Răzvan Bibire

Se străduiesc din răsputeri sumedenie de oameni, unii mai dotați, alții mai puțin dotați intelectual, să demonstreze că «Miorița» e un fals, că românii nu au această atitudine și, că, în general, românul e cel mai tare din parcare dar, din diferite motive, nu a fost lăsat să o demonstreze.

Pentru cititorii noștri care au chiulit de la școală, este vorba de balada Miorița, în care un cioban, deși avertizat că va fi ucis pentru că alții puseseră ochii pe oile sale, își acceptă soarta. E suficient să citești comentariile pe forumuri și pe rețelele sociale ca să vezi că atitudinea asta este una extrem de comună. „Ne merităm soarta”, „Nu avem ce face”, „Ăștia suntem și nu avem scăpare”, „Doar la noi se putea întâmpla”… Vă sună cunoscut?! Dar nu e numai atât.

De la atitudinea pasivă, de acceptarea unei situații, se ajunge la o atitudine de negare a existenței vreunei soluții de ieșire din impas. Cum apare la orizont câte o idee interesantă, cum românii dau buzna să spună că așa ceva în veci nu o să se construiască, nu o să se întâmple, nu o să vedem minunea respectivă.

Iar când o văd realizată într-un final, imediat se găsesc explicații: s-a făcut pentru că au pus umărul străinii ori pentru că la mijloc au fost interese obscure și așa mai departe. Miorița se află în ADN-ul nostru național și a rămas acolo pentru că am ales, ca popor, calea minimului efort.

Ne complacem în această stare pentru că ne este mai ușor să dăm vina pe diferite forțe, unele reale, altele, nu, decât să ne uităm în oglindă și să spunem că nu reușim să punem piatră peste piatră pentru că nu vrem să o facem.

Dăm vina mereu pe clasa politică; dar cine a votat atâția ani aceiași politicieni-scamatori?!

Cine i-a pus în fruntea bucatelor pe cei care și-au tăiat lor porții generoase, nelăsând pentru restul decât firimituri?! Cine a acceptat fără să spună o vorbă controlul extern asupra resurselor interne?!

Cine a permis tot acest circ cotidian pe care unii îl numesc politică?!

Am mai spus-o de multe ori: dacă vrem o țară că afară, trebuie să ne schimbam noi înșine. Și să începem cu lucrurile mici: să nu mai aruncăm hârtii pe stradă, să ducem punga cu gunoi la ghenă și nu s-o aruncăm în boscheți, să nu mai parcăm acolo unde nu e voie sub pretextul că nu sunt parcări. Schimbarea trebuie să se facă de jos în sus dacă vrem să fie pe termen lung.

«Miorița» este o poveste frumoasă, dar trebuie să rămână o poveste; dacă vrem să evoluăm ca țară, trebuie să ne schimbăm ca popor.

8 COMENTARII

  1. Ne vom schimba…..degeaba politica asta a lui Merkel cu aducerea balaurilor din toată lumea în UE? Ne vom schimba….fără doar şi poate, dar, ca un om ce se plimbă prin toate mahalalele ăstora zilnic, pot spune că nu în bine.

  2. Si politica asta nu trebuie sa fie un sistem mafiot. Indiferent de cine ar veni la putere sau ar fi votat. Asta arata ca cei ce ne conduc nu pot fi sanctionati nici de legi. Iar asta arata ca totul e cam un fel voalat de anarhie. Fara legi corecte si fara o aplicare a lor nepatinitoare nu vom putea schimba in bine viitorul tarii. Toate institutiile care trebuiau sa aplice legea nu au facut-o pt a elimina celula canceroasa care acum s-a metastazat la nivel de stat.

  3. Atat timp cat la vot participa in jur de 40-50% din populatie, nici nu e de mirare ca avem o clasa politica ingrata. In fruntea tuturor partidelor avem doar ciurucuri, cati dintre deputatii si senatorii din Bacau au luat vreodata cuvantul in parlament sau sa zbata pentru judet? Unii lupta chiar impotriva judetului cum este in cazul acelei deputate PNL. Votatul pe liste e o mare mizerie, pui stampila pe o cireada de baroni, bisnitari si alti trepadusi, trebuia sa ramana uninominal, ca sa nu trebuiasca sa votezi toata cireada de politicieni a unui partid, majoritatea trecuti pe lista in functie de cotizatie, pile, cardasii si orice alte criterii in afara de competenta. Din generatiile tinere sunt promovate doar beizadelele politicienilor, la fel de habarnisti dar mai flamanzi, cei capabili se tin deoparte de troaca politica unde esti mancat daca nu executi ordinele de partid, pe neamul cui sa il pui in functie, cine sa primeasca contractul, cat e partea partidului, etc. Ca sa revina increderea in clasa politica ar trebui ca esalonul intai sa faca un pas inapoi, sa isi cheltuie furaciunile, sa mearga la pescuit, plimbat nepotii si sa lase locul altor oameni, mai adaptati la vremurile actuale, caci se vede cum clasa politica este ramasa in timp, prin unele institutii ale statului avem niste dinozauri comunisti uitati de vreme in functii, unii sunt in functii mai mult decat a fost Ceausescu presedinte, ideile lor sunt vechi si creaza mai multe probleme decat rezolva, sa luam numai revolutia fiscala a PSD care se vede nevoit in unele cazuri sa readuca legea la statusul dinaintea dezastrului, degeaba se spunea de cei mai bine pregatiti ca va fi nasol, dar ministrul ca nu si nu, acum se pare ca aveau dreptate, nu toti au muncit doar la stat unde nu conta ce nazbatii faci.

  4. Criticam,invinuim,aruncam cu presupuneri,sporim multimea zvonurilor menite sa deserveasca intereselor unor netrebnici…in loc sa cerem investitii,locuri de munca,reluarea efortului de refacere a obiectivelor industriale,stimularea productiei agricole…Striga unii cat ii tin plamanii impotriva lui Dragnea,Kovesi…in loc ca toti romanii,de buna credinta sociala,sa pretindem fapte din partea vremelnicilor conducatori (preocupati de concedii ,aranjamente…)si nu vorbe.De luni de zile aud vorbindu-se de salarii si pensii,aud opiniile presupusilor beneficiari,nemultumirile altora carora nu le ies calculele…Pe plan local ii barfim pe toti dar nu le cerem sa raspunda unor cerinte clare,sa raporteze noua,alegatorilor,ce au facut concret de cand,teoretic ne reprezinta.Asteptam linistiti sa devina functional spitalul,sa se treaca la a consolida si da functionalitate unor constructii,a rezolva problema utilitatilor din scoli…E timpul sa le stim programele asumate si termene de realizare altfel,in 4 ani isi fac plinul,mai externalizeaza niste servicii(doar au ei si neamurile sau prietenii afaceri si trebuie sa le asigure surse de venituri…) si iar votam sperand ca vom avea parte de alesi mai buni…Oare pasivitatea,prostia si lacomia unora nu-i intereseaza pe straini ?? UE a facut din noi,cu acceptul nemernicilor ( de la Iliescu la Iohannis) o tara de desfecere,un laboratoe experimental,o tinta pentru dusmani. De vina sunt legiunile de…babe si mosnegi care-i voteaza pe PSD-sti (cum ar spune 1233 al vostru).

  5. Ce tot dati vina pe MErkel?
    Problema noastra incepe, dupa cum se spune si in articol, de la gunoiul pe care il aruncam pe drumuri, de la mizeria din spatiul public (mizerie morala, fizica, pornografica, verbala etc), de la chiulul de la munca si de la scoala, de la educatia precara etc.

  6. Istoria se repeta.Din acest motiv cred ca fara minimul de patriotism nu vom reusi.Nu poti sa te dezvolti pierzand de secole un segment urias de iteligenta umana.Nu poti sa te dezvolti doar cu clasa de jos.Poti sa ai resurse nelimitate,sa imparti la toata lumea,dar mizeria tot peste tot va fi pentru ca cei care vor primi fara munca vor astepta ca tot ceilalti sa stringa.Fara pedepsirea celor care nu respecta avutul public,nu vom infrumuseta orasul.Dumnezeu ne da dar nu ne pune in traista.Santem cea mai mizerabila tara din UE,la propriu.Dar avem 900.000 de asistati social si nu avem cu cine matura.Avem 1.400.000 de bugetari,dar nu avem personal sa -I urmareasca pe cei care fac mizerie.Vrem curat ,dar parcam masinile in noroi si pe urma il caram in tot orasul.Vrem piste pentru biciclisti dar inca nu avem trotuare peste tot.Punem pavele peste asphalt,stam cu parcarea de la spital neasfaltata si zilnic se intinde mizeria atit in oras cit si in cladirile spitalului.Hai sa ne laudam cu toate astea.Ca santem cei mai bravi dintre traci.

  7. Foaie verde ca alunu” /Ca romanu”nu-i niciunul! Schimbarea e in noi, dar avem nevoie cumulativ de ereditate, mediu si educatie . La romani e greu sa le gasesti pe toate in acelasi loc/om. Asa ca…. mai e mult pana departe !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here