– in numai doua luni, de când a devenit primar in urma demisiei fostului edil-sef, Nicolae Costea a dus la capat o multime de proiecte si inca are planuri mari – el nu crede insa ca va mai candida la „localele” din 2016

Oficial, localitatea Sascut este comuna, insa are aspect si aer de târg vechi. A avut si vremuri mai bune, când a functionat fabrica de zahar, iar agricultura era una dintre cele mai performante din judet. Acum, din fabrica a ramas doar un falnic si solid gard din caramida tencuita si varuita in alb, in spatele caruia este pamânt ras.

Agricultura este inca la cote bune, mai ales ca in zona exista mari arendasi. In rest, la tot pasul sunt cârciumioare, magazine cu de toate, blocuri bara si oameni care isi gasesc rostul cum se pricep mai bine. Sascutul are insa un aspect ingrijit si degaja o tihna adânca. Cel care conduce aceasta comunitate este primarul interimar Nicolae Costea (sau, mai corect denumit din punct de vedere birocratic, viceprimar cu atributii de primar).

PUBLICITATE

A preluat conducerea de mai putin de doua luni, in august 2015, in urma demisiei fostului primar ales, Cristinel Bostan. Acesta a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru ultraj, prin hotarâre definitiva, si la 6 luni intr-un dosar de conflict de interese, ultimul pe rol. Mai este judecat, alaturi de mai multi angajati E.ON, intr-un dosar de furt de energie electrica.

Timp scurt, realizari multe

Peste toata aceasta larma, deasupra Sascutului pare sa se fi asezat din nou val de liniste. Primarul Costea s-a apucat imediat de treaba si realizarile sunt deja palpabile, in numai cele doua luni de mandat ale sale.

„S-au realizat multe lucruri de când am ajuns in fruntea Primariei. A fost reparat drumul de la Schineni si s-au plombat drumurile in toate satele. A fost infiintat un punct de lucru SMURD in Sascut-Sat si se deruleaza un proiect de alimentare cu apa a localitatii Contesti. A mai fost realizat un grup sanitar la scoala din Beresti, iar la scoala din Pancesti a fost montata o centrala pe lemne. De asemenea, s-au facut imbunatatiri la caminele culturale din Beresti si Sascut-Sat”, spune primarul Costea.

Dedicat Sascutului

Nicolae Costea si-a inceput activitatea in primarie in noiembrie 2014, dupa alegerile parlamentare, când a candidat pe listele PSD. A devenit viceprimar si se poate spune ca atunci a si intrat cu adevarat in politica. Dar asta, cu sacrificiul renuntarii la profesia sa de baza, cea de dascal, care si-a daruit priceperea pentru sute si sute de copii aflati la inceput de drum in viata. „M-am nascut la Sascut, am trait la Sascut si am muncit la Sascut, ca invatator, timp de 40 de ani. Cred ca m-au caracterizat intotdeauna seriozitatea si echilibrul si de aceea am si fost apreciat de oameni”, spune invatatorul-primar, care vorbeste cu hotarâre si la prima vedere degaja bonomie si tihna sufleteasca.

Primarul Costea spune ca vrea sa isi indeplineasca absolut onest indatoririle de edil, fara sa dea prilej sa i se reproseze ceva. „Nu am absolut nici un interes personal din aceasta functie, nu ma tenteaza nimic. Sunt invatat cu salariile mici, cum le-am avut si ca invatator. Asa sunt lefurile si la Primarie”, spune primarul. Amineste cu mândrie de copiii sai stabiliti la Bucuresti si spune ca acestia, impreuna cu tot ce a mai realizat in viata sunt bogatia lui cea mai de pret. „Tot ce vreau este sa capat increderea oamenilor din comuna. Incerc sa rezolv totul prin dialog. Când ii spui omului ce vrei sa faci si totul este transparent, deja ai pornit pe drumul cel bun”, este convins primarul Costea.

Planuri peste planuri

Planuri referitoare la investitii in localitatile comunei sunt multe si primarul Costea spera sa le duca la bun sfârsit pâna la viitoarele alegeri locale, probabil in iunie 2016. „Urmeaza sa foram la Pancesti un put care va suplimenta cantitatea de apa de unde este alimentata localitatea. Mai vizam canalizari si asfaltari, de-a lungul DJ119A si DC105 Vinalcool-Pancesti. Mai avem in plan asfaltarea drumului din cartierul nou. De asemenea, am indeplinit formalitatile si vor fi racordate la reteaua de electricitate zone ale satelor Beresti si Sascut, unde s-au ridicat locuinte noi sau unde existau locuinte izolate”, spune primarul, cu incredere.

Asadar, multe realizari intr-un timp scurt, multe planuri pâna la alegerile locale. Dar va mai candida primarul interimar Costea, in 2016? „Nu stiu daca voi mai candida. Voi ramâne in PSD, m-am atasat de acest partid, dar nu eu decid cine va candida la functia de primar din partea formatiunii”. Zâmbeste când este intrebat despre o eventuala candidatura a fostului primar Ion Rauta din partea PSD. „Cam toata lumea crede ca el va fi propus pentru cursa electorala, iar eu nu am cum sa ii atin calea”, spune, intelegator, primarul interimar.

Umbra lui Rauta

Intr-adevar, aproape pe oricine intrebi pe strazile comunei iti va raspunde ca ar fi de asteptat ca fostul primar Rauta sa candideze si sa câstige un nou mandat. El a condus localitatea timp de 16 ani, din 1992 pâna in 2008, când a fost invins la mustata, dupa anularea rezultatelor din turul doi, tensiuni moderate de forte de ordine si reluarea alegerilor, de catre Cristinel Bostan, cel care si-a dat demisia la 31 iulie 2015. Personaj pitoresc si controversat, Rauta si-a construit buna parte din avere de pe urma agriculturii. Se pare ca, acum, este din nou tentat de primarie, lucru recunoscut si de actualul primar interimar Costea Nicolae.

„Fântâna sasului”

Sascutul se afla la limita sudica a judetului. Pâna la Adjud sunt 14 kilometri, pâna la Bacau sunt 46 de kilometri. De aceea, oamenii locului prefera sa mearga in judetul vecin la serviciu, la doctor, la supermarket, la alte treburi. Comuna a fost atestata documentar in 1639 si initial se numea Szászkút, (tradus din maghiara prin „Fântâna Sasului”). La recensamântul din 2002 avea 10.169 locuitori. La cel din 2011 au fost inregistrati 8.564 locuitori, populatie stabila, raspânditi in sapte sate ce ocupa peste 10.000 de hectare: Beresti, Contesti, Pancesti, Sascut, sascut-Sat, Schineni si Valea Nacului.
Sase obiective din comuna Sascut sunt incluse în lista monumentelor istorice din judetul Bacau ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic – vestigiile unei asezari medievale (secolele al XIV-lea – al XV-lea) aflate la 1.500 m est de DN2. Alte patru sunt monumente de arhitectura: biserica „Sfântul Pantelimon” (1859) din satul Beresti, conacul Elias (secolul al XIX-lea), biserica „Sfântul Nicolae” (1809) si scoala (1906), toate trei din satul Sascut. In fine, monumentul eroilor din razboiul de independenta, clasificat ca monument memorial sau funerar, dateaza din 1910.

Frânturi de viata

Repere spirituale importante in viata comunitatii sunt cele noua biserici din comuna Sascut, dintre care sapte ortodoxe si doua catolice. Una dintre cele mai apreciate este Biserica Izvorul Tamaduirii, din localitatea Sascut, pastorita de parintele Savita Graur. Acolo functioneaza si Centrul de Zi Sfântul Antipa de la Calapodesti. „Avem parteneriate cu diversi sponsori, care atunci când isi indreapta generozitatea si asupra noastra desfasuram activitati pentru 20 de copii merituosi sau cu situatii deosebite. Prin voluntariatul unor dascali se ofera meditatii, le oferim tabere pe timpul vacantelor. In timpul anului scolar oferim diverse activitati dupa-amiaza, dupa terminarea programului. Pentru ca toate acestea sa fie posibile, am primit si ajutoare de la binevoitori din strainatate, de exemplu din Elvetia sau Olanda”, spune parintele Graur.

Si parintele, dar si primarul interimar sunt bine vazuti de catre localnici, lucru constatat din discutiile fugare, cu oamenii intâlniti pe strazile linistite din Sascut. „Primarul a facut multe lucruri bune. Parintele se straduieste de 15 ani sa ridice frumoasa biserica. Acum lucreaza in interior. Banii se strâng greu, mai contribuie si enoriasii, dar lumea e saraca. Vedeti, la noi, in Sascut, e multa liniste. Lumea se descurca asa cum poate”, spune Elena Cruceanu, o doamna abia iesita la pensie, care a lucrat aproape toata viata in administratia locala.

Alaturi de locul in care am schimbat câteva vorbe cu doamna Cruceanu, intr-un spatiu de joaca amenajat, câtiva copii zburda cu veselie. In preajma sunt blocuri bara, unde s-a tras gaz, iar lumea si-a montat centrale termice de apartament. In blocurile mai vechi, apartamentele au ca sursa de incalzire sobe cu lemne, care au duduit in aceste zile racoroase. Pe ici, pe colo, câte un pierde-vara sprijina gardurile. In pragul micilor pravalii, vânzatorii se uita indelung pe drum, in asteptarea musteriilor. Forfota ceva mai mai mare gasesti la soseaua europeana. E tihna la Sascut. Neobisnuit de tihna si neobisnuit de putini oameni pe strazi, intr-o localitate unde totusi se petrec si o multime de lucruri bune.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Comuna este devalizata de Rauta din toate punctele de vedere, fara ca un organ al legii sa miste un deget, cap ul, ias ul, bebi. bif ul fabrica de zahar, tote au fost spoliate de Rauta, iar fondul funciar este o debandada. Ajutat de Hrebenciuc si acum de alti PSD isti fura ca in codru.O mare hotie este acum reabilitarea sistemului de irigatii pe care tot el l a vandut. iar banii ii foloseste in campanii electorale.fara ca sistemul sa functioneze. Asteptam Dna sa faca ordine.

 2. DOMNULE INVATATOR….!!

  Candideaza si te vor vota sascutenii….te rugam frumos…. vrem o schimbare…. nu ma.i putem suporta……dezordine….. hotie….. la drumul mare…!!

  .

  Candideaza si te vom vota domnule invatator.te rugam frumos!!!

  .

 3. Domnul primar actual al comunei Sascut are in spate un grup de hoti cu care ,, colaboreaza ” si alaturi de care isi bate joc de cetatenii acestei comune.Cat despre proiectele pe care pretinde ca le-a realizat,nu are nici cea mai mica contributie pentru ca acestea au fost realizate de catre fostul primar al comunei.Mare pacat pentru comuna Sascut;cu siguranta merita ceva mai bun.

 4. Un dascal, un coleg si un om de exceptie! Cred ca trebuie sa mai candidati! Ar fi mare pacat! Daca nu s-a rezolvat intre timp, poate aduceti si doua masini de pompieri!

 5. In sfarsit avem si noi un primar pa care il salutam cu respect pentru ca merita. Om serios, gospodar si corecct. Daca d-l Costea ar candida in 2016 l-as vota cu draga inima. Cetatenii comunei stiu bine ce am votat de 15 ani si ne-am cam ars. Toate localitatile dau inainte numai noi stam pe loc, oare de ce ? Unde nu-i cap, nu e invatatura nu astepta nici rezultate. Pentru d-l Costea RESPECT SI CONSIDERATIUNE.

 6. Vad ca cetatenii comunei se lauda ca au gaz metan.Nici nu visau ei .Dar,meritele nu sunt a celor care se dau smei acum.Gazul metan a fost adus in comuna Sascut in mandatul d-lui Heltianu .Punerea in posesie a terenului agricol s-a facut in anii 1992-1996.Pt. mandatul de 16 ani a lui Rauta,Bostan etc.,a fost un mizilic.Sascutul nu prea si-a schimbat fata.

 7. Sascutul are nevoie de un intelectual la carma. Ne-am saturat de hoti, oportunisti ce au prins momentul sa fure tot ce a mai fost de furat in Sascut Pe cand proiecte de repunerea pe roate a fabricii de zahar, a ICIL-ului si IVV- distruse in mandatul lui Rauta ?

LĂSAȚI UN MESAJ