25 aprilie 2024
Top StoryManifestare științifică de amploare. O nouă premieră la Spitalul Municipal de Urgență...

• Endocrinologia, cu medici specialiști, alături de dentiști

Manifestare științifică de amploare. O nouă premieră la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Spitalul Municipal de Urgență Moinești a organizat vineri, 31 ianuarie, o nouă manifestare științifică de amploare cu tema „Osteonecroza de mandibulă secundară tratamentului cu bisfosfonați – de la prejudecată la adevăr științific”.

Au participat medici din diferite specialități medicale – endocrinologie, reumatologie, oncologie și chirurgie oro-maxilo-facială, cu înaltă specializare și expertiză în tematica abordată, alături de medici dentiști, medici de familie, atât din Moinești, dar și din județ, și din toată țara.



Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești:

„Mă bucur că se continuă tradiția manifestărilor științifice din Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Am fost alături de mai tinerii mei colegi organizatori, pentru că ei sunt motorul acestei acțiuni. Cantitativ și calitativ, participarea a fost una de remarcat, ceea ce înseamnă că tema simpozionului este una de actualitate, cu o incidență destul de mare în rândul populației, pe un subiect mai puțin discutat în lumea medicală, care antrenează mai multe specialități medicale.
Este doar un început al manifestărilor științifice pe care le pregătim în acest an și un preambul al celei de a XV-a ediții a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, un eveniment de tradiție pentru noi, care anul acesta va avea loc între 2 și 4 iulie și care va marca inclusiv cei 25 de ani de chirurgie laparoscopică în spitalul nostru.”

Evenimentul reprezintă o premieră atât în zonă, cât și în țară, tema abordată fiind una de mare interes, însă nediscutată până în prezent în cadrul altor evenimente medicale într-o manieră amplă cum a fost în cadrul acestui simpozion. Organizatorii din Spitalul Municipal de Urgență Moinești sunt dr. Roxana Novac, medic specialist endocrinolog, dr. Ovidiu Scovronschi, medic specialist Chirurgie oro-maxilo-facială, și prof.univ. dr. Adrian Cotîrleț, medic primar Chirurgie generală și managerul unității medicale.

Dr. Roxana Novac, medic specialist endocrinolog la Spitalul Municipal de Urgență Moinești:

„Este un eveniment unic în România, iar ideea a venit în contextul în care ghidul de osteonecroză de mandibulă este ușor neclar, iar medicii dentiști sunt poate cei mai defavorizați de acest ghid deoarece nu știu exact ce să facă atunci când au un astfel de caz. Este un simpozion care are un caracter informativ pentru toți colegii noștri participanți, sunt peste 120 în total, din mai multe specialități medicale – medici stomatologi, endocrinologi, chirurgie oro-maxilo-facială, reumatologi, oncologi, urologi, anatomo-patologi, de medicină legală, medici de familie-, tocmai pentru a oferi date, prezentări de lucrări și studii de caz, pentru ca împreună să avem o bună colaborare în favoarea pacientului. Ne dorim ca prin aceste manifestări să obținem și o atitudine din partea Asociației Române de Endocrinologie privind acest ghid de bune practici, care la momentul acesta este făcut doar de Asociația Română a chirurgilor oro-maxilo-faciali. Dorim să prezentăm concluziile și feedback-ul acestei întâlniri președinților Asociației Române de Endocrinologie, dar și Asociației Române de Reumatologie, pentru a face un ghid viabil pentru toate specialitățile conexe.”

Dr. Ovidiu Scovronschi, medic specialist Chirurgie oro-maxilo-facială la Spitalul Municipal de Urgență Moinești:

„Jucătorii importanți ai acestei patologii sunt medicul prescriptor al acestui medicament – bisfosfonatul și pacientul care primește acest medicament. Ne dorim să punem laolată acești jucători, să venim în sprijinul pacientului, să-l ajutăm și să cădem de acord împreună în a găsi cea mai bună soluție de tratament în cazul osteonecrozei. De a identifica intervalul de timp potrivit pentru a preveni această patologie, dar și intervalul de timp potrivit pentru a interveni ca atitudine terapeutică. Vorbim practic de o prevenție primară, înainte de a se instala această patologie, dar și de una terțiară care presupune tratarea în sine a acestei afecțiuni. Suntem siguri că manifestarea noastră științifică va stârni un ecou de bun augur și împreună cu medicii stomatologi participanți în număr foarte mare se va putea stabili un protocol de bună practică pentru a veni în sprijinul pacientului într-o manieră cât mai complexă.”

Speakeri au fost conferențiar dr. Victor Costan, de la Clinica Chirurgie Buco-maxilo-facială Iași (Universitatea de Medicină și Farmacie Iași), asistent univ. dr. Alexandru Florescu, medic primar endocrinologie la Institutul Regional de Oncologie Iași și Policlinica Providența Iași, as. univ. dr. Simona Volovăț, medic endocrinolog la Clinica de Endocrinologie Iași (Universitatea de Medicină și Farmacie Iași) și dr. Tudor Azoicăi, medic specialist reumatolog în Belgia.

Dr. Tudor Azoicăi, medic specialist reumatolog la Spitalul Regional Montz – Belgia:

„Este extrem de important pentru noi să ne întâlnim și să ne împărtășim cunoștințele, pentru că medicina este într-o continuă dinamică. Eu sunt un pasionat de medicină și îmi place să diseminez informațiile pe care le primesc, la rândul meu, de la medicii cu experiență. Acum vorbim de osteoporoză, un subiect foarte sensibil în zilele noastre, de osteonecroza, de riscuri și tratamente. Lucrez la un spital din Belgia, și acolo e stela fel, se lucrează tot pe ghiduri terapeutice, care sunt impuse de niște societăți foarte mari. În momentul în care o altă societate vrea să impună alte reguli, poate chiar în contradicție cu cele existente, trebuie să vină cu niște criterii foate clare de schimbare, pe bază de studii și experiență pe cazuistică.
Belgia aplică protocoale internaționale, dar tratamentele sunt la fel ca și în România, pe osteoporoză mă refer, pentru că pe asta lucrez eu ca specialist reumatolog. Ce este poate diferit față de ce este în România, este că în Belgia pe o astfel de boală se lucrează în echipă – cu neurochirurgul, dacă vorbim de o fractură de coloană, cu ortopedul pe fracturi de membre, cu medicul dentist pe extracții și chirurgul oro-maxilo-facial, nu numai reumatologul se ocupă. Deci, ca întotdeauna în medicină, important este lucrul în echipă. Sunt aici pentru a prezenta chiar acest lucru, pe partea de tratament a osteoporozei, care poate da și efecte adverse asumate atât de medic, cât și de pacient, iar una dintre aceste reacții poate fi și osteonecroza de mandibulă, cu un procent foarte mic, e drept, de 1 caz la 100.000 de cazuri. De aceea nu trebuie să sperie. Iar informația este cea mai bună metodă de prevenție și, bineînțeles, tratament.”


Asist. univ. dr. Alexandru Florescu, medic primar endocrinologie la Institutul Regional de Oncologie Iași și Policlinica Providența Iași:

„Subiectul abordat la acest simpozion științific, alături de tot ce înseamnă osteoporoză, este unul de actualitate. Este important să conștientizăm atât populația medicală, cât și populația generală despre existența osteoporozei, despre prevenția ei – și chiar am insistat pe acest lucru în prezentarea mea – , despre tratamentul osteoporozei atunci când deja este instalată boala. Ideea generală este de prevenție și de conștientizare a acestei probleme a populației. Trebuie intervenit foarte mult pe această prevenție, așa cum în anii ’60 – ’70 au făcut, în special, țările nordice Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și care au ajuns acum la un procent foarte mic de cazuistică, în condițiile în care în acei ani erau pe primul loc mondial. Prevenția trebuie să se facă în mod special prin medicul de familie, dar și prin medicul specialist, însă până să se ajungă aici, în afară de factorul genetic care este foarte important, prevenția înseamnă un stil de viață sănătos, consum adecvat de calciu, de vitamina D3, cât mai multă activitate fizică, cât mai puțin sau deloc fumat, alcool, drog, inclusiv cele recreaționale, un regim alimentar adecvat cu multe fructe și legume proaspete, preparate lactate și cât mai puține grăsimi concentrare și un control permanent al glicemiei și colesterolului, acolo unde este cazul. ”

Participarea la simpozion a fost fără taxă, dar creditată cu 6 puncte EMC (educație medicală continuă), maximul oferit pentru o manifestare de o zi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri