„Trebuie sa fim realisti, nimeni nu face minuni!”

Florentiu Butacu a devenit primar al comunei Luizi Calugara in iunie 2014, la jumatatea mandatului, dupa ce fostul edil, Aurel Varga, a demisionat, fiind in arest, la acea vreme. Butacu e singurul din judet care a beneficiat de alegeri anticipate, prin urmare nu este interimar. De fapt, nu e vorba despre niciun beneficiu, sarcina sa fiind mult mai grea decât a altor edili, caci a preluat, odata cu postul de primar, si uriasele datorii lasate de Aurel Varga. “A fost o perioada foarte grea, marturiseste edilul. Am mostenit multe datorii: facturi neachitate la utilitati, la colectarea deseurilor, lucrari si materialele de constructie neplatite, pentru care existau procese pe rol cu societatile contractante. Din fericire, le-am câstigat, altfel ar fi trebuit sa achitam circa doua miliarde de lei vechi, o suma uriasa, pe care n-o aveam!”

“Niciun centimetru de asfalt”

PUBLICITATE

Comuna statea prost si la investitii, motiv pentru care cetatenii erau destul de nemultumiti. “Am inceput sa caut surse de finantare pentru drumuri si canalizare. Avem doar 5 km de asfalt pe drumul judetean, iar pe drumurile comunale, niciun centimetru de asfalt. Pe plan local, bugetul e foarte slabut deoarece nu prea avem societati platitoare de impozite. Singura sansa de a progresa sunt fondurile externe”, marturiseste Florentiu Butacu. Primul proiect l-a depus pe Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL): “Vrem sa modernizam 5,3 km de drum, lucrare pe care o vom incepe in curând, dar nu stim când o vom termina. Anul acesta am primit deja 300.000 de lei.”

La fiecare ploaie, ca dupa potop!

Oamenii au fost un pic reticenti dupa esecul lui Aurel Varga, dar Florentiu Butacu a trecut usor peste asta; avea avantajul de a fi lucrat multi ani administratie: in 1995 a fost agent fiscal in Primarie, in 1996-2000, viceprimar, intre 2000 si 2004, primarul comunei, dupa care a lucrat la Camera de Comert si Industrie Bacau. “Perioada 2000 -2004, cu CDR la putere, a fost una foarte grea. Nu erau bani, nu erau programe, fonduri nerambursabile, nu exista o viziune… “ Cu toate acestea, a reusit sa realizeze o retea de alimentare cu apa de 18 km, a reabilitat niste drumuri si a betonat pârâul Bahna. “Trebuia sa urmeze investitia in canalizare, dar in 2004 nu am mai fost ales si nu s-a mai facut! Nu stiu de ce!” Din fericire, se va realiza in cadrul master-planului pe judet. “E in faza de intocmire a documentatiei. Vor fi circa 20 km de retea. Daca asfaltam si drumurile pe PNDL, ma declar multumit. Sunt o gramada de nevoi din cauza ca investitiile au fost zero in perioada precedenta, dar drumurile sunt cea mai mare problema. Comuna e asezata pe dealuri si la fiecare ploaie, apa spala pietrisul si ramâne dezastru in urma, ca dupa potop.”

Nu se gândeste la viitoarele alegeri

Nu stie daca va mai candida sau nu. “Mai sunt sapte luni pâna la alegeri. Deocamdata, alte lucruri ma preocupa: drumurile sunt proaste, nu avem canalizare, gaz metan, nu sunt locuri de munca, prin urmare nu le putem spune oamenilor sa se intoarca acasa” sustine Florentiu Butacu. Edilul se refera la cei doua mii de locuitori plecati in strainatate. Unii vin, isi fac case, apoi pleaca, insa altii nu mai vin decât in vacanta, ca sa-si vada parintii. “Trebuie sa finalizam si Planul de Urbanism General al comunei (PUG). Sunt niste conditii de indeplinit, niste documentatii pe care proiectantul trebuie sa le refaca, mai trebuie sa obtinem un aviz de la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi… Nu e simplu, dar fara PUG nu putem elibera autorizatii de constructii.” Pentru alimentarea cu gaze, sperantele sunt slabe. Acum doi ani, trebuia sa se construiasca o magistrala pe directia Barati-Sofert, la care s-ar fi racodat si comuna Luizi Calugara, insa proiectul a fost abandonat.

“De ce ne-ar trebui alta primarie?”

Spre deosebire de alte comune, in Luizi Calugara primaria nu are un sediu nou, functionând la parterul Caminului Cultural. “In acest moment, chiar nu ne dorim o primarie noua. Cladirea e destul de mare. Aici functioneaza si posta, si dispensarul, si farmacia, avem sala de spectacole si inca o sala mai mica, de festivitati. De ce ne-ar trebui alta primarie? Anul acesta reparam acoperisul, iar in 2016 refacem fatada.” Desi Luizi Calugara a fost doua decenii, inainte de 1945, “o comuna liberala” si s-a pastrat o oarecare simpatie pentru “dreapta politica”, la ultimele alegeri social-democratii au obtinut un scor foarte bun. Atunci, de ce e atât de sceptic Florentiu Butacu? “Nu sunt sceptic, sunt cu picioarele pe pamânt. Trebuie sa fim realisti, nimeni nu poate face minuni. Nici in campania precedenta eu nu am facut promisiuni exagerate. Le-am promis oamenilor doar ca vom ajunge la o stare de normalitate.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Bravo lui este un primar adevarat cu multe calitati numai ca al cam mananca pe la spate altii, trebuie sprijinit daca nu putem cu fapte macar sa fie ancurajat cu o vorba si felicitari an ceea ce face. Felicitari domnule primar!

LĂSAȚI UN MESAJ