28 martie 2024
Top StoryMieii de Paște, în Piața Mare și...pe internet

Mieii de Paște, în Piața Mare și…pe internet

Mieii pentru masa de paște au ajuns în piețe. Date fiind restricțiile epidemiei de coronavirus, anul acesta, doar în spațiul special amenajat din Piața centrală mai pot fi valorificați mieii sacrificați pentru această perioadă. Cei mai mulți ciobani, însă, au preferat varianta mai simplă, de pe internet, pentru a-și valorifica marfa.

La patrulaterul unde, de fiecare dată, sunt amenajate mese și cârlige pentru crescătorii de animale, doar cinci crescători de oi etalau marfa pentru masa de Paște. Față de alți ani, când toate cele 20 de mese erau ocupate integral, la fel și cârligele pentru agățat mieii sacrificați.



În astfel de condiții, când oferta este mică, iar cererea mare, prețul este unul pe măsură, în general, peste puterea de cumpărare a majorității băcăuanilor aflați la cumpărături prin piață. Cu mult mai mare față de cel practicat pe rețelele de socializare, locul unde și-au mutat afacerile mulți dintre crescătorii de animale. Astfel, vineri, la piață, kilogramul de miel putea fi cumpărat cu 25 de lei.

Aud că, în particular, ciobanii acceptau să-l reducă până la 19 lei, evident, după negocieri. Chiar și așa, fermierii se laudă că au vândut cam tot, unii chiar și 20 de miei.

„E același preț ca și anul trecut. Păi, la supermarket e 38-40 de lei kilogramul, în carcasă. Și nici nu știi de unde e adus. Ai noștri, măcar se știe că-s de aici, crescuți de noi”, mă lămurește o vânzătoare din piața mare. Marfa, e drept, e aspectuoasă, mieii fiind de diverse marimi. În plus, ciobanii acceptă să vândă și jumătăți de animal, sau chiar bucăți, dacă asta cere clientul.

În schimb, băcăuanii care s-au descurcat să navigheze pe internet s-au ales cu un preț cu mult mai mic, de maximum 20 de lei kilogramul. De regulă, ciobanii vând marfa folosindu-se de rețelele de soacializare, unde chiar nu duc lipsă de clienți. Daniela și soțul său, Dorel, au reușit să vândă cam tot din ce și-au propus să sacrifice, inclusiv iezii, la același preț cu mielul: 20 de lei kilogramul.

 

Noi precizări de la Poliția Română

Poliţia Română a postat, din nou, întrebări pe Facebook în contextul sărbătorilor pascale din următoarea perioadă. De data aceasta, întrebările vizează procurarea cărnii de miel. Iată mesajul Poliţiei Române:

– Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declaraţie?

– Da, poţi merge să-ţi cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor). De asemenea, îţi recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia şi să te asiguri că agentul economic de la care îţi cumperi mâncarea este autorizat şi respectă toate condiţiile igienico – sanitare impuse de instituţiile cu atribuţii în domeniu (vezi comunicatele ANSVSA) şi nu uita să ceri documentele de provenienţă, bon fiscal, chitanţă, factură.

-Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel, să vină să mi-l aducă acasă?
– Da, poate veni, dar reaminteşte-i să deţină, asupra sa, documentele necesare conform ordonanţelor militare şi să-ţi aducă documentele de provenienţă, bon fiscal, chitanţă, factură.

– Mai vin comercianţii cu turmele de miei la intrarea în oraş?
– Nu. Acest lucru nu va mai fi posibil. Aşa că asigură-te că îţi procuri produse numai din locurile autorizate. C.P.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri