8 mai 2024
ActualitateModificarea Codului Fiscal poate stinge lumina în multe firme

Modificarea Codului Fiscal poate stinge lumina în multe firme

Guvernul a modificat, la sfârșitul săptămânii trecute, Codul Fiscal. Modificarea era așteptată, iar despre ea s-a discutat intens în presă și mai ales în mediul de afaceri, dar acum totul a devenit realitate. 

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că nu au fost făcute ajustări radicale de mediu fiscal, ci a fost continuată „traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest”. Dar tocmai din mediul de afaceri încep să vină opinii contrare. O parte dintre măsuri vor intra în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2023, dar cei afectați cred că firmele afectate încep deja să reducă numărul de salariați. Noile măsuri fiscale – spun ei – vor stinge lumina în multe firme.

Vești proaste pentru angajații part-time – spun, de exemplu, cei din această categorie, dar și angajatorii lor. Ne întoarcem la taxarea suplimentară a contractelor cu jumătate de normă”. Salariile part-time vor fi suprataxate.

Pentru salariații cu norme reduse, contribuțiile sociale vor fi plătite din nou prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv. Măsura se va aplica veniturilor aferente lunii august 2022



De asemenea, s-a stabilit ca pentru aceste contracte de muncă cu normă parțială să se plătească din nou contribuții sociale la nivelul salariului minim.

Taxarea suplimentară a contractelor part-time este intens criticată de mediul de afaceri. Practic, dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

 

Primele măsuri se aplică de la 1 august 

Iată și principalele măsuri care se aplică de la începutul lunii viitoare:

Se scumpesc țigările și băuturile alcoolice;

Cresc taxele pentru jocurile de noroc;

Va fi redus pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor;

Va fi modificată taxarea contractelor part time.

Runda a doua, de la 1 ianuarie 

De la începutul anului care urmează Codul Fiscal modificat va impune, în principal, noi ajustări:

Va fi eliminat impozitul specific pentru sectorul HoReCa;

Crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%;

Va fi ajustat plafonul privind veniturile din activități independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro;

Microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderilor fără angajați;

Firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit de 16%;

Scade pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

Asupra altor măsuri prevăzute prin modificarea Codului Fiscal și asupra unor efecte sesizate de cei afectați vom reveni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri