22 iulie 2024
ActualitateManifestări în Bacău la 105 ani de la crearea Republicii Armene

Manifestări în Bacău la 105 ani de la crearea Republicii Armene

Împlinirea a 105 ani de la întemeierea Republicii Democrate Armenia va fi marcată pe 27 mai la sediul Sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) prin proiectul „Prima Republică Armenia 1918-2023”.

La sediul sucursalei vor avea loc lansarea volumului de versuri „Dimineți desculțe” (Editura «George Coșbuc», Bistrița, 2023) al poetei Selena Cristina și vernisarea unei expoziții personale de pictură a aceleiași autoare, prin prezentarea powerpoint-ului „Prima Republică Armenia 1919/1920”, prin recitalul de poezie susținut de actorul Valentin Braniște și printr-un program muzical susținut de SElena Cristina, Angela Șipoș și Daniela Berza.Despre cartea poetei SElena Cristina vor vorbi Dumitru Brăneanu – președintele Sucursalei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și Laura C. Munteanu, directoarea Editurii „George Coșbuc”, Bistrița. Iar expoziția de pictură va fi prezentată de criticul de artă Iulian-Petru Bucur.

„Acest proiect – spune președintele Sucursalei Bacău a UAR, Vasile Agop – a fost creat prin dialogul între Sucursala Bacău a USR, Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» și cotidianul Deșteptarea. Profilul Bacăului poate fi definit ca o multitudine de culturi de tip etnic și religios, care coexistă de secole”.

Manifestările vor începe la ora 14,00, iar moderatorul lor va fi Valentina Stan.

Republica Democrată Armeană a fost primul stat modern armean, constituit la 28 mai 1918. Republica a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars) din Imperiul Rus în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene. Regatul României a recunoscut independența Republicii Armenia la 10 august 1920 și a stabilit relații diplomatice cu aceasta pe data de 21 septembrie 1920.

 spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri