29 martie 2024
ActualitateMaternitatea Bacău, colac de salvare şi pentru gravidele adolescente

Sute de minore aduc pe lume copii

Maternitatea Bacău, colac de salvare şi pentru gravidele adolescente

– La vârsta de 18 ani au deja 3 copii – Riscurile sunt în egală măsură, atât pentru mamă cât şi pentru copil – Au noroc, însă, că în Maternitatea Bacău sunt asigurate toate condiţiile pentru acordarea unei asistenţe medicale de calitate

În ciuda activităţilor de educaţie sexuală care se desfăşoară în şcoli, şi nu numai, numărul celor care devin mame la o vârstă foarte fragedă continuă să fie îngrijorător. Numai în anul 2016, în Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău 172 de minore au adus pe lume un copil.

„Am avut paciente şi de 14 sau 15 ani. Şi după primul copil la un interval foarte scurt, de nici un an şi jumătate, vin să-l nască pe al doilea. Deja la 18 ani au a doua sau a treia cezariană, la o vârstă atât de tânără fiind indicată această conduită medicală, deoarece prin naştere naturală există riscul ruperii uterului.



Dar şi operaţia de cezariană reprezintă un risc pentru ele, aceasta fiind o intervenţie chirurgicală care nu se face decât în urgenţă”, ne-a spus dr.Raluca-Valentina Grigoriu, medic primar obstetrician, şef secţie Obstetrică-Ginecologie II, din maternitate.

I-a ucis indolenţa mamelor

Pe lângă vârsta foarte mică la care devin mame, grav este şi faptul că aproximativ 90 la sută dintre aceste minore nu au trecut deloc pe la niciun medic, înainte de a rămâne gravide şi în timpul evoluţiei sarcinii. Ele se prezintă la maternitate pentru a naşte, fără ca anterior să fi fost consultate de un medic ori să fi fost supuse unor investigaţii paraclinice. Fenomenul este de aşteptat, din moment ce marea majoritate a lor provin din familii dezorganizate ori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Evident că repercusiunile asupra mamei şi a copilului pot fi foarte grave, în unele cazuri, chiar fatale. Şi, din păcate, realitatea o confirmă.

Nu de mult timp în Maternitatea Bacău a fost internată o gravidă cu pneumonie virală, în formă gravă. S-a adresat medicilor prea târziu, după ce a stat acasă cu infecţia mai bine de o săptămână şi jumătate. În ciuda eforturilor echipei medicale, copilul, care s-a născut cu septicemie severă, a decedat. Nicio şansă la viaţă nu a avut nici alt făt a cărui mamă, de 17 ani, avea sifilis.

Deşi ştia de acest lucru, nu s-a prezentat niciodată la medic în timpul gravidităţii. Pentru că pe parcursul evoluţiei sarcinii nu sunt văzute de un medic, gravidele în cauză nu beneficiază de tratamente adecvate, astfel că nu în puţine cazuri se constată că atât mama cât şi copilul sunt anemici ori au o infecţie. Mai mult decât atât, copilul se poate naşte cu o malformaţie ori cu alte patologii, care pot fi corectate, dacă gravida s-ar duce la medic în mod constant (3 consultaţii/sarcină).

Mai multe metode noi de rezolvare a cazurilor

Cazurile tragice prezentate mai sus sunt, totuşi, izolate. Dar dacă ar depinde exclusiv de personalul medico-sanitar, datorită competenţei profesionale şi eforturilor lui, precum şi condiţiilor de asistenţă medicală şi îngrijire care sunt asigurate în maternitate, lucrurile ar sta mult mai bine. Pavilionul maternităţii a fost complet reabilitat cu câţiva ani în urmă, condiţiile hoteliere de aici fiind de excepţie. Fiecare salon, cu 3 sau 4 paturi, unde mama stă cu copilul, are grup sanitar şi duş.

Mai sunt 7 rezerve cu 2 paturi, la care au acces pacientele pe principiul „primul venit, primul servit”. Cât despre aparatura medicală, aceasta este de ultimă generaţie (laparoscop, 2 ecografe 3 D şi 4 D, aparatură de histeroscopie etc.). Dar şi pregătirea personalului medico-sanitar este pe măsura dotării. Puţini dintre cei 20 de doctori specialişti în obstetrică-ginecologie, între care doi specialiști și restul medici primari. Ba mai mult 4 dintre ei au şi competenţă în medicina materno-fetală. Cât despre cadrele sanitare, dintre asistente, 4 sunt cu studii superioare de profil iar 2 moaşe sunt studente la facultatea din acelaşi domeniu.

Alte 3 asistente au început cursul de formatori la „Şcoala mamelor SAMAS”, pentru ca apoi să le prezinte pacientelor informaţii utile despre sarcină, naştere şi alăptare. Anul acesta, în Maternitatea Bacău s-au făcut prima miomectomie (rezecţie de fibrom uterin, cu infertilitate) efectuată laparoscopic, care a dus la obţinerea unei sarcini, şi, tot în premieră, o amniocenteză (puncţie a membranei amniotice în care se află fătul). Tot ca o noutate, se aplică naşterea cu anestezie epidurală (o parte a canalului rahidian, între teaca durei mater şi peretele osos) şi avortul terapeutic medicamentos, fără complicaţiile celui clasic chirurgical.

Totodată, a sporit numărul de histeroscopii (examinare vizuală a cavităţii uterine cu un instrument special) pentru diagnosticarea cauzelor infertilităţii, al operaţiilor laparoscopice (13, în 2013, 50, în 2016) în cazul diverselor patologii ginecologice, precum şi cel al naşterilor naturale sau prin cezariană (3.000, în 2013, 3.500, în 2016), ca urmare a creşterii adresabilităţii. Aşadar, din ce în ce mai multe gravide preferă să nască în Maternitatea Bacău, şi nu la Iaşi sau Bucureşti, datorită condiţiilor bune, a aparaturii performante şi a personalului profesionist.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri