19 mai 2024
ActualitateMinisterul Educației aduce Atelierele CRED în județul Bacău: Educație Deschisă pentru Dezvoltarea...

Ministerul Educației aduce Atelierele CRED în județul Bacău: Educație Deschisă pentru Dezvoltarea Competențelor-cheie

Atelierele CRED, inițiate de către Ministerul Educației și cercetării și organizate în colaborare cu mai mulți parteneri, au revenit în județul Bacău, marcând astfel începutul celei de-a patra serii de evenimente sub numele sugestiv “Resursele CRED: educație deschisă, în clasă și acasă”. Această serie aduce în prim-plan toate tipurile de Resurse Educaționale Deschise dezvoltate în cadrul proiectului “Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED.

Resursele Educaționale Deschise (RED) includ o gamă variată de materiale, de la documente de politici educaționale, ghiduri metodologice și programe școlare pentru opționale integrate, până la resurse educaționale digitale și analize de cercetare. Toate acestea alcătuiesc un fond educațional valoros pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar din România.

Atelierele CRED se desfășoară în toate județele țării, cu un total de 129 de ateliere programate între septembrie și noiembrie 2023. Participanții, peste 3.300 în total, au ocazia să se implice activ în discuții și să adreseze întrebări lectorilor. Această interacțiune are ca scop valorificarea experienței participanților în implementarea curriculumului național axat pe competențe-cheie.



Fiecare Atelier CRED are o durată medie de 4 ore și vizează cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, precum și alte categorii de profesioniști din domeniul educației, cum ar fi directori de școli, cadre didactice debutante, metodiști, inspectori de specialitate și reprezentanți de asociații sau organizații non-guvernamentale.

În județul Bacău, primul atelier din Seria IV a avut loc la Școala Gimnazială “Explorator Teodor Gheorghe Negoiță” din Sascut, pe data de 29 septembrie 2023. Acest eveniment a fost dedicat învățătorilor din mediul rural din zona înconjurătoare și a fost condus de către profesorul doctor Gabriel Leahu, coordonator local al formării CRED, și inspectorul școlar Nicoleta Gărgăun, expert în grupul țintă CRED. Atelierul a abordat subiectul Ghidurilor metodologice pentru învățământul primar, dezvoltate în cadrul Proiectului CRED, și a inclus prezentări și exemple de bune practici din partea unor experți și profesori din teren.

Proiectul “Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED reprezintă o inițiativă importantă pentru sistemul de învățământ românesc, având ca scop îmbunătățirea calității educației primare și gimnaziale. Acest proiect este parte integrantă a Strategiei Europa 2020, prin intermediul Strategiei privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii. Finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, CRED implică 12 parteneri instituționali, inclusiv Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, 8 Case ale Corpului Didactic din fiecare regiune de dezvoltare și 3 Inspectorate școlare.

Pentru mai multe informații despre proiectul CRED și activitățile sale, puteți accesa www.educred.ro sau pagina de Facebook “Proiectul CRED”. Aceste resurse sunt disponibile pentru a sprijini eforturile de îmbunătățire a educației în România și pentru a încuraja inovația și dezvoltarea continuă a cadrelor didactice din țară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri