In primele doua saptamâni de scoala, mai multi copii de gradinita sau de la invatamântul primar au ajuns la Spitalul Judetean Bacau cu stare de rau, greturi, varsaturi si chiar febra, simptome specifice enterovirozelor.

„Odata cu incheierea sezonului cald ar trebui sa se reduca si cazurile de enterocolita, insa in ultima perioada ne-am confruntat cu mai multe cazuri de copii care s-au prezentat cu varsaturi repetate, cu febra sau nu, si cu alterarea starii generale. Se intâmpla sa vina prima data doar cu varsaturi si sa revina intr-o zi, doua si cu scaune diareice, acestea fiind semne clinice de enterocolita”, a explicat dr. Aurelia Taga, director medical la Spitalul Judetean Bacau.

Majoritatea copiilor cu simptome severe au ramas internati aproximativ cinci zile pentru a li se administra tratament perfuzabil pentru ca, din cauza varsaturilor, pastilele nu ar fi avut cum sa-si faca efectul. Primele cazuri s-au inregistrat imediat dupa inceperea scolii, la Gradinita Lizuca, insa si alti parinti s-au plâns ca micutii lor s-au imbolnavit.

PUBLICITATE

„Am doi copii si amândoi au avut ferba, varsaturi, greata. I-am tratat acasa si am avut noroc ca au raspuns rapid la tratament, la regimul alimentar si n-am mai ajuns la medicul de familie. Mai mult ca sigur este ceva viral pentru ca toate cunostintele mele care au copii au patit acelasi lucru”, ne-a sesizat Alina, o mamica.

Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica spune ca „sunt cazuri izolate si nu putem vorbi de imbolnaviri in grup. Noi ne sesizam numai daca apar peste cinci cazuri de imbolnavire in aceeasi colectivitate”. Si oficialii de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau vorbesc doar de un caz izolat.

„A fost un singur caz izolat, la Gradinita cu Program Prelungit Lizuca din Bacau, la o singura grupa, cu trei cazuri de imbolnavire. Conducerea scolii a chemat reprezentantii DSP, s-au colectat probe, insa nu s-a evidentiat o cauza interna, concluzia fiind ca a fost ceva viral, probabil de la un copil. Pe data de 18 septembrie grupa respectiva a fost inchisa pentru dezinfectie si nu s-au mai inregistrat alte cazuri”, a declarat prof. Doina Marinov, purtator de cuvânt la ISJ Bacau.

Enterocolita sau enteroviroza sunt afectiuni ale tractului digestiv determinate de infectii cu bacterii, virusuri sau ciuperci, iar agentii infectiosi ajung in organism pe cale orala, prin intermediul unor produse contaminate sau a mâinilor murdare, cei mai afectati fiind copiii din colectivitati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ