20 aprilie 2024
InterviuMiruna-Ioana Girtu, premianta "Desteptarii", number one si la University College London

Miruna-Ioana Girtu, premianta “Desteptarii”, number one si la University College London


A absolvit cu magna cum laude cursurile Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” Bacau. A fost admisa la una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume: University College London, acolo unde a absolvit si Mahatma Gandhi. Anul trecut, n-a ocolit-o nici Premiul cotidianului Desteptarea. in primul an de studii, intr-o competitie grozava, Miruna-Ioana Girtu a fost incununata cu laurii cuveniti studentului cu rezultatele cele mai bune. Stralucita studenta confirma, inca o data, si faptul ca premiile anuale ale Desteptarii sunt acordate unor personalitati care merita aplauze fara rezerve.

„The sky is the limit”

– Visul de a deveni studenta la o universitate prestigioasa a devenit realitate…
– De un an de zile am placerea si onoarea de a studia European Social and Political Studies, specializarea Economie, la University College London.
– Ne ajuti sa percepem atmosfera din aceasta renumita institutie?
– UCL se afla in centrul Londrei, inconjurata de zumzetul specific marilor metropole. Prestigiul ei este incontestabil. In ceea ce priveste topurile, acestea difera in functie de criteriile considerate si de modul in care se calculeaza punctajele. in cel mai recent top pe care l-am vazut, QS World University Rankings, UCL se claseaza pe pozitia a patra, dupa Cambridge, Harvard si Yale University.
– Acomodarea londoneza?…
– Inceputul a fost, in acelasi timp, solicitant si fascinant. Nu as putea spune cu exactitate cand s-a sfarsit perioada de acomodare, nici nu stiu daca acomodare ar fi cuvantul potrivit. A fost ca o provocare continua si, cum tot timpul aparea ceva nou si diferit, se poate spune ca a fost un sir de „acomodari”. A fost un an superb, genul de perioada in care afli multe despre propria persoana si realizezi ca uneori anumite limitari sunt autoimpuse si ca nu trebuie decat sa ai curajul sa incerci ca sa le poti depasi. imi amintesc de raspunsul dat de unul dintre profesori, atunci cand l-am intrebat intr-un anumit context daca ceva este posibil. Mi-a raspuns scurt: „The sky is the limit.”
– Colegii?…
– UCL este considerata universitatea globala a Londrei si nu de putine ori britanicii se afla in minoritate. In universitate sunt studenti din peste 140 de tari. Este ca si cum reprezentanti de pe tot globul s-ar fi adunat intr-un loc. Fiind pasionata de calatorii si de cunoasterea diferitelor culturi, pentru mine nici nu se putea mai bine! Am cunoscut oameni absolut incredibili si, sincer, cred ca de la fiecare am invatat ceva.

„…Nu vrea sa ne jigneasca inteligenta”



– Profesorii, cursurile, examenele?…
– Academic vorbind, nu ma asteptam ca nivelul de dificultate sa fie atat de ridicat, inca din primul curs. De exemplu, la Matematica am inceput cu capitolul al 11-lea, intrucat se asteptau ca noi sa stim deja notiunile din primele zece. De cele mai multe ori, profesorii care mi-au predat obtinusera recunoastere internationala in domeniul respectiv, astfel incat lucram de pe cartile scrise chiar de dumnealor. Perioada examenelor a fost extrem de stresanta; ma bucur ca am „supravietuit” unui program si ritm extenuant, din toate punctele de vedere. Examenele, din toata materia, au avut loc la sfarsitul anului universitar, neexistand o sesiune de iarna. Mai mult, am avut „norocul” ca examenele cele mai grele sa fie planificate in zile consecutive.
– Cunosti, desigur, invatamantul universitar din Romania. Ce are diferit cel din Anglia?
– Nu pot generaliza. Cred ca difera destul de mult de la universitate la universitate si de la curs la curs. In ceea ce ma priveste, am observat ca materia se preda foarte rapid, cantitatea de informatie din cele 2 ore de curs fiind mult peste medie. Totodata, se incearca sa se gaseasca aplicabilitate la notiunile teoretice prezentate. Nu in ultimul rand, se pune foarte mult accent pe studiu si efort individual. Profesorul iti prezinta un model de exercitiu si apoi considera ca e de datoria ta sa mai lucrezi. in ceea ce-l priveste, el se asteapta sa poti rezolva de atunci incolo orice exercitiu similar. Nu prea exista consolidarea metodelor invatate, totul depinde de tine. Unul dintre profesori obisnuia chiar sa nu termine exercitiile, spunandu-ne ca nu vrea sa ne jigneasca inteligenta si ca, de la un punct incolo, ne descurcam noi… Toate acestea te obliga intr-un fel sa fii autodidact.

„Este important sa tintim sus, intrucat rezultatul ne poate surprinde placut”

– Ai finalizat cursurile primului an ca lider…
– A fost un an extraordinar si, cu riscul de a folosi un cliseu, poate chiar cel mai frumos din viata mea de pana acum. Nu a fost usor, dar de cate ori se intampla ca tot ce este usor sa fie si excelent? Parca apreciem mai mult ceva ce a presupus si un consum de energie/efort in prealabil. Dupa examene am primit premiul pentru cele mai bune rezultate din an. Nu ma asteptam, asta poate si pentru ca uneori ma subestimez. Cat despre „competitie”, colegii mei au absolvit prestigioase colegii private si impresioneaza prin nivelul cunostintelor. Morala ar fi ca este important sa tintim sus, intrucat rezultatul ne poate surprinde placut. Asa cum a spus si Mahatma Gandhi, absolvent UCL, „nu poti sti niciodata ce urmari vor avea actiunile tale. Dar daca nu faci nimic, nu vei avea nici rezultate”.
– Cum poate ajunge un licean roman la o universitate straina de top?
– In primul rand, este bine sa treaca printr-o perioada de „research”, in care se intereseaza de optiunile existente, isi constientizeaza aspiratiile si gaseste un punct de intalnire intre cele doua. Exista cateva universitati de top si alegerea se face si in functie de preferintele fiecaruia. in principiu, aplicatia se face prin UCAS. Trebuie scris un „personal statement” – un eseu prin care isi arata motivatia, pasiunea pentru cursul respectiv si isi justifica optiunea. Este necesara si o scrisoare de recomandare din partea unui profesor, dar si un certificat de limba engleza (Cambridge, TOEFL, IELTS) la care aplicantul sa obtina peste un anumit punctaj/calificativ este obligatoriu. Ce urmeaza va depinde de alegerea facuta. Sunt cursuri si universitati unde se dau examene sau/si se participa la interviuri, se trimit eseuri sau alte materiale aditionale. Despre toate acestea aplicantul va fi informat de catre Universitate. Dupa aceste etape, in cazul fericit, Universitatea ii va face o oferta conditionata, in functie de notele de la bacalaureat. Mie mi-au cerut peste 9.50 media generala si 10 la matematica, dar nu toate ofertele sunt atat de stricte.
– Viitorul?
– In viitorul apropriat ma voi intoarce la Londra si voi incepe anul al doilea. Acesta este printre putinele lucruri certe; restul este „in constructie”.
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri