29 aprilie 2024
ContrasensMinciuni, statistici și teste COVID

Minciuni, statistici și teste COVID

Viața noastră cotidiană a ajuns să fie determinată de rezultatele unor testări. Dacă numărul celor bolnavi depășește un anumit procent, se închid restaurante, școli, agenții loto și așa mai departe. Problema nu este că s-a luat decizia aceasta. De fapt, este și asta o problemă în momentul în care majoritatea cazurilor se depistează în centre de copii și/sau de bătrâni. Dar să trecem peste asta, să spunem că, deși suferă de o vizibilă fractură de logică, ar fi o problemă mai mică. Problema principală nu e nici faptul că testele făcute dau erori imense. Să trecem și peste asta. Principala problemă cu această decizie este că depinde de un factor care poate fi manipulat.

Procentul populației infectate poate fi crescut sau scăzut în mod artificial, în funcție de numărul de teste efectuate. Pentru că, nefăcându-se o testare prin sondaj a populației, nu există nici o relație clară între rezultatul testelor și starea de sănătate a colectivității. Este, dacă vreți, ca la un sondaj de opinie. Dacă nu ai un eșantion reprezentativ, rezultatele îți ies aiurea, fără nici o legătură cu realitatea. Dacă te duci să întrebi oamenii cu cine vor vota la un miting al candidatului X, o să ai 99% din răspunsuri că lumea îl va vota pe X. La fel, dacă vei face teste doar în colectivitățile predispuse la infectare, vei avea aproape numai rezultate pozitive. Dar nu numai atât.

Să presupunem că avem o localitate cu 10.000 de oameni iar rata medie a infectării cu COVID este de 4 la mie și testarea se face pe eșantion reprezentativ. Dacă se fac 1000 de teste, vom avea 40 bolnavi. Adică procentul de 4 la mie din populatia totală (40 din 10.000). Mare. Se închid restaurantele și școlile trec în regim online. Dacă se fac 500 de teste, se găsesc 20 bolnavi, adică 2 la mie (20 din 10.000). Mult mai bine. Restaurantele rămân închise dar se vor deschide grădinițele, școlile primare și clasele din anii terminali, iar celelalte clase vor face învățământ online și la clasă, prin rotație. Iar dacă se fac doar 250 de teste se găsesc doar 10 bolnavi, adică un procent binevoitor de doar 1 la mie (10 din 10.000). Se deschid restaurantele și școlile. Dar rată adevărată a bolnavilor este altă, rezultatele diferite fiind date doar de numărul testelor. Cu cât testezi mai mult, cu atât găsești mai mulți bolnavi.

De ce? Pentru că numărul infectărilor nu se ponderează cu numărul de teste. Comuna Ungureni a fost etichetată cu o rată de infectare de 26 la mie dar aproape toți bolnavii depistați sunt dintr-un centru de persoane cu dizabilități. Școlile din comună vor rămâne închise deși nu există aproape nici un pericol pentru elevi deoarece bolnavii nu au contact cu exteriorul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri