24 aprilie 2024
ActualitateMunca in zadar: Se bat apoi se impaca

Munca in zadar: Se bat apoi se impaca

– in primele opt luni ale acestui an au fost sesizate 1.804 infractiuni de loviri sau alte violente, insa doar in 465 de cazuri s-a inceput urmarirea penala fata de faptuitor

In multe cazuri politistii ajung sa faca investigatii de pomana. Noul Cod Penal, care a intrat in vigoare la 1 februarie 2014, le permite partilor sa se impace iar acest lucru duce la anularea plângerii si implicit a tuturor cercetarilor derulate pâna la momentul respectiv.

Retragerea plângerii prealabile poate interveni pâna la pronuntarea unei hotarâri definitive, în cazul infractiunilor pentru care punerea în miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plângeri prealabile.



Când vine vorba de impacare, aceasta poate interveni atunci când punerea în miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede în mod expres, iar acest lucru înlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila.

Împacarea produce efecte numai intre partile vatamate si inculpat si daca are loc pâna la citirea actului de sesizare a instantei, si se refera si la infractiunile de furt, furt calificat sau inselaciune.

Dar la fel de bine partile din dosar isi pot da mâna chiar daca acesta a fost deschis in urma unei plângeri, asa cum se intâmpla in cazurile de loviri sau alte violente si vatamare corporala din culpa sau amenintare.

„In judetul Bacau, cele mai multe situatii în care reclamantii aleg sa-si retraga plângerile, se refera la infractiuni de loviri sau alte violente si amenintare”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

In primele opt luni ale acestui an, în judetul Bacau au fost sesizate 1.804 infractiuni de loviri sau alte violente, dar s-a inceput urmarirea penala impotriva faptuitorului doar in 465 de cauze. In aceeasi perioada s-au inregistrat si 599 de infractiuni de amenintare, fiind cercetati doar 151 de faptuitori, ceea ce inseamna ca in celelalte cauze partile au ajuns la o intelegere.

Astfel de impacari apar si in cazurile de furt, daca prejudiciul este mic sau daca pagubitul isi recupereaza bunurile sustrase si nu-si mai doreste sa ajunga in instanta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri