26 aprilie 2024
ActualitateMică istorie, la Alecsandri

Mică istorie, la Alecsandri

Ciprian Măceșaru, unul dintre prozatorii prolifici ai vremurilor noastre, a vizitat luni Colegiul Național „Vasile Alecsandri” pentru a le prezenta elevilor un volum dedicat centenarului, numit „Mică antologie a unui secol mare”, volum ce adună narațiunile a douăzeci de scriitori români importanți. Cu această ocazie, scriitorul le-a citit elevilor fragmente din mai multe texte care îi poartă semnătura și care sunt inspirate din viața lui de elev, spre deliciul audienței care s-a identificat în frânturile autobiografice.

Ciprian Măceșaru le-a dăruit elevilor cărți și autografe, le-a povestit cum a fost școala în ultimii ani de comunism, le-a împărtășit amintiri și i-a încurajat să citească, arătându-le rostul lecturii în viața unui om. Cu o fire deschisă și onestă, Ciprian Măceșaru le-a produs elevilor o plăcută impresie și, așa cum el însuși i-a provocat încă de la început, le-a arătat că scriitorul, deci artistul, nu este în mod obligatoriu mort.

Evenimentul a fost coordonat de profesoarele Ramona Jitaru și Ramona Mocanu și a încheiat un proiect anual prin care s-a sărbătorit primul secol din viața României. În cadrul acestuia, au avut loc mai multe evenimente, desfășurate încă din prima lună a acestui an.



Nici volumul lansat la colegiul băcăuan nu le era străin elevilor, pentru că liceencele Theodora Ladaru și Ștefana Arbănaș au făcut parte din echipa națională de elevi care a ilustrat narațiunile. „Asociația Națională a Profesorilor de Română «Ioana Em. Petrescu» de la Cluj a coordonat, în cadrul unor cunoscute Lecturiade naționale, un proiect dedicat Marii Uniri.

Cu această ocazie, fiecare școală parteneră din întreaga țară a făcut o serie de evenimente, iar în septembrie ne-am întâlnit la Cluj, pentru o săptămână, ca să ne prezentăm munca. Atunci, elevii au ilustrat textele din antologie, sub îndrumarea unor ilustratori de carte profesioniști. La final, Editura Arthur a tipărit o carte, în condiții grafice foarte bune. Sufletul acesteia este doamna profesoară Monica Onojescu, de la Cluj, una dintre emblemele ANPRO”, ne-a declarat prof. Ramona Jitaru.

Întâlnirea cu Ciprian Măceșaru a fost posibilă și datorită sprijinului Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău. „Întâlnirea de la colegiul nostru nu ar fi avut loc fără ajutorul lui Adrian Jicu, directorul bibliotecii județene, unul dintre cei nu foarte mulți care chiar sprijină cartea prin tot ceea ce face”, a adăugat prof. Ramona Jitaru.

Theodora Ladaru, a XI-a G

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri