De câteva zile, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, au loc proteste. Dupa reteta patentata in ultimii ani in Europa, Africa si Orientul Mijlociu, se monteaza corturi, se asigura logistica si se cere demisia Guvernului.

Protestele se doresc a fi civice, fara sprijinul vreunei formatiuni politice. Cu toate acestea, având in vedere experienta ultimilor ani, e greu de crezut ca toate aceste proteste “apolitice” sunt dezinteresate, rod al activitatii societatii civile.

De la asa-numita “Primavara araba”, “Revolutia trandafirilor” din Georgia, marsurile de protest din Ungaria si pâna la experienta tragica a Maidanului ucrainian, toate aceste proteste au fost, se spune, organizate de serviciile secrete occidentale cu scopul de a obtine schimbarea conducatorilor tarilor respective.

PUBLICITATE

Ce s-a obtinut, de fapt, vedem cu ochiul liber: Siria e in ruine, Libia e scaldata in sânge, Egiptul are un alt dictator, pe placul SUA, Georgia a avut un scurt razboi cu Rusia si acum incearca sa-si judece fostul presedinte iar situatia din Ucraina este cunoscuta. Ungaria a scapat, deocamdata, dar cu pretul accentuarii discursului nationalist al Guvernului Orban.

Revenind la manifestatiile de la Chisinau, unde deja s-au instalat corturi dupa modelul Maidanului, protestatarii solicita demisia presedintelui, Guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Ca si la Kiev, deja diplomatii americani si-au intrat in pâine, dându-si cu parerea despre manifestatii si despre motivele pentru care s-a iesit in strada.

Ambasadorul SUA la Chisinau a declarat ca lumea este indreptatita sa protesteze din cauza proastei guvernari, “asa cum au protestat si oamenii din Kiev”. Cum nu putea lipsi Rusia din zona, diplomatul american a avertizat ca protestele ar putea fi “confiscate” de Moscova.

Ceea ce ne duce cu gândul la faptul ca deja s-a scris scenariul pentru manifestatiile de la Chisinau, mai ales ca situatia din estul Ucrainei a inceput sa se normalizeze iar reluarea ostilitatilor in zona ar fi destul de dificila.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ