28 aprilie 2024
ActualitateMoinești: prima reuniune județeană în proiectul „Șah în școală”

Moinești: prima reuniune județeană în proiectul „Șah în școală”

Municipiul Moinești a găzduit, la Complexul Turistic Mario, prima reuniune la nivel județean a coordonatorilor și reprezentanților cluburilor sportive de profil băcăuane ale Proiectului național „Șah în Școală”. La reuniune au fost prezenți și primarul municipiului, Valentin Vieru, dar și inspectorul școlar județean de specialitate pentru compartimentul Educație Fizică, Mihaela Franț, coordonatorul Proiectului național „Șah în Școală” și președinte al Federației române a International School Chess Union (ISCU), Vlad Ungureanu, și coordonatorul județean al Proiectului național „Șah în Școală”, Gabriel Suciu. 

La lucrările reuniunii au participat reprezentanți ai unor cluburi sportive, inspectori sportivi și de șah, arbitri de șah și administratori ai unor asociații sportive de profil. I-am văzut în sala reuniunii pe Nelu Hîrlea – președintele Clubului Sportiv Municipal Moinești, Jănică Negruț – arbitru de șah și coordonatorul Școlii de șah „Tinda Raiului” de pe lângă Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, Gheorghe Pirici – președintele Clubului Sportiv „Balta Albastră” din Bacău și Alexandru Văsîi – administratorul Asociației „Văsîi” din Bacău, Dan Munteanu – Clubul de șah „Gambit” din Bacău. Alături de ei au fost profesorii Cristina Ghiniță (Școala Gimnazială „Ciprian Porumbescu”, Comănești), Maria Canache (Șc. G. „Ștefan cel Mare, Zemeș), Claudia Rusu (Șc. G. Nr. 2, Dărmănești), Emanuel Moise (Șc. G. „Spiru Haret”, Bacău) și Adrian Abageru (Șc. G. Răcăciuni) și preotul Dumitru Parfene – de la Parohia Poduri. 

Proiecte, preocupări, dar și rezultate 



Primarul Valentin Vieru a prezentat succint preocuparea municipalității pentru dezvoltarea mișcării sportive în Moinești și pentru crearea unor baze sportive moderne și a amintit de participarea la competiții sportive naționale, dar și de lăudabila Secție de șah de la Poduri.

În dezbateri a fost subliniat rolul important al promovării șahului în școli, care încurajează deschiderea orizonturilor elevilor, fiind dovedit ca „sportul minții” și este un mijloc eficace pentru formarea copiilor ca ființe sociale și pentru dezvoltarea personalității acestora.

În județul Bacău sunt 25 de puncte de lucru ale proiectului „Șah în școală”, în Bacău, Buhuși (și Racova), Târgu Ocna, Dărmănești, Comănești, Moinești, Zemeș Răcăciuni și Horgești. 

Șahul în școală crește campioni 

La reuniune au fost prezentate și rezultatele pe care le au cluburile și asociațiile sportive din județ și a fost subliniat și rolul foarte important al profesorilor, dar și al părinților în atragerea copiilor către acest sport. Rezultatele sunt promițătoare, iar județul are deja primii campioni naționali.

Un sprijin important l-a promis și prof. Mihaela Franț în acest proiect, iar Vlad Ungureanu și Gabriel Suciu au dat asigurări că toate punctele de lucru vor fi dotate cu table de șah și ceasuri specifice acestui sport.

Sportivii băcăuani și coordonatorii lor se gândesc, deja, la următoarea ediție a Turneului Internațional de Șah de la Ploiești și la celelalte turnee care vor fi organizate în domeniu.

Federația Română de Șah și Asociația ISCU derulează programe la nivel național privind introducerea șahului în școli din România, succesele din acest domeniu fiind apreciate și de Federația Internațională de Șah și de alte federații naționale de șah.

Vlad Ungureanu: „Îmi doresc foarte mult ca județul Bacău să crească natural în promovarea șahului în școală – a spus Vlad Ungureanu. Iar domnul Suciu a creat o echipă frumoasă, dar pe care o vrem să reprezinte tot județul. Prin realizările lor în domeniu, și Moineștiul, dar și Bacăul merită măcar câte un turneu internațional de șah. Și, important este să fie create centre de șah în școală în tot județul, încât copii să nu parcurgă distanțe mari.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri