29 aprilie 2024
Zona zeroMemoriaMEMORIA: 1973 - Primele utilaje din cadrul Fabricii de mașini-unelte au fost...

MEMORIA: 1973 – Primele utilaje din cadrul Fabricii de mașini-unelte au fost puse în funcțiune

“Ieri, un moment deosebit a avut loc în viața tânărului colectiv al Fabricii de mașini-unelte din Bacău. Primele utilaje montate în secția sculerie și atelierul mecanic-șef au fost date în exploatare.

Proiectanții, constructorii și beneficiarii au ținut să ia parte la acest eveniment — o prefață, dacă se poate spune așa, la actul înscrierii unei noi uzine pe harta industrială a județului Bacău. Industria constructoare de mașini din țara noastră va avea aici, în centrul Moldovei, un vlăstar cu care să se poată mândri.

Cele două compartimente de producție — sculeria și atelierul mecanic-șef — au un rol important în pregătirile de fabricație. La acest prim pas spre activitatea atât de complexă pe care o va desfășura noua fabrică băcăuană au asistat tovarășii Gheorghe Roșu, prim-secretar al Comitetului județean Bacău al P.C.R., și Ioan Ichim, prim-secretar al Comitetului municipal Bacău al P.C.R.



Ing. Vasile Talpă, directorul Fabricii de mașini-unelte, a reliefat, în câteva cuvinte, importanța momentului dării în exploatare a primelor mașini-unelte. Capacitatea sculeriei va fi de 250.000 ore/normă pe an, însemnând că în această parte a fabricii vor lucra peste o sută de oameni.

Deocamdată, la utilajele în funcțiune au prins să-și arate măiestria profesională strungarii și frezorii ca Grigore Hoghiuz, Costică Stoica, Remus Adochiței, Romeo Stănescu și alții, abia întorși de la specializare în alte uzine din țară.

Dar bucuria și emoția momentului erau la fel de mari pentru inginerul Ștefan Nenu, proiectant la I.P.C. București, pentru Alexandru Aleman, neobositul șef de șantier, pentru Ilie Neghină, dirigintele coordonator de șantier, pentru Teodor Bizim, maistrul la sculărie, și pentru toți ceilalți care zi de zi au muncit fără preget pentru a adăuga în diadema industrială a Bacăului încă o bijuterie.

Ieri, sculeria și atelierul mecanic-șef ale Fabricii de mașini-unelte și-au început activitatea. Această realizare, în avans față de prevederi, înseamnă răspunsul concret la sarcinile importante trasate de partid, la îndeplinirea cincinalului înainte de termen”.

M. MARDARE Foto : C. BURSUC

Steagul Roșu, 2 februarie 1973

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri