Pentru ca anul scolar a venit si copiii se bucura de vacanta, Politia de Frontiera revine cu precizari pentru cei care aleg sa petreaca in strainatate. Potrivit acestora, in perioada verii numarul celor care ies din tara este de trei ori mai mare. Si pentru ca minorii care sunt trimisi singuri in excursii sau la rude in strainatate sa nu fie intorsi din drum, oficialii reamintesc documentele necesare unui minor pentru a trece granita. In primul rând ei pot calatori peste hotare numai daca sunt însotiti de o persoana fizica majora si cu acordul ambilor parinti sau al reprezentantului legal. În primele cinci luni ale acestui an, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara unui numar de 1.578 de minori care nu îndeplineau conditiile legale pentru a calatori în strainatate. Cei mai multi au fost impiedicati sa paraseasca teritoriul tarii deoarece, fie parintele care-l insotea nu avea acordul celuilalt parinte prin procura notariala, fie însotitorii minorilor, alte persoane decât parintii, nu au prezentat cazierul judiciar. Asadar, Legea 248/2005 prevede faptul ca minorii pot iesi din tara în aceleasi conditii ca si persoanele adulte, în baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate pentru minorii care au implinit 14 ani – numai daca sunt însotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor. (Geta P.)

 Daca adultii pot calatori in Uniunea Europeana doar cu actul de identitate, minorii nu pot face acest lucru decât in baza unui pasaport. De aceea, in jur de 50% din numarul total de pasapoarte eliberate sunt pentru minori

– cms. Florentina Neamtu – sef SPCEEPS Bacau

 

Mii de copii au pasaport

De la inceputul acestui an, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau a eliberat aproape 7.500 de documente de calatorie. Din total, 4.872 sunt pasapoarte electronice. Oficialii de la acest serviciu spun ca aproape jumatate din numarul total de documente eliberate au fost pentru minori.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor români minori numai în urmatoarele cazuri:
– în situatia în care calatoresc în strainatate însotiti de ambii parinti;
– în situatia în care calatoresc împreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele însotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
– scopul deplasarii
– ruta urmata pâna în statul de destinatie
– în cazul în care minorul urmeaza sa ramâna în statul de destinatie, trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi încredintat minorul sau daca urmeaza sa se întoarca, trebuie sa fie precizat însotitorul.
– nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele însotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredintat prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Scuze,stiu,este 2015 si legile s-au schimbat…dar am o nelamurire: Eu,sotia mea si cei doi copii vrem ca saptamana viitoare sa plecam intr-o vacanta in Grecia.Copii sunt de varsta 15 ani si respectiv 11,cel de 15 ii trebuie doar buletinul dar celuilalt de 11? Ce ii trebuie pentru a trece granita? P.S: Am omis sa spun ca mergem cu masina proprie.Stima!

LĂSAȚI UN MESAJ