Din când in când, in spatiul public ajung lamentarile patronilor care se plâng de calitatea angajatilor români, de faptul ca nu gasesc muncitori sa le lucreze in fabrici, pe ogoare, ca in ciuda ofertelor de munca, nici macar taranii nu mai vor sa se angajeze in unitati de productie de la oras. Subiectul este dezbatut de HR manageri scortosi si gravi apoi este preluat de televiziuni, unde prezentatoare isterice preiau ideile si le arunca in capul invitatilor de la talk-show, urmând ca a doua zi, ziarele – câte o mai fi ramas – sa titreze ca “românii nu mai vor sa munceasca”. Intelectuali cu papion si cu idei de extrema dreapta preiau cazul si se mira, in fata unui platou cu fursecuri, de aceasta decadere morala a natiunii.

Nimeni, dar absolut nimeni din acest lant al slabiciunilor nu pune o intrebare esentiala. Nimeni nu-i intreaba pe patroni si pe managerii de resurse umane care este oferta lor pentru angajati. Ce bani ofera, ce conditii de cazare sau transport – daca e vorba de alta localitate decât cea de domiciliu – pe ce perioada e contractul sau ce cursuri de calificare ofera viitorilor salariati.

Pentru ca daca ar fi intrebat, s-ar fi rezolvat problema dar s-ar fi distrus mitul. Pentru ca românii vor sa munceasca, dar nu pe gratis! Ce nu spun cei care se plâng ca nu gasesc muncitori este ca oferta salariala este absolut rusinoasa: salariul minim, cazare in baraci neincalzite, mâncare ioc. Asta atunci când patronul plateste, ca exista si cazuri in care trage teapa. Angajatorii vor, dealtfel, doar sa inchirieze munca, sa ia salariati gata pregatiti pe care sa-i foloseasca vreo câteva luni, cât au nevoie si apoi sa-i concedieze si, eventual, sa-i mai foloseasca peste un an sau doi.

Problema este ca acest gen de eficientizare a fortei de munca nu e deloc in concordanta cu nevoile unui angajat care nu poate trai cu aer. Si care isi cauta angajamente pe termen lung. In cele mai multe cazuri, angajatorul nu-si bate capul nici cu programele de pregatire a fortei de munca si nici nu-l intereseaza cu ce face naveta salariatul. Dar vrea ca acesta sa munceasca 8-10 ore pe zi, sa fie punctual, harnic, sa accepte leafa de mizerie si sa nu comenteze in nici un chip. Pentru ca angajatorul nu vrea salariati, vrea sclavi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. excelent ca de obicei.
  problema asta exista de ani doar ca mai nou au constientitizat-o mai multi. de cand cu migrarea in masa (in Tara Romaneasca nu se mai gaseste nimica decent), multa lume i-a cunoscut direct acasa si a vazut ca “vesticii” pe care ni-i tot laudau propaganda nu au nici 4 maini si nici 3 capete si nici nu sparg recordurile stahanoviste; ba in general sunt mai prost pregatiti (ce vedeti acuma in scoala si societatea romaneasca astia au trait acum 20 de ani) dar cu tupeu mai mare fiind sustinuti de legislatie. noua chichita care tine sclavii pe plantatie de vre-o 10 ani este creditul, cica face bine la stomac! cunosc oameni care nu puteau inghitii seful, dupa ce si-au tras un imobiliar sa vezi cum nu mai aveau nici o greata :)) asa ca atentie (ma rog pentru cine nu-i prea tarziu)
  btw. astia isi inchipuie ca va lupta cineva pentru corporatii cand incepe bubuiala, eu pariez 99/1 ca daca li se dau furci maselor de sclavi va fi invers :))

 2. Mare bucurie pentru toţi oamenii ce vor cu adevărat să muncească faptul că nu mai există vize pentru UE. Având în vedere că un om normal rătăcit prin Europa trimite în ţară cam 3 salarii minime nete care sunt cheltuite pe toate alea zilnice din Ro, cred că aceştia sunt cei mai mari angajatori ai ţării şi nu borfaşii ăia de se cred patroni de sclavi pe plantaţia lor. DAR, cât timp există cerere pentru astfel de locuri de muncă mizere, oferta ordinarilor va fi actualizată mereu…deşi mă gândesc că e nevoie câteodată ca angajatul să pună mâna şi pe ciomag.

 3. “Conformistul” este acea specie de om care sare mai sus decit o minge.Un balon evoluat, umflat
  cu informatii mai mult sau mai putin adevarate.Unul care viseaza noaptea,visele altor visatori iar ziua zboara la joasa inaltime ,incercand sa-si salveze pielea cu orice pret,in caz de prabusire.Conformistul se antreneaza din greu pentru a putea sa alunece in bazinul electoral in care se scalda “marea majoritate”.Cata dreptate avea M.Twain ,cand afirma ca:”Daca votul nostru ar putea schimba ceva,nimeni nu ne-ar lasa sa votam.”
  O tara de conformisti (sclavi), nu are niciun viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ