18 aprilie 2024
ActualitateMajoritatea șomerilor nu sunt calificați și nici nu vor să învețe o...

Majoritatea șomerilor nu sunt calificați și nici nu vor să învețe o meserie

De mai multă vreme, angajatorii care au nevoie de forță de muncă se plâng că nu găsesc lucrători calificați. Că lucrurile stau întocmai cum spun ei o demonstrează structura după nivelul de instruire a șomerilor aflați, în momentul de față, în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Astfel, dintre cei aproape 12.000 șomeri înregistrați oficial, 14,16 la sută sunt analfabeți (nu au studii), iar 58,15 la sută au un nivel scăzut de pregătire.

Mai exact, mulți dintre aceștia din urmă au termintat doar cursurile învățământului primar sau gimnazial și puțini au absolvit o școală profesională ori de arte și meserii. Prin urmare, majoritatea nu știu nici măcar să completeze un CV. Alți 23,96 la sută dintre șomeri au finalizat cursurile unui liceu sau ale unei școli postliceale și numai 3,73 la sută au studii superioare.

Perspectiva ca proporția celor cu un nivel scăzut de instrucție să se reducă în favoarea celor care au o calificare și un oarecare bagaj de cunoștințe profesionale și de cultură generală este foarte departe. Și aceasta deoarece șomerii din prima categorie nu doresc sub nicio formă să-și depășească condiția, deși li se oferă posibilitatea de a participa la un program gratuit de formare profesională, prin AJOFM Bacău. Referindu-se la cum privesc șomerii această oportunitate, Andreea Avram, directorul AJOFM Bacău, ne-a declarat:



”Facem eforturi să cuprindem cât mai multe persoane la cursurile de formare profesională, organizate de instituția noastră, însă nu de puține ori ne confruntăm cu o lipsă de interes din partea acestora. Încercăm prin activitățile noastre de informare, mediere și consiliere să-i ajutăm în a conștientiza beneficiile aduse de măsurile noastre active”.

Într-adevăr, mai mult decât atât, instituția județeană nu poate să facă. Șomerii care sunt indemnizați, foarte puțini la număr (1.810) , dacă refuză participarea la un curs, pierd sprijinul financiar pe care îl primesc. Dar cei indemnizați sunt deja calificați într-o meserie. Cei necalificați, care reprezintă marea majoritate, nu au dreptul la indemnizație de șomaj, pentru că nu au lucrat niciodată ori nu mai muncesc de foarte multă vreme, astfel că nu pot fi constrânși în niciun fel să se înscrie și să urmeze efectiv un program de formare profesională.

Așa stând lucrurile, AJOFM este nevoită să se limiteze la un număr mic de cursuri de calificare, aceasta depinzând exclusiv de câți șomeri își exprimă dorința de a se înscrie la un astfel de program de formare profesională. În cele 6 luni care s-au scurs de la începutul anului, AJOFM a deschis 14 cursuri la care s-au înscris 195 șomeri, dintre care 95 deja sunt absolvenți. Dintre aceștia, 38 au fost încadrați. Amintim că pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei. Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul.

La formare profesională gratuită au dreptul și cei care obţin venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR-500 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate. Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri