Statisticile privind accidentele petrecute la locul de munca in ultima vreme arata un lucru ingrijorator si anume acela ca tot mai multi salariati cad victime unor asemenea nefericite evenimente. O demonstreaza si situatia, din acest punct de vedere, inregistrata la nivelul judetului Bacau in luna aprilie. Desi in aceasta luna au fost mai multe zile libere, numarul accidentelor din timpul desfasurarii activitatii de catre angajati este de-a dreptul alarmant. „Luna trecuta, nu mai putin de 15 agenti economici ne-au comunicat tot atâtea accidente de munca, ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Din pacate, patru s-au soldat cu decesul victimei. Celelalte 11 accidente au avut drept consecinta incapacitatea temporara de munca a celor afectati. Intr-o luna este un numar destul de mare de asemenea evenimente nefericite.”

Mai multe decese, cauzate de boli

Fata de luna martie numarul accidentelor de munca a crescut, atunci fiind comunicate ITM-ului 13 asemenea evenimente nefericite (4 mortale), fata de o medie lunara de 6 sau 7, anterior, din care 2 sau 3 au avut drept urmare decesul victimei. Mai ales, cele mortale releva un fapt surprinzator. „Din totalul accidentelor mortale cercetate de catre Inspectoratul de Munca, se observa ca un numar mai mare sunt de natura patologica, a declarat Mirena Taras, inspector pe probleme de sanatate si securitate in munca din cadrul ITM Bacau. Aceasta ne face sa credem ca, la angajare, salariatilor li se face un control medical sumar. Este posibil ca viitorul angajat sa-si ascunda boala, dar si ca angajatorul nu este informat in privinta aceasta de catre medicul de medicina muncii. Altfel nu se explica numarul mare de decese patologice, respectiv de accident vascular cerebral ori de infarct miocardic, la salariati care aveau intre 40 si 50 de ani. Este, asadar, un semn de intrebare privind interesul si aportul angajatorului la imbunatatirea starii de sanatate a angajatilor.” Este evident ca situatia se explica si prin aceea ca unii agenti economici, dar si multi angajati incalca normele de sanatate si securitate in munca (SSM). Astfel, in luna aprilie 10 la suta dintre angajatorii verificati, respectiv 15 dintre acestia, au fost depistati ca se abat de la normele mentionate. Unii nu au dus la indeplinire masurile dispuse de catre inspectorii SSM la controlul anterior ori nu i-au instruit corespunzator pe angajati, cu normele amintite. Altii nu s-au preocupat pentru ca salariatii lor sa beneficieze de controlul medical periodic sau de echipament corespunzator de lucru ori nu au intocmit planul de prevenire si protectie impotriva accidentelor de munca si a bolilor profesionale. In consecinta, toti cei 15 angajatori au fost sanctionati contraventional, valoarea totala a amenzilor aplicate in aprilie, din aceasta cauza, ridicându-se la 109.500 lei.
Elena Tintaru
explicatie foto: Luna trecuta, din 15 accidente de munca, patru s-au soldat cu decesul victimei


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Datorita lucrarilor facute in pripa,de firme ce au ca patroni geambasi ,cosiderandu-se “baieti destepti”,fara scrupule exploateaza saracia si debusolarea oamenilor,toate duc la astfel de evenimente cu sacrificii umane.Mare Pacat.

LĂSAȚI UN MESAJ