25 aprilie 2024
Interviu"Majoritatea francezilor percepe pozitiv Romania"

“Majoritatea francezilor percepe pozitiv Romania”


Interviu cu Patrick Zelmat, cetatean francez cu afaceri in Bacau

– Pe frontispiciul Revolutiei franceze s-a scris Libertate, Egalitate, Fraternitate, cuvinte cu o semnificatie deosebita, fiind preluate de toate miscarile de eliberare din Europa. Mai sunt actuale aceste deziderate?
– Acestea sunt valorile fundamentale ale tarii noastre. Deschizand dictionarul, putem completa cu urmatoarele: LIBERTATE: de religie, de opinie, de exprimare; EGALITATE: in drepturi, in obligatii, intre sexe; FRATERNITATE: toleranta, res­pect, solidaritate. Acestea sunt motivele pentru care francezii sunt aparte, noi ramanand independenti si republicani dintotdeauna si aparand, incercand un echilibru ideologic… de care noi putem fi mandri.
Dar aceasta, de asemenea, inseam­na dreptul de a putea gandi singur, de avea dreptul sa-ti construiesti viata pe gustul tau, de a putea sa circuli liber (astazi liber in toata Uniunea Europeana). Pentru acestea, si mai ales pentru ultima interpretare, ele sunt mereu in actualitate.
– Va felicit pe dumneavoastra si poporul francez cu ocazia Zilei Nationale. Cum priveste, cum sarbatoreste poporul francez aceasta zi de 14 iulie?
– Va multumesc, insa nu celebrez aceasta zi in mod deosebit, intrucat lucrez pentru mine, si firma mea functioneaza si in 14 iulie.

Mai intai economia si apoi cultura

– Veniti in Romania dintr-o tara care a dat Europei mari valori din domeniul literaturii, artelor, Franta fiind considerata tara culturala a lumii, dupa Grecia. Cum vedeti Romania acum, mai ales ca in perioada interbelica, Bucurestiul era denumit Micul Paris?
– Romania are numeroase valori culturale, care din pacate nu sunt celebrate asa cum ar trebui, dar cred ca aceasta se va intampla in timp. Pentru multe persoane trebuiesc rezolvate mai intai problemele economice si apoi cele de ordin cultural. Cu toate acestea, exista multe persoane cultivate, pasionate de lectura si de arta (pictura, sculptura). Concertele (chiar daca nu sunt foarte numeroase) sunt cu salile pline si sper ca acest lucru va fi continuat de noua generatie. In domeniul cinematografiei, noua generatie este deja binecunoscuta de marele public si obtine premii la festivalu­rile internationale. Am fost in week­end-ul trecut intr-un sat de langa Valenii de Munte unde era caravana cinematografica si aceasta mi-a dat ocazia sa vad ca este promovata cine­matografia autohtona („Chirita in Iasi”, „Haiducii lui Saptecai” etc.).
– Ati hotarat sa investiti in Romania. Care sunt diferentele dintre tarile noastre in ceea ce priveste politica in domeniul investitiilor, mai ales in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii?
– Am inceput viata profesionala aici, in Romania, si am infiintat propria societate aproximativ in acelasi timp. Personal nu cunosc bine poli­tica franceza in materie de societati comerciale. Pe de alta parte, nu am avut probleme deosebite pentru infiintarea societatii si nici in timpul celor 13 ani de functionare. Este adevarat ca aceste demersuri sunt acum mai facile in Franta, dar nu trebuie sa uitam ca acest lucru e va­labil de putin timp. Romania mai are de facut progrese in acest sens si cred ca va recupera intarzierea cat de curand. Partea cea mai deranjanta consta in multitudinea de demersuri administrative si de documente pe care statul le cere societatilor. Dar trebuie sa le facem si sa mergem inainte.



Intreprinderile mici si mijlocii finanteaza statul

– Guvernul francez sprijina acest sector? Daca da, cum?
– Timp indelungat, singurele societati „recunoscute” in Franta au fost marile societati multinationale in opozitie cu politica germana. Cred ca lucrurile au evoluat si acum statul a inteles ca majoritatea angajatilor se gaseste in firmele mici si mijlocii si ca acest sector trebuie ajutat, deoarece el este principalul finantator al statului prin taxe si impozite.
– Se vorbeste ca institutiile sta­tului roman pretind spaga (nu stiu daca cuvantul are corespondent in franceza) pentru a eli­bera documentele necesare pentru o investitie in Romania. Ati avut asemenea probleme?
– Nu. Poate sunt probleme pentru cateva intreprinderi mari. Dar acesta nu e cazul meu.
– Cum este privita, perceputa Romania de francezi, de statul francez, de presa?
– Gandesc ca majoritatea france­zilor percepe bine Romania. Exista intotdeauna, din pacate, o minoritate care se exprima diferit. Trebuie sa combatem aceasta minoritate, natio­nalista in principal, si sa revenim la fundamentele republicane.
– Ce va place la romani, in Romania? De ce credeti ca nu reusim sa fim la nivelul multor tari din Vestul Europei, in conditiile in care, in perioada interbelica, eram “granarul Europei”, tara cu un cuvant de spus in aceasta lume europeana?
– Noi avem trecutul (recent) complet diferit. Dupa al Doilea Razboi Mondial tarile noastre au urmat drumuri diferite. Revolutia din ‘89 v-a adus pe acelasi drum, dar nu doar fetele frumoase, raurile si muntii constituie economia unei tari… Nu sunt sigur ca deciziile luate la nivel national au fost intotdeauna cele mai bune pentru tara, dar eu nu am nicio experienta in politica si prefer sa ma abtin de la prea multe comentarii. Pe de alta parte, statul nu trebuie sa fie totul, el trebuie sa fie un suport, o baza de plecare, iar restul trebuie facut de catre cetatenii insisi. Ceea ce nu pare a fi cazul intotdeauna aici, unde multi asteapta ajutor de la stat, care nu are inca mijloace suficiente pentru a-i ajuta.

Romania are multe posibilitati nefolosite

– De ce ati ales Bacaul pentru investitiile dumenavoastra?
– Societatea a fost infiintata in 1998 la Iasi. Ne-am transferat in Bacau pentru a fi in mijlocul furnizorilor nostri de la acea vreme. Lucram in domeniul textil pe atunci. Bacaul a fost ales datorita pozitiei sale centrale in Moldova. Astazi distribuim mobilier de lux din Franta, Anglia, SUA si Belgia si am pastrat in continuare birourile in Bacau.
– De ce credeti ca presedintele Frantei are retineri fata de Romania, fata de presedintele nostru?
– Voi raspunde diferit. Chiar daca presedintele este al tuturor fran­cezilor, se pare ca anumite decizii nu sunt apreciate de majoritatea dintre ei. L-am votat in 2007, dar mi se pare ca valorile actuale sunt diferite de cele din acel moment. Sper ca urmatoarele alegeri prezidentiale vor fi la baza unei mari dezbateri democratice, serioase. Sper ca natio­nalismul care a condus la 21 aprilie 2004 nu se va intoarce.
– Cum vedeti mediul de afaceri din Romania?
– Dinamic, in ciuda crizei care ne afecteaza. Sunt multe posibilitati in Romania, multe domenii care pot fi dezvoltate sau aprofundate in continuare. Noi lucram pentru persoane care au reusit foarte bine in viata lor profesionala. Noi facem proiecte de amenajari interioare de inalta clasa. Am avut sansa de a satisface clienti care au reusit prin munca lor si nu prin „mici atentii”. Discutam des des­pre clientii nostri cu furnizorii din Franta, care sunt foarte interesati de dezvoltarea Romaniei. Lucrurile au evoluat enorm in ultimii 21 de ani, mult mai repede ca la noi, si acest lucru este normal. Dupa atatia ani de comunism exista o sete de a intreprinde. Cred ca aveti posibilitati de dezvoltare foarte mari.
– Criza din ultimii ani a cuprins intreg mapamondul, unele tari au gestionat mai bine aceasta criza, cum sunt Franta, Germania, tarile nordice. Romania a luat masuri dure pe spinarea populatiei, reducerea salariilor, impozitarea pensiilor etc., insa cele economice nu se vad, nu au rezultat. Care este secretul Frantei?
– Ceea ce ma face sa revin la punctul 1. in ciuda criticilor numeroase in Franta (si noi criticam foarte mult) guvernul de dreapta a limitat (sau a incercat sa limiteze) suferinta celor nevoiasi. Aceste ajutoare au fost o optiune foarte importanta si a permis sa limiteze suferinta celor cu probleme financiare. De asemenea, si bancile au fost mai putin expuse, ceea ce a permis evitarea neca­zurilor. Pentru celelalte cred ca baza sanatoasa a economiei tarii a facut restul. Pe scurt, Statul a sustinut nevoiasii, iar bancile nu au falimentat (ajutate, de asemenea, de stat), societatile au sustinut statul.

Este mai usor sa critici decat sa iei decizii

– Franta este o mare putere economica si militara a lumii, cu toate acestea nu este ocolita de mari convulsii economice si sociale. Francezii vor fi chemati la urne cat de curand. Care partide vor fi in atentia electoratului, cele de stanga, cele de dreapta sau poate o alianta de centru-stanga?
– Sper, pur si simplu, ca nu vom avea miscari nationaliste. Restul va fi o dezbatere democratica.
– Cum privesc francezii poli­tica? Sunt interesati? La noi toata lumea face politica, mai putin economie, productie, profit. Cum apreciati aceasta situatie?
– La ultimele alegeri a fost o mare efervescenta politica in Franta. Era de asemenea primul tur de scrutin cu candidati „noi”. O adevarata spe­ranta. Sper ca aceasta efervescenta va fi prezenta si anul viitor. Eu urmaresc cu interes politica din Franta si din Romania.
– Incotro se indreapta lumea?
– Sper ca lumea se indreapta spre un progres din punct de vedere al res­pectului uman.
– Cum apreciati poporul ro­man? Ce stiti despre tara noastra? Unde gresim? De ce credeti ca am ajuns un popor de mana a doua? Putem impreuna sa depasim aceste momente grele prin care trecem?
– Eu nu imi permit sa spun ce trebuie facut sau ce nu trebuie facut. intotdeauna este mai usor de criticat si mai greu de luat decizii. Nu cred ca sunteti „un popor de mana a doua”, in acest caz nu m-as fi casa­torit cu o romanca si copiii mei nu ar fi avut dubla cetatenie. Eu nu ma aflu aici din cauza ideologiei, ci pentru munca mea. Cred ca singurul mod de a iesi din criza este sa fim impreuna, in Europa unita, si in niciun caz separati. Aceasta ar fi o catastrofa in fata gigantilor de maine, China, India, Brazilia. Cum le-am putea face fata separati? Noi importam in acest moment mobilier de inalta clasa si deco­ratiuni interioare din tari europene cu traditie. incercam sa propunem un anumit stil de viata francez. Ne-am bazat in dezvoltarea afacerii pe o parte a populatiei mai instarite, dar sper sa dezvolt in viitorul apropiat distri­butia anumitor articole de deco­ratiuni si pentru persoanele cu venituri medii.

Sunt fericit ca lucrez pentru mine

– Din ce zona a Frantei sunteti?
– Sunt nascut in sudul Frantei, dar de la varsta de 4 ani locuiesc in Bretania, la 2 minute distanta de Oceanul Atlantic. Am fost destul de norocos sa-mi petrec tineretea intr-o zona tu­ristica linistita pentru familii. Noi in­cercam sa ne intoarcem acasa o data pe an, mai ales cu ocazia Craciunului.
– Sunteti un om realizat?
– Sunt foarte fericit ca lucrez pentru mine. Nu ma gandesc sa renunt la aceasta libertate. Din acest punct de vedere, si din altele, sunt mul­tumit de situatia mea. Nu sunt genul care considera ca „iarba este mai verde in alta parte”. imi place ceea ce fac, mi-a placut sa lucrez in domeniul textilelor, astazi ma ocup de amenajari interioare. Maine, vom vedea… Avem trei magazine de mobilier si de decoratiuni interioare in Romania, unul in Bacau, in curs de reamenajare (str. I.S. Sturdza), unul la Cluj, in parteneriat, si unul la Bucuresti, cel principal. Suntem, de asemenea, reprezentanti exclusivi pentru cateva marci in Romania, insa pentru detalii puteti accesa pa­gina noastra pe internet.

Inchin un pahar de sampanie si pentru Romania

– In activitatea dumneavoastra ati fost pacalit de partenerii de afaceri?
– Da, ca multi altii. Dar acesta este un lucru despre care nu pot discuta.
– Sunteti casatorit cu o romanca. Cum v-ati cunoscut?
– Mi-am intalnit sotia la Bucuresti, in 1997. Suntem casatoriti din 2000 si avem 2 copii, cel mare are 5 ani, iar cel mic 2 ani. Sotia mea este, de asemenea, partenera in societatea LA MAISON. Copilul cel mare este la o scoala publica, iar din septembrie va incepe grupa mare. Nu am intentia sa-l duc la o scoala din Franta, mai devreme de varsta de 14-15 ani. Scoala primara o va incepe la Scoala Franceza din Bucuresti, de asemenea o scoala publica. Sunt adeptul scolilor pu­blice, eu facand intreaga scoala, incepand cu cea primara si terminand cu Universitatea, in sistemul public.
– Ce hobby-uri aveti?
– Nu prea mai am timp pentru alte activitati in afara serviciului. Incerc sa petrec cat mai mult timp cu copiii mei. in restul timpului imi place sa degust un pahar de vin sau sampanie (evident frantuzeasca), sa ma intalnesc cu prietenii. Imi place in Romania, imi plac oamenii, obiceiurile. In Bacau am deschis afa­cerea de putin timp, insa sunt sigur ca imi voi face prieteni si aici, oras despre care am auzit foarte multe lucruri bune.
Gheorghe Baltatescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri