19 mai 2024
Zona zeroMedicul Ștefan Alexandru-Sebastian Botezatu, vocația transmisă prin harul divin

Medicul Ștefan Alexandru-Sebastian Botezatu, vocația transmisă prin harul divin

La doar 36 de ani devine primul medic militar de radiologie intervențională de la Spitalul Militar Central din București, iar peste doi ani, coordonatorul Compartimentului Angiografie și Cateterism Cardiac. A fost distins cu Ordinul ,,Meritul Sanitar” în grad de ,,Cavaler” și cu Titlul onorific de ,,Ambasador Emerit al Spiritualității Românești Contemporane”

Scriu cu aceeași bucurie și frenezie despre oamenii de lângă noi, despre semenii noștri, mai ales atunci când se dedică trup și suflet meseriei pe care au îmbrățișat-o, pasiunii creatoare, vocației care le-a fost hărăzită. Iar unii dintre ei ajung oameni mari, care fac fapte și lucruri mărețe, iar asta se întâmplă atunci când au revelația lui Dumnezeu, când sfinții și îngerii se așează de-a dreapta și de-a stânga lor.

Și ce poate fi mai frumos, mai înălțător, decât să te afli sub aureola unor sfinți precum Ștefan, Alexandru și Sebastian, și când, tu, cel ales, te pui la rându-ți în slujba aproapelui, oferindu-i, cu smerenie și nu cu semeție, toată protecția, ajutorul, priceperea și bunătatea ta. Înainte de orice și de oricine s-ar înfățișa în fața ta, de prejudecăți, de greutăți, de orice alte obstacole care te-ar face să dai înapoi, să eziți, să abandonezi, să nărui speranțe…



E greu să-mi stăpânesc emoția, dar mă revigorează bucuria de a-l fi întâlnit pe cel căruia îi adresez aceste umile cuvinte, dar care cred că îi vor produce mulțumirea sufletească de care și oamenii în halate albe au nevoie de multe ori: medicul slănicean, actualmente bucureștean, dar mereu el, așa cum l-am cunoscut: Dr. Alexandru-Sebastian Botezatu*, de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București (SUUMC).

Și așa cum se arată pe site-ul oficial al renumitului spital bucureștean, ,,primul medic militar de radiologie intervențională – dr. Botezatu Alexandru Sebastian, medic primar radiologie și imagistică medicală, medic rezident cardiologie, competență ecografie generală, competență radiologie intervențională și‑a început activitatea în anul 2014 și a fost numit coordonator al compartimentului doi ani mai târziu”, adică în 2016, la doar 36 de ani!

Activitatea sa profesională constă într-o gamă largă de intervenții minim invazive, angiografice, de radiologie și cardiologie intervențională, în special angioplastii carotidiene sau intracerebrale, embolizări anevrisme și malformații vasculare cerebrale sau spinale. Alte intervenții speciale pe care le efectuează frecvent sunt cele de implantare transcateter de valvă aortică (TAVI) pentru stenoza aortică strânsă, ca și cele de implantare endoproteze aortice abdominale și toracice pentru anevrisme/rupturi/disecții arteră aortă (EVAR, TEVAR).

La începutul lunii iunie 2020, împreună cu o echipă de medici de la SUUMC București, dr. Alexandru-Sebastian Botezatu a operat în premieră pentru sistemul medical militar, o pacientă cu anevrism cerebral gigant, salvată printr-o intervenție minim invazivă pe creier.

O altă premieră la care a participat direct, în calitate de coordonator al unei echipe multidisciplinare a avut loc în luna noiembrie a aceluiași an și a constat într-o ,,intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă – stenozare (îngustare) a lumenului aortic, localizată de obicei la nivel istmic, imediat sub originea arterei subclaviei stângi, care poate fi localizată oriunde intratoracic sau abdominal și se poate asocia cu sindromul Turner sau Shone”.

Și încă o premieră pentru spitalul militar bucureștean la care a participat dr. Sebastian Botezatu, ca și component al al echipei medicale, a avut loc în aprilie 2021 și a constat într-o ,,intervenție de implantare de valvă transcateter într-o proteză biologică în poziție mitrală, prin același abord transapical”.

O premieră, ceva mai specială, de data aceasta pentru comunitatea din Slănic-Moldova, a fost chiar prezența mea pe ,,masa de lucru” a medicului Sebastian Botezatu, atunci când am fost supus unei intervenții minim invazive, într-un laborator de factură spațială, dotat cu o tehnologie de ultimă oră și cu posibilitatea de a urmări în direct, pe un mare monitor, toate mișcările din interiorul și exteriorul corpului meu, totul, doar cu o anestezie locală. După mai puțin de două ore, m-am ridicat și am plecat deosebit de satisfăcut de starea în care mă aflam, de parcă aș fi vizionat o producție SF de înaltă ținută. Ca și activitățile de zi cu zi ale doctorului Botezatu și echipei pe care o coordonează, în fața cărora, mă înclin, cu respect și aleasă considerație!

Și pentru că astăzi este sărbătoarea Sfântului Alexandru, să-i dorim medicului Alexandru-Sebastian Botezatu, La Mulți Ani, cu sănătate și spor în toate!

*Medicul Ștefan Alexandru-Sebastian Botezatu este originar din stațiunea Slănic-Moldova, dar întrucât în stațiune nu a existat niciodată o maternitate, s-a născut la Târgu-Ocna, la 25. 02. 1980.

*A absolvit Școala Gimnazială Nr.1 din Slănic-Moldova (1994), Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din orașul Breaza (1999), Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (2005).

* Pe lângă coordonarea Compartimentului Angiografie și Cateterism cardiac din cadrul SUUMC București, face parte și din „Heart Team”, echipa de specialiști în boli cardiovasculare de la același spital.

* Activează și la Centru Medical „Provita” din București, unde realizează intervenții minim invazive pentru terapia durerii de cauză spinală lombară: infiltrații foraminale, nucleoplastii, verterbroplastii.

* Este membru al Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România (SRIM), membru al Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR), membru Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe (CIRSE), membru European Society of Radiology (ESR).

* A fost inclus în „Dicționarul personalităților din România – Biografii contemporane – Ediția 2014”.

* În 1. 12. 2020 i s-a conferit de către Eco-Europa, Titlul onorific de ,,Ambasador Emerit al Spiritualității Românești Contemporane”, pentru promovarea valorilor tradiționale, responsabilitate socială și virtute civică.

* În 25. 11. 2021 a fost distins de către Președintele României, cu Ordinul ,,Meritul Sanitar” în grad de ,,Cavaler”, cu însemn pentru militari, cu prilejul Zilei Naționale a României, ,,în semn de apreciere pentru implicarea și profesionalismul de care a dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei Covid 19”.

Romulus-Dan BUSNEA
Sursa foto: SUUMC București

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri