Alina Iftode, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Bacau

Inechitatile generate de legislatie in ceea ce priveste acordarea drepturilor de pensie pentru cei care au lucrat in grupe superioare de munca se pare ca vor lua sfârsit. In acest sens, Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a articolului 158 din Legea 263/2010 privind pensiile din sistemul public.

Astfel, propune ca adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupa I si a II-a de munca, de dinainte de 1 aprilie 2001, sa fie valorificate in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei amintite. In categoria documentelor verificabile, ministerul include actul administrativ de nominalizare a persoanelor si a locurilor de munca incadrate in grupele superioare (I si II), contractul individual de munca, deciziile interne, precum si extrasele din statele de plata.

Va fi luat in considerare si contractul colectiv de munca, daca acesta mentioneaza exact categoriile de angajati si locurile considerate ca fiind in grupe superioare. Modificarea preconizata are ca scop eliminarea inechitatilor care au condus la discriminari intre persoane aflate in situatii identice in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor care se incadrau in grupa I si a II-a de munca. Mai exact, reglementarile adoptate de-a lungul vremii, precum si interpretarea diferita a legislatiei au facut ca intre persoane care au lucrat in aceleasi conditii, pe acelasi tip de loc de munca sa existe diferente esentiale la acordarea pensiei.

PUBLICITATE

Din schimbarile preconizate, rezulta ca la atestarea stagiului de cotizare in grupa I si/sau a II-a de munca vor fi luate in considerare toate documentele legal emise de catre angajatori. In cazul in care Casa de Pensii are suspiciuni in ceea ce priveste legalitatea actului, atunci ii solicita angajatorului sau firmei care pastreaza arhiva unitatii documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora au fost eliberate adeverintele de atestare a grupei ori s-au facut mentiuni in acest sens in carnetul de munca. Aceasta pentru a verifica legalitatea documentelor si a adeverintelor.

“Daca au desfasurat activitate in aceleasi conditii de lucru si pe acelasi loc de munca, atunci, in mod normal, nu ar trebui sa existe diferente generate de interpretarea cadrului legislativ aplicabil de-a lungul anilor. Când vorbim despre pensii, legislatia aplicabila este si de acum 30 de ani. Astfel, exista diferente foarte mari intre cei care s-au pensionat acum 20 sau 30 de ani si cei care au iesit la pensie mai recent. Legislatia trebuie armonizata astfel incât sa nu existe diferente. Modificarile trebuie sa aiba ca efect drepturi egale pentru toti oamenii care sunt in aceeasi situatie juridica, indiferent de perioada in care s-au pensionat.”
Alina Iftode, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Tatăl meu a lucrat la bucuresti la neferal 9 ani dar nu vor sail încadreze in nici o grupa spunându de fiecare data acelas lucru ca nu li se mai dau grupa ce sar putea face ca fara grupa de la bucuresti nu poate esi la pensie

LĂSAȚI UN MESAJ