Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost azi, 22 iulie, în Sascut. Principalul motiv și obiectivul declarat al vizitei a fost analizarea stadiului lucrărilor pe șantierul reabilitării Amenajării de irigații din zonă. Dar, cu energia debordantă pe care o dovedește mereu, ministrul a vizitat, în două ore și jumătate, nu mai puțin de șapte obiective din comuna băcăuană.

Ministrul Petre Daea a fost întâmpinat, între alții, de primarul Ioan Răuță, de subprefectul Valentin Ivancea și de George Ifrim, directorul Filialei Bacău a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), iar el însuși a venit în această vizită de lucru însoțit de directorii generali ai ANIF, Florin Ionuț Barbu, și Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

Sascutenii nu au uitat de tradiție și i-au primit cum se cuvine pe oaspeți. Doi elevi, îmbrăcați în costume populare, i-au așteptat, în fața primăriei, cu pâine și sare. La fel s-a întâmplat și la Liceul Tehnologic „J. M. Elias”.

Ministrul a avut un scurt dialog cu edilii, apoi cu membrii Consiliului Local, cărora le-a explicat scopul vizitei sale. „Și în Sascut avem un obiectiv de investiții foarte important pentru irigații – a spus ministrul. Mi-am propus să văd personal fiecare lucrare din țară în domeniu. Și la Sascut am vrut să văd cum merg lucrările, să stau de vorbă cu constructorii, să văd dacă s-au încadrat în timp și când vor termina aceste lucrări. Înainte am fost, însă, și la Centrul local APIA, să văd cum se acordă subvențiile în agricultură și dacă sunt probleme”.

Pe șantierul stației de pompare a apei din sistemul de irigații Sascut-Valea Seacă, din satul Berești, ministrul a stat de vorbă cu constructorii, de la șefi la muncitori. „La Sascut, în stația de pompare – a explicat ministrul Petre Daea -, revitalizăm întregul nod al amenajării pentru irigații. Aceasta înseamnă construirea sistemului de comandă și refacerea nodului hidraulic. Termenul de punere în funcțiune este 15 septembrie. Noi susținem, de la bugetul statului, sumele necesare lucrărilor. Acum, schimbările climatice sunt o realitate și de aceea și reabilitarea sistemului de irigații este obiectivul nostru numărul unu”.
Oaspeții s-au interesat și de lucrările de reabilitare a rețelei deteriorate de pompare a apei din lacul de acumulare de pe Siret. Apoi au dat o fugă și la cel mai nou obiectiv de investiții din Sascut – o fabrică de procesare a laptelui a unei asociații înființate de circa cinci investitori băcăuani.

Ultima întâlnire a ministrului Agriculturii a fost la Liceul Tehnologic „J. M. Elias”, fostul liceu agricol, unde s-a interesat de activitatea instituției, de interesul elevilor pentru o astfel de școală, dar și de dotarea sa materială. Pentru că aceasta din urmă este precară, Petre Daea a luat pe loc, telefonic, legătura cu un responsabil din Ministerul Agriculturii, care joi va discuta problema cu directorul liceului din Sascut.

La final, cu creta în mână, la tablă, ministrul a explicat celor prezenți cum trebuie procedat pentru determinarea oamenilor să devină specialiști în agricultură în actualele condiții.
Asupra celor văzute și analizate în Sascut în timpul vizitei vom reveni cu amănunte.

„A fost o vizită de lucru pe care am făcut-o cu multă plăcere și cu mare interes. Cu multă plăcere pentru că văd că se lucrează și oamenii se țin de graficul de executare a lucrărilor și cu mare interes pentru că în România avem în obiectiv reabilitarea sistemului de irigații pe două milioane de hectare. Obiectivul din Sascut este unul dintre cele 87 din toată țara. Le urmărim în execuție, pentru că sunt excepționale pentru fermieri. Vrem și în Sascut să facem cât mai repede reabilitarea sistemului.”
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale