16 aprilie 2024
EvenimentMedicii din Spitalul Judetean Bacau, in greva japoneza

Medicii din Spitalul Judetean Bacau, in greva japoneza

– doctorii bacauani s-au alaturat colegilor din tara si si-au pus pe brate banderole albastre n ei sunt nemultumiti de ce le ofera sistemul sanitar si par mai hotarâti ca oricând sa-si ceara drepturile n circa 70 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau au dat deja unitatea medicala in judecata

La inceputul acestei saptamâni, mii de medici din intreaga tara au anuntat ca intra in greva japoneza, iar lor li s-au alaturat si asistentele medicale, infirmierele, dar si ceilalti angajati ai spitalelor. Toti cei care au aderat la aceasta forma de protest si-au pus pe brat o banderola albastra si vor astfel sa atraga atentia asupra problemelor din sistemul sanitar.

Printre ei sunt si doctori si cadre medii care isi desfasoara activitatea in blocul operator, Sectia de Chirurgie, Neurochirurgie, ATI, dar si alte sectii ale SJU Bacau. “Suntem solidari cu ceilalti colegi ai nostri pentru ca avem aceleasi nemultumiri. Deja am initiat un proces in instanta si vor mai fi si altele. Am discutat cu sefii spitalului, ne sprijina si speram sa ne câstigam drepturile in instanta”, ne-a declarat dr. Adrian Pletea, medic chirurg in cadrul SJU Bacau si reprezentantul Aliantei Medicilor la nivelul judetului Bacau. Doctorii cer aplicarea legii salarizarii din 2004, pentru ca la momentul de fata exista in vigoare o lege din care au fost scoase foarte multe sporuri, dar vor si sa fie platiti ca ceilalti specialisti din Capitala sau alte spitale mari, daca efectueaza aceleasi interventii medicale, pentru ca, spun ei, riscurile sunt aceleasi, iar asigurarea de malpraxis este la fel.



Aceasta greva a fost anuntata de Federatia Sindicala “Hipocrat” si “Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din România, care sunt federatii membre ale Confederatiei Sindicale “Cartel Alfa” si au sustinerea Aliantei Medicilor, dar si a medicilor de familie. “Suntem solidari cu toti colegii nostri si cu actiunea lor. Si noi suntem nemultumiti de ceea ce se intâmpla si vom avea intâlniri la Bucuresti unde vom discuta ce avem de facut”, a declarat dr. Catalin Andriescu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judetul Bacau.

Alte revendicari ale personalului medical sunt legate de calcularea sporului de doctorat, respectarea normei de munca si a timpului de lucru si repaus, cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie. Toate aceste cereri vor fi sustinute si in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, dar calendarul protestelor mai cuprinde pichetarea Ministerului Muncii, a Ministerului Sanatatii, o greva de avertisment cu incetarea activitatii timp de 2 ore, in perioada 11-17 aprilie, iar daca nici asa nu se vor face auziti, in data de 18 aprilie va fi declansata greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea Urgentelor. La aceste actiuni nu participa si sindicatul Sanitas care a anuntat printr-un comunicat de presa ca “Federatia Sanitas din România nu se raliaza actiunilor de protest anuntate pentru 21 martie a.c. având în vedere declaratiile făcute de ministrul sanatatii privind rezolvarea inechitatilor din sistem”.

“Revendicam calcularea si recalcularea sporurilor la salariul de baza, asa cum prevede Codul Muncii, si nu la cel de incadrare, asa cum se intâmpla acum, iar pentru asta am dat spitalul in judecata. Medicii care lucreaza in blocul operator nu primesc spor pentru conditii periculoase, iar personalul mediu primeste. De aceea, ne consideram discriminati la locul de munca” – dr. Adrian Pletea, medic chirurg in cadrul SJU Bacau si reprezentantul Aliantei Medicilor la nivelul judetului Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri