa intre pe terenul nationalismului si sa se prezinte alegatorilor in itari si cu opinci pentru a le lua voturile. De fapt, e mult spus „clasa politica”, e vorba doar despre „sistem”, acel sistem care a guvernat in ultimii zece ani si care incearca sa supravietuiasca in aceste vremuri tulburi.

Care, atunci când era la moda UE, se vopsise in albastru si-si pictase stelute pe fata iar acum, când edificiul european se zguduie din temelii, isi trage camasa verde cu diagonala si pozeaza in salvator al neamului. Nationalismul este la moda in toata Europa si câstiga teren pe fondul problemelor din ultima vreme.

PUBLICITATE

Criza imigrantilor este doar ultima picatura, pentru ca partidele nationaliste au exploatat resentimentele cetatenilor europeni fata de criza economica, fata de politica Bruxelles-ului de a calca peste suveranitatea nationala, si asa mai departe.

Daca in Anglia, ‘Brexitul’ a ajuns o tema de campanie inclusiv pentru Partidul Conservator, in Polonia si Ungaria nationalismul se manifesta ca o respingere a „diktatului” european, pe acelasi model cu respingerea influentei sovietice. Nu trebuie sa ne miram, deci, ca extremistii de dreapta s-au reunit la Sinaia pentru a pune bazele unui partid nationalist anti-european românesc.

Acesta, insa, va trebui sa lupte cu tendintele nationaliste manifestate de celelalte formatiuni politice, asa-zis traditionale.

Iar asta ne arata ca batalia electorala o sa evite, din nou, temele concrete si se va concentra, iarasi, pe chestiuni abstracte dar foarte usor convertibile in emotii: anticomunism, nationalism, anticoruptie, anti-rusism, ortodoxism, anti-imigrationism. Poporul isi va da la gioale cu burta goala dar cu capul plin de idei in vreme ce oamenii sistemului vor manevra, satisfacuti, butoanele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. “Poporul isi va da la gioale cu burta goala dar cu capul plin de idei in vreme ce oamenii sistemului vor manevra, satisfacuti, butoanele.” Fraza e antologica, D-le Bibire, felicitari !!

LĂSAȚI UN MESAJ