In aceste zile au loc alegeri locale la forurile reprezentative ale medicilor si farmacistilor: Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentisti si Colegiul Farmacistilor.

De ieri, 29 noiembrie, au inceput alegerile pentru un nou mandat al consiliului judetean, biroului executiv si al delegatiei in adunarea generala la Colegiul Judetean al Medicilor (CMJ) Bacau. Timp de trei zile, pâna pe 1 decembrie, este organizat un prim tur de scrutin pentru alegerea noilor membrii care vor reprezenta si conduce in acest for medicii din spitale, dar si medicii de familie.

“Alegerile se organizeaza o data la patru ani. Sunt alegeri libere, la care pot participa toti membrii din Colegiul Medicilor Bacau. In primul tur trebuie sa avem un cvorum de 2/3, iar daca acesta nu se va indeplini, va fi si un tur doi, pe 6, 7 si 8 decembrie”, a explicat dr. Elena Stinga, presedintele CJM Bacau. Sunt inscrisi in cursa 35 de candidati (din care 21 medici de familie si 14 medici de diferite specialitati). Primii 13 dintre cei alesi, in functie de numarul de voturi, vor face parte din consiliul judetean al CJM, care va alege biroul executiv, respectiv noul presedinte, trei vicepresedinti si un secretar. Acestia vor conduce institutia in urmatorii patru ani.

PUBLICITATE

Alegerile au loc la sediul CJM Bacau, iar noua conducere va fi cunoscuta pâna cel târziu 21 decembrie când actualul presedinte va preda mandatul.

“Eu nu mai candidez. Consider ca cei 8 ani cât am stat la conducerea acestui colegiu sunt suficienti. Sunt si altii care pot face aceasta munca”, a declarat dr. Stinga. Odata cu aceste alegeri se va stabili si delegatia Bacaului in Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din România, judetul nostru având dreptul de a avea in aceasta entitate 5 membri (câte un membru la 200 de medici), in colegiul teritorial fiind inscrisi 990 de medici.

19 candidati si la Colegiul Medicilor Dentisti Bacau

Alegeri se organizeaza, in aceasta perioada, si la Colegiul Medicilor Dentisti Bacau, incepând de miercuri, 2 decembrie. Aici sunt inscrisi 19 candidati din care vor fi alesi, la fel ca si la Colegiul Medicilor, reprezentanti in consiliul judetean teritorial al colegiului, apoi cei din biroul executiv, respectiv un presedinte, un vicepresedinte, un secretar si un trezorier.

Totodata vor fi alesi si cei care vor reprezenta Colegiul Medicilor Dentisti Bacau in Colegiu Medicilor Dentisti din România. “Alegerile au loc la sediul nostru, de pe Vadu Bistritei nr.4. Va fi un prim tur de scrutin, doar in ziua de 2 decembrie, când cei care vor sa voteze pot veni intre orele 8.00 – 16.00, iar daca nu se intruneste cvorumul de 2/3 vom organiza si un al doilea tur de scrutin, sâmbata, pe 5 decembrie”, a precizat dr. Roxana Munteanu, presedinta comisiei electorale locale. Dr. Munteanu este cea care a condus in ultimii opt ani Colegiul Medicilor Dentisti din Bacau, insa pe perioada alegerilor este suspendata din functie.

“Oricum, eu nu mai candidez pentru un nou mandat. Am stat doua mandate, este suficient pentru mine”, a conchis dr. Munteanu. In acest colegiu sunt inscrisi circa 370 de medici si toti au drept de vot, daca au platita la zi si cotizatia de membru, asa cum prevede Regulamentul electoral al Colegiului Medicilor Dentisti din România. Primele rezultate ale acestor alegeri vor fi cunoscute din 7 decembrie.

Fara candidati in Comisia de cenzori, la farmacisti

Si la Colegiul Farmacistilor Bacau astazi, 30 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor, iar al doilea tur este programat pe 15 decembrie. “Pâna joi, 26 noiembrie, s-au depus candidaturile. S-au validat 17 candidati pentru consiliul judetean, 8 pentru Adunarea Generala Nationala si 3 pentru Comisia de disciplina. La Comisia de cenzori nu avem nicio candidatura”, a aratat farmacist Luana Grigoras, presedintele colegiului, care a declarat ca doreste sa-si continue mandatul si de aceea candideaza din nou pentru aceasta functie.

Din cei 17 candidati la consiliul judetean trebuie ales un numar de 11 membri si 5 supleanti, la Adunarea Generala Nationala sunt alesi, conform legii, 7 membri titulari si 5 membri supleanti, iar la Comisia de disciplina 3 membri titulari si 2 supleanti. “Conform listelor actualizate, in prezent avem 363 de farmacisti inscrisi ca membri in Colegiul Farmacistilor. Din acest numar, la primul tur ar trebui sa se prezinte 2/3 pentru asigurarea cvorumului, adica 242 de farmacisti. Daca nu se intruneste, are loc turul II, care se va valida, indiferent de numarul farmacistilor prezenti”, a mai explicat presedinta Luana Grigoras.

In primul tur alegerile au loc intre orele 12.00 – 16.00, la sediul colegiului, iar in al doilea, intre 10.00 si 18.00, la Muzeul de Istorie “Iulian Antonescu”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ