O seama de citate atribuite unor personalitati istorice, citate care s-au inscris in constiinta colectiva, nu apartin celor carora le sunt atribuite. O carte scrisa de doi autori britaici (Paul F. Boller si John George), numita “They Never Said it” (N-au spus-o niciodata), trece in revista o seama de astfel de atribuiri.

Charles Darwin. Unul dintre argumentele folosite de creationisti este acela ca, pe patul de moarte, Charles Darwin ar fi regretat si negat Teoria evolutionista. “Cum mi-as fi dorit sa nu fi exprimat teoria asa cum am facut-o” – ar fi spus el. In octombrie 1985, tele-evanghelistul Jimmy Swaggart a anuntat ca Darwin si-ar fi repudiat munca de o viata pe patul de moarte si ar fi cerut, in ultimele momente, o Biblie pentru a-l primi pe Iisus. Swaggart nu a fost primul care a afirmat acest lucru. Mistificarea dateaza din 1882, când, la putin timp dupa moartea lui Darwin, vaduva amiralului britanic Sir James Hope a spus, in cadrul unei intâlniri cu studentii seminarului Northfield, ca l-ar vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe de viata si l-ar fi gasit citind “Epistola catre evrei”. Ea a spus ca Darwin ar fi zis ca si-ar dori, in acele momente, sa nu fi exprimat teoria evolutionista asa cum a facut-o si i-ar fi cerut sa-i aduca pe cineva care sa-i vorbeasca de Iisus si de mântuire. Fiica lui Charles Darwin a negat, insa, ca Lady Hope l-ar fi vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe. In plus, a spus ea, Darwin nu a negat niciodata, nici pe patul de moarte, nici inainte, convingerile sale stiintifice.

Galileo Galilei. Nu exista nici o proba cum ca Galilei ar fi soptit in 1633, dupa ce a fost fortat de Inchizitie sa renege faptul ca Pamântul se roteste in jurul Soarelui, expresia “Eppur si muove”. Ea i-a fost atribuita 100 de ani mai tarziu de catre un scriitor francez.

PUBLICITATE

Hermann Goering. Remarca “Când aud cuvântul cultura, imi caut pistolul” ii este atribuita maresalului Goering, important lider nazist. Cu toate acestea, el nu a spus niciodata aceste cuvinte iar citatul face parte din piesa de teatru “Schlageter” scrisa de Hanns Johst si jucata la Teatrul de Stat din Berlin in 1933, anul venirii lui Hitler la Putere. Citatul original era “Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning,” – “Când aud de cultura… trag siguranta de la Browning!”.

Thomas Jefferson. Al treilea presedinte al SUA este creditat a fi autorul expresiei “Pretul libertatii este vigilenta vesnica”. Desi vorbele ii sunt atribuite lui Jefferson, acest citat nu apare nicaieri in operele sale. Vorbele atribuite lui Jefferson sunt folosite, insa, pentru a justifica suspendarea drepturilor civile.

Ludovic al XIV-lea. Se spune ca regele ar fi intrat in Parlamentul francez intrerupând dezbaterile si afirmând “Statul sunt eu”. Nu exista nici o dovada ca ar fi spus aceste cuvinte.

Maria Antoaneta. Se spune ca regina Maria Antoaneta ar fi spus taranilor care se plângeau ca nu au ce mânca: “Daca nu aveti pâine, atunci mâncati cozonac!”. Insa, remarca unii istorici, o astfel de expresie era deja cunoscuta inainte de nasterea reginei. In Confesiunile sale din 1778, Jean-Jacques Rousseau scria:”Am amintit despre vorbele nechibzuite spuse de o mare printesa, care, fiind informata ca poporul nu are pâine, a replicat”. Atunci sa manânce cozonac”. Maria Antoaneta ar fi spus vorbele respective abia la 1789.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ