n Zeci de strazi sunt complet desfundate, altele sunt pline de gropi

n Desi primaria promitea in toamna ca &#8222le pregateste de iarna”, raidul facut pe 10 decembrie de redactorii Desteptarii dovedeste ca nu s-a miscat nimic

n Purtatorul de cuvant al Primariei ii da inainte cu &#8222pregatirea strazilor pentru iarna”

Primarul municipiului Bacau spunea cu mai multe luni in urma ca inspectorii Primariei bat orasul zilnic de la un capat la altul pentru a lua pulsul localitatii si, mai ales, pentru a vedea cum sunt respectate legile tarii si hotararile parlamentului local. Am aflat apoi ca fiecare persoana din Primarie investita cu atributiuni de control si supraveghere a respectarii legislatiei in domeniul constructiilor, arhitecturii, bunei gospodariri si asigurarii confortului fiecarui cetatean au in fisa postului o anumita zona, anumite strazi sau cartiere. Ei ar trebui sa fie ochiul si timpanul primarului in teritoriu, astfel ca fiecare reclamatie, doleanta, propunere venite din partea cetatenilor sa ajunga pe masa edilului in fiecare dimineata. A fost infiintat si un telefon direct, format doar din patru cifre, gratuit, la care bacauanii isi pot spune necazurile si problemele care survin, inevitabil, intr-o comunitate de aproape 200.000 de locuitori. Telefonul este inutil, din moment ce la el ori nu raspunde nimeni, ori raspund persoanele care ii asigura paza si protectia primarului, iar despre activitatea inspectorilor vorbesc cetatenii care ne suna zilnic la redactie. A venit iarna. Noi nu avem nici o vina. Nici locuitorii Bacaului. Tot mai multe semnale ne vin de pe diferite strazi si din mai multe cartiere prin care oamenii ne aduc la cunostinta grave anomalii in administratia locala.

Constructorii strica trotuarele

Se mai construieste cate ceva prin municipiu. Nu-i vorba de locuinte sociale sau prin credit ipotecar. Acestea au “inghetat&#8221 inca de anul trecut. Cum intri pe strada Banca Nationala, de pe “Bacovia&#8221, pe dreapta, se construiste ceva. Parca sediul unei societati de asigurare. Acum lucrarile au fost intrerupte. A venit iarna si constructorul si-a luat calabalacul si a plecat. Va reveni in primavara. Ce a lasat in urma lui se vede din strada. Pe o portiune de peste 20 de metri trotuarul a fost distrus de utilajele si masinile grele care au lucrat la respectiva constructie. Pietonii sunt obligati acum sa ocoleasca portiunea distrusa si devenita mocirla, iesind in strada, acolo unde pericolul ne pandeste la fiecare centimentru. Circulatia intensa, viteza masinilor, aglomeratia din orele de varf, creeaza tensiuni permanente si pun in pericol viata si securitatea celor care au drum prin acea zona. Mai ales dimineata, atunci cand elevii merg spre scoala, trotuarul distrus pune la grea incercare pietonii, dar si conducatorii auto. Exista o lege pe care constructorul ar fi fost obligat sa o respecte, care spune ca trebuie sa refaca eventualele stricaciuni provocate pe drumurile publice, ca urmare a executarii unor lucrari. Nimeni de la Primarie nu a sesizat incalcarea legii. Inspectorul de zona ar fi trebuit sa intocmeasca un referat, iar Primaria putea amenda sau obliga societatea de constructii sa aduca strada la starea initiala. Nu s-a intamplat, se spera, poate, ca zapada va acoperi aceasta neglijenta.

Teren de instructie pentru infanterie

In Cartierul Nord, Primaria a pornit cateva lucrari de modernizare si consolidare a unor strazi. Cu chiu cu vai a fost asfaltata str. Vrancei, insa mai sus, la Nord, pe Sucevei este dezastru. Este posibil ca si aceasta strada sa fi intrat in vizorul Primariei, insa iarna (din nou iarna!) a lasat locuitorii din zona in mocirla. S-a lucrat la canalizare, spun cei de pe Sucevei, apoi lucrarea a fost abandonata. De la un capat la altul al strazii, noroiul trece de glezne, oamenii fiind nevoiti sa-si puna cizmele, iar cei care nu au folosesc pungi de plastic peste incaltari. Este un spectacol dezolant. Dupa temperaturile de afara si stadiul lucrarilor, nu exista posibilitatea ca strada sa fie asfaltata in aceasta perioada. Cojocaru Lupascu, locuitor de pe str. Sucevei ne implora sa facem un apel catre edilii orasului pentru a pune un buldozer sa niveleze strada si sa aduca cateva masini cu balastru pentru a pregati strada pentru iarna. Acum arata ca un poligon pregatit special pentru antrenarea trupelor de infanterie si pedepsirea celor care incalca regulamentul sau nu l-au salutat corespunzator pe caporal: Culcat!, Drepti! Culcat! In aceeasi situatie se afla si strada Fagului, din acelasi cartier.

Pe Caisilor au inflorit… gropile

De pe Sturza pana la Observator strada a primit numele de Caisilor. Nume frumos, numai ca denumirea nu are nici o legatura cu starea strazii. Aici isi au sediul Revista ATENEU, Scoala Populara de Arte si Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale. Strada e doar de 150 de metri, insa are tot atatea gauri. Zeci de oaspeti din alte localitati vin la Revista Ateneu. Strada ar putea fi o oglinda a edililor. Este, insa sparta. Locuitorii din zona spun ca strada a fost distrusa si de utilajele mari care trec zilnic, mai ales in perioada cand cladirea RENEL a fost reparata, insa nimeni nu a mai pus o roaba de asfalt prin gaurile ivite in strada.

Sa lesini in spatele Catelei Lesinate

Se fac tot felul de lucrari prin oras. Unul sparge si pune gaze, altul vine cu apa, celalalt cu tevile pentru caldura. Este normal ca tot ce este in subteran sa se mai sparga. Conductele sunt vechi, se ridica noi constructii. Este nevoie de utilitati. Numai ca legea este valabila si aici. Pe Alecu Russo, in spatele restaurantului cunoscut mai ales “La Cateaua Lesinata&#8221 (denumirea mi-a fost sugerata de mai multi locatari din zona), s-a lucrat la o conducta. Groapa mare, sant si…lesin. Constructorul nu s-a mai obosit sa refaca strada. In acest anotimp acolo este un mic infern: noroi, blocaj, nervi si disconfort pentru locatari. Nici pe aici nu a trecut inspectorul Primariei. Locatarii sunt convinsi, pe baza experientei altor ani, ca zapada va acoperi si de aceasta data inconstienta si lipsa de respect fata de cei care platesc taxe, dar si dispretul fata de lege. La primavara va fi cald si bine. Dar pana atunci?

Macel la Marasti

Distractie mare la intersectia strazii Marasti cu Bicaz. Strada Marasti se varsa din Cartierul Tache direct in Bicaz, strada care te poate scoate in oras. La lumina. Exista si aici o vama pe care o platesc in natura masinile (arcuri, suspensii, bucse), cat si soferii care inainte de a intra in intersectie deschid dictionarul cu neologisme si il daruiesc primarului. Circulatia a devenit insuportabila, gaurile au coborat sub nivelul marii. Si este vorba doar de 50 de metri. Doua masini de asfalt ar fi fost suficiente pentru ca soferii sa treaca la Dictionarul Academiei Romane, insa cum Primaria sta prost, in ultimul timp, cu lecturile va trece mult timp pana cand “batalia de la Marasti&#8221 se va fi sfarsit.

Reporterii nostri s-au deplasat in acest sfarsit de saptamana doar in zonele unde au fost chemati insistent de bacauanii satui sa tot bata la usa Primariei si sa nu raspunda nimeni. Fata de cele semnalate de noi, purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu a facut urmatoarele precizari: &#8222Stada Sucevei si Fagului sunt intr-un program de modernizare. Aici intra si refacerea canalizarii, inlocuirea altor tevi care si-au depasit de foarte mult timp termenul de garantie. In aceasta situatie, lucrarile au fost intarziate. Vom incerca sa pregatim aceste strazi pentru iarna. Conservarea va consta in curatare si apoi asternerea unui covor protector, astfel ca in primavara sa poata fi reluate lucrarile. Cat priveste faptul ca unele societati de constructii nu respecta conditiile din contract, mai precis nu lasa terenul, strazile, trotuarele asa cum le-au gasit, Primaria va lua masuri ca acestea sa se conformeze legii. Inspectorii de zona vor inspecta toate zonele si, va garantam, cetatenii nu vor mai avea de suferit in urma acestor interventii”, ne-a mai spus Ionut Tomescu.

Scris de Gheorghe BALTATESCU