2 martie 2024
EvenimentMinistrul Apărării Naționale anunță posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Ministrul Apărării Naționale anunță posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a făcut o declarație importantă la Washington, în cadrul delegației premierului Marcel Ciolacu aflată în Statele Unite ale Americii. Tîlvăr a menționat posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României în diverse domenii.

România este deja implicată într-un program de pregătire, Interflex, în colaborare cu Marea Britanie. Ministrul a evidențiat aprecierea exprimată de ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, față de instructorii români și a subliniat că există cadre și posibilități multiple pentru extinderea cooperării.

“Tîlvăr a explicat că există oportunitatea de a antrena militari ucraineni în diverse domenii, inclusiv în cadrul misiunii EUMAM (EU Military Assistance Mission) pentru sprijinul Ucrainei. Aceasta vizează pregătirea militarilor ucraineni, adaptându-se nevoilor specifice, precum cele maritime sau de vânători de munte,” se arată în comunicat.De asemenea, ministrul Apărării a menționat că piloții ucraineni pot beneficia de instruire la Baza Aeriană Borcea. Cu toate acestea, a subliniat că prioritatea principală rămâne pregătirea piloților români, în special în contextul achiziției a 32 de noi avioane F-16.

În cadrul întâlnirii la Pentagon cu Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, ministrul Tîlvăr a reiterat unitatea și determinarea comună în susținerea Ucrainei în fața agresiunii conduse de Federația Rusă. De asemenea, s-a subliniat efortul de asigurare a stabilității Republicii Moldova în fața provocărilor hibride din partea Moscovei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri