Rafinaria Darmanesti este râvnita de Tender de câtiva ani

– suma ar echivala cu mai multe active care i-ar reveni printr-un memorandum

Societatea Prospectiuni Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a introdus pe rolul Tribunalului Bacau o ordonanta de plata in valoare de 15 milioane de euro, suma pe care vrea sa o recupereze de la societatea Rafo Onesti.

Ordonanta a fost introdusa cu titlu de daune-interese si invoca Memorandumul de intelegere incheiat cu actionarul majoritar al Rafo in anul 2009.

In final, suma solicitata prin instanta creste cu inca aproape 640.000 de lei, reprezentând dobânda la valoarea pretentiilor calculata pâna la 26 august 2014, dar care va fi actualizata pe masura trecerii timpului, plus cheltuielile de judecata.

Pretentiile societatii Prospectiuni, care este actionar minoritar al Rafo, cu mai putin de 3% din capitalul social al acesteia, vin la scurt timp dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor rafinariei a aprobat diminuarea capitalului social, pentru a scapa societatea de dizolvare, intrucât valoarea activului net ajunsese sub jumatate din valoarea capitalului.

Pentru aceasta adunare, Prospectiuni a trimis votul sau prin corespondenta, dar acesta nu a fost luat in considerare, pe motiv ca ar fi ajuns prea târziu si neconform cu regulamentul impus.

Cert este ca, in anul 2009, actionarul majoritar al Rafo, Petrochemical Trading, si Prospectiuni au incheiat un memorandum de intelegere pentru preluarea Rafinariei Darmanesti, a fabricii Biocetan din Bihor si a sase terenuri din trei judete, in schimbul actiunilor (aproape 24 de milioane) detinute de Prospectiuni la Rafo.

Activele erau evaluate la 60 de milioane de lei. Anul trecut, Ovidiu Tender declara ca preluarea unor active ale Rafo, inclusiv Rafinaria Darmanesti, de catre Prospectiuni a fost amânata de nerezolvarea unei cauze penale in care Rafo era implicata.