Preotii de la Biserica Sf. Gheorghe din Bacau s-au gândit sa faca mai mult pentru copiii din parohie care sustin in aceasta perioada examenul de bacalaureat. Si nu doar au gândit, ci au si facut. Au apelat la bunavointa mai multor dascali, organizând meditatii pentru Bac in Centrul Samarineanul Milostiv, acolo unde, deja, alti 25 de copii sarmani primesc o masa calda pe zi.

La româna, engleza, geografie, matematica, biologie sau istorie, copiii si-au putut fixa cunostintele sau si-au completat lipsurile la sedintele de pregatire de la biserica. Legatura dintre biserica si scoala a fost asigurata de prof. Mihaela Chirica, de la Colegiul Pedagogic, sotia unuia dintre preotii din parohie si care a gasit disponibilitate la multi colegi de la liceu, dar si de la Colegiul Economic si Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau.

„Pentru a-i ajuta pe elevii care vor sa învete pentru examenul de Bac, parohia „Sf. Gheorghe” din municipiul Bacau a initiat, în acest an scolar, proiectul „Agora”, derulat cu binecuvântarea Preasfintitului episcop Ioachim Bacauanul. De luni pâna vineri, dupa-amiaza, având conditiile necesare pentru cursuri, câteva zeci de elevi din clasa a XII-a de la colegiile si liceele din Bacau, au participat la un proiect de pregatire la materiile pentru bacalaureat cu profesori voluntari”, a declarat pr. Constantin Gherasim, preot paroh la Biserica Sf. Gheorghe.

Sefa de promotie a facut pregatire la centru

Printre elevii care au dorit sa se prezinte pregatiti la Bac, s-a numarat si Ecaterina Trohin, din Republica Moldova, sefa de promotie a Colegiului National Pedagogic. A terminat liceul cu media 9,92 si spune ca meditatiile de la biserica au ajutat-o mult.

„Am facut pregatire la româna si istorie. Am aflat de la doamnele profesoare de la scoala de acest centru si am venit”, spune Ecaterina. Desi este prima pe scoala, emotiile examenului o coplesesc. Departe de parinti, asa cum a stat si in toti acesti ani de studiu, eleva isi face planuri de facultate. Vrea sa mearga mai departe la „Litere”. Si Andreea Ionica a raspuns prezent la multe ore de româna, geografie sau engleza.

„Chiar m-au ajutat foarte mult. Ne-am pregatit dupa programa, profesorii au fost foarte intelegatori si prietenosi. Eu mi-am ridicat nivelul de cunostinte”, a completat adolescenta care si-a adus aici si prietenii. Dan Rotaru, de la Colegiul de Arta, s-a pregatit la istorie. „Mi-au prins bine aceste ore”, a conchis elevul.

„Am privit proiectul ca pe o activitate de voluntariat in sprijinul comunitatii si sa stiu ca am facut ceva pentru copii. Eu am avut intre 15 si 20 de elevi de clasa a XII-a, care nu au putut sa urmeze pregatire in particular”
– Laura Bejenariu – profesor bilogoie

„Când mi-a propus doamna Chirica sa fac parte din proiect, am fost foarte bucuroasa sa o ajut, pentru ca este foarte implicata in problemele elevilor. La inceput, erau in jur de 30 de elevi la pregatire, dar, pe parcurs, s-au mai redus. Am constatat ca, la simulare, toti au avut rezultate bune. Toti copii care au venit au fost copii constiinciosi”
-Ancuta Heisu – profesor matematica

„Ideea de a organiza ore de pregatire pentru copii de toate religiile, nu doar pentru ortodocsi, mi s-a parut foarte buna. Din pacate, eu nu am putut participa atât de mult cât mi-as fi dorit, insa vreau sa continui pâna aproape de examen. Sunt copii extraordinari care chiar invata si vor sa obtina rezultate bune”
– Luminita Morosanu – profesor geografie

„Eu am participat la meditatii la limba româna si la matematica. Pe mine, personal, ma ajuta foarte mult. Profesorii sunt cei de la liceu, ne cunoastem, ne facem temele, daca nu am inteles ceva, avem posibilitatea sa repetam, sa exersam si sa fixam notiunile”
– Loredana Lungu – eleva Colegiul Pedagogic

„Profesorii care ne-au meditat aveau imbinarea perfecta intre experienta si entuziasmul de a preda si a obtine cele mai inalte performante din partea noastra. Pentru mine, centrul de pregatire a reprezentat un loc unde mi-am facut prieteni noi, am intrat in contact cu profesori exceptionali si bine pregatiti ce m-au ajutat sa aprofundez notiunile materiilor la care am examenul maturitatii”
-Ionela Stanciu -eleva Colegiul Pedagogic

Premierea elevilor si profesorilor

Toti profesorii care au ales sa-si dedice o parte din timpul lor pentru acest proiect au fost felicitati si premiati, luni seara, de fetele bisericesti. S-a petrecut in cadrul unui eveniment mai amplu, respectiv premierea elevilor care au obtinut rezultate remarcabile la concursurile si olimpiadele de religie. Copiii au primit carti, icoane, diplome si câte un premiu oferit de PS Ioachim Bacauanul, prezent la aceasta actiune. SI, pentru ca este perioada de examene, s-a rostit o rugaciune de binecuvântare pentru toti elevii incercati de emotii. Totodata, a fost donat si un computer, dotat cu cele necesare, unui elev de la Scoala nr. 10, bun la învatatura, dar cu o situatie materiala modesta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ