S-au inscris in acelasi timp la cursuri, iar acum sunt asistente cu patalama. A fost visul lor sa profeseze in aceasta breasla si le-a placut atât de mult ce au avut de invatat ca au fost si premiate. Mama a luat premiul I, iar fata a fost a treia pe clasa.

Asistentii medicali care au absolvit anul acesta cursurile postliceale de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bacau au depus, marti, juramântul profesional. Emotionati, slujitorii halatelor albe au promis sa-si faca meseria cu drag si sa-si respecte pacientii.

Mai tineri sau trecuti demult de prima tinerete, absolventii s-au asezat in banci pentru ultima data pentru a lua parte la premierea celor mai buni dintre ei. Printre premiante s-au numarat si Rodica si Ofelia Tomosaschi, mama si fiica.

Amândoua indragesc aceasta meserie iar când fiica sa a ales sa urmeze cursurile de asistenta, mama a decis ca este un bun prilej sa-si implineasca si ea visul. Acum, la sfârsitul scolii, fata recunoaste ca i-a fost greu sa tina pasul cu ea, fiind mult mai constiincioasa. I s-a propus chiar sa devina instructor la clasa si sa revina la scoala, de aceasta data ca dascal.

Examen de admitere

Din acest moment, absolventii au drept de practica si isi pot cauta serviciu atât in tara cât si in strainatate, diploma fiind recunoscuta si in alte tari.

Pentru anul scolar 2013 – 2014, Colegiul „Mihai Eminescu” are bugetate 5 clase de asistenti medicali generalisti iar examenul de admitere va avea loc joi, 5 septembrie, de la ora 8.00. S-au inscris 218 candidati, iar nota minima de promovare este 5. Pentru cei care nu vor prinde un loc bugetat se vor infiinta clase cu taxa.

„Demult imi doream sa fac aceasta scoala sanitara. Când am terminat liceul copiii erau mici, apoi ei au crescut si m-am gândit sa fiu colega cu fiica mea cea mai mica. Nu a fost greu pentru ca mi-a placut sa invat” – spune – Rodica Tomosaschi – absolventa (mama).

„Mama a fost cea mai buna la scoala si a invatat mai bine decât mine. Ea a fost constiincioasa. Si mie mi-a placut pentru ca de mica am vrut sa devin asistenta” – a declarat Ofelia Tomosaschi – absolventa (fiica).

„In aceasta meserie trebuie, inainte de toate, sa fii om. Nici voi sa nu uitati sa fiti oameni si sa va tratati pacientii asa cum trebuie. Sa va imaginati ca in locul bolnavilor pe care-i ingrijiti pot fi parintii vostri, copiii vostri sau chiar voi. Omul bolnav poate fi dificil, dar sa stiti ca boala il face asa. Un zâmbet este un fleac, pentru cel care sufera inseamna enorm. Nu uitati sa le zâmbiti” – le-a spus Minodora Chicea – presedinte Ordinul Asistentilor Medicali Bacau.

„Anul acesta au absolvit 107 cursanti. Din acest an o sa facem o triere a candidatilor prin sustinerea unui examen de admitere. La postliceala se pot inscrie si cei care nu au luat Bac-ul si s-a dovedit faptul ca ei nu fac fata si renunta. Dar la colegiul nostru vin sa urmeze cursuri postliceale si multi absolventi de facultate pentru ca asa pot dobândi o meserie” – a declarat – prof. Constantina Hulea – director Colegiul „Mihai Eminescu” Bacau.