Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd borcanele de miere pe tarabe, în rafturile magazinelor sau ori pe unde ar fi, mi se încălzește sufletul. Când am ocazia să stau de vorbă cu un apicultor îi sorb fiecare cuvânt și îl văd ca pe un fel de demiurg al unei lumi numai de el știută.

Din această lume aud, însă, din nou vești rele. E drept, cam întotdeauna au avut apicultorii ceva de comentat, dar în acest început de an nu mai dau vina doar pe hachițele meteo, nici doar pe neglijența chimizării culturilor agricole, cu efecte și asupra bietelor albine, care trag lacome la plantele înflorite, și nici pe alte cauze asemenea. Acum pârdalnicul de comerț cu produsele stupului îi îngrijorează pe apicultori, tocmai când spun că s-au cam extins cu producția, pentru că anul trecut a fost un sezon bun.

Marfă este – îmi spunea chiar vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Bacău, Relu Grigoraș – dar nu se prea caută produsele. Într-un an normal, la vremea asta apicultorii aveau depozitul gol, dar în acest an depozitul e plin! La export mierea nu s-a căutat foarte mult, iar clienții tradiționali, adică distribuitorii, sunt și ei cu depozitele pline.

E o scădere a cererii pe piața externă, iar apicultorii se uită cu speranță la piața internă. Dar multă lume nici nu știe că există un magazin Apicola în Bacău. Iar mierea lor – susțin apicultorii autohtoni – nu este contrafăcută. În plus, tot în Bacău, aflu că s-a început fabricația unor produse derivate din cele ale stupului, care includ și lăptișorul de matcă și polenul și păstura și propolisul.

Am văzut cutiuțele cu pomezi hidratante din miere, benefice pentru ten mai ales și care te scapă de riduri. Se spune că acestea – pomezile, nu ridurile noastre, se înțelege – ar avea căutare și la export.