Timp de aproape trei luni, cei 6 inspectori ai Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau au batut judetul in lung si-n lat pentru a identifica toate asociatiile si fundatiile care ofera servicii sociale.

Au fost vizate mai ales cele care au unitati de ingrijire a persoanelor vârstnice si scopul principal al controlului l-a constituit modul in care sunt respectate aici conditiile prevazute de Legea 292/2011 privind asistenta sociala. Asa cum anticipau, inspectorii AJPIS Bacau au depistat multe centre sau camine de batrâni care nu sunt acreditate, deci nu figureaza in evidentele acestei institutii.

“Caminele de batrâni din comunele Solont si Tirgu Trotus, precum si cele din cartierul Serbanesti-Bacau, dar si altele nu detin acreditarea impusa de lege, ne-a spus Teodor Agachi, seful Serviciului Inspectie Sociala, din cadrul AJPIS Bacau. Cel de la Solont nici nu ar putea fi acreditat, deoarece Pompierii nu ii dau autorizatie fiind construit din lemn.

PUBLICITATE

Altele nu corespund din punct de vedere sanitar-veterinar. La Serbanesti, nici nu stiau ca trebuie sa se acrediteze. Cei de acolo au invocat ca au crezut ca nu le trebuie acreditare pentru ca activitatea de asistenta sociala a batrânilor este trecuta in Codul CAEN.

Or, nu este suficient pentru a functiona legal. Orice camin de batrâni trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute de legile speciale pentru a fi acreditate. Daca nu le indeplineste si, astfel, nu poate obtine acreditarea, functioneaza ilegal.” Totusi, inspectorii sociali apreciaza ca in caminele verificate, conditiile de cazare si masa oferite batrânilor sunt bune. In schimb, in general, nu sunt respectate standardele de calitate referitoare la numarul de personal si la structura profesionala a acestuia. Cele mai multe centre rezidentiale private pentru persoanele vârstnice nu au angajati asistenti sociali, medici si psihologi.

Serviciile de specialitate pe care acestia le-ar asigura sunt prestate de voluntari. Caminele care nu au acreditare au primit un termen de gratie pentru a face demersurile necesare in vederea obtinerii acestui document. Dupa expirarea termenului, inspectorii sociali vor reveni sa vada daca ele indeplinesc toate conditiile prevazute de legislatia in domeniu. Cele care nu corespund, vor fi inchise pâna ce se vor conforma cerintelor legale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Cei care inspecteaza caminele particulare de batrani sa spuna de mafia care exista in sistemul ,,social ,, de stat …ce spaga trebuie sa dai ca sa primeasca un batran … este o rusine…bietii batrani ramasi singuri nu au unde sa-si duca zilele cate mai au de trait…NU MAI PUNETI BETE IN ROATE LA ACEASTA INITIATIVA..IMPORTANT ESTE CA SUNT TRATATI CU OMENIE SI AU TOT CE LE TREBUIE PT UN TRAI DECENT..

  • Draga ”maria” ,daca ai fi citit articolul cu atentie ai fi observat ca ”cei care inspecteaza” au remarcat ca batranii sunt bine ingrijiti ,dar ceea ce trebuie sa facem in tara noastra este sa ne supunem unor norme legale pentru orice tip de afacere ,tocmai ca acei batrani sa aiba toate conditiile de a duce un trai decent si linistit .Pentru a arata cine poate sa ofere aceste servicii si in ce conditii iti sugerez sa lecturezi (si celor care sunt in cauza )pevederile Legii292/2011,publicata in M.Of.905/2011,redand mai departe un singur articol:
   ”ART. 38
   (1) Pentru a acorda servicii sociale pe teritoriul României, furnizorii de servicii sociale, indiferent de forma lor juridică, trebuie acreditaţi în condiţiile legii.
   (2) Serviciile sociale pot funcţiona pe teritoriul României numai dacă sunt acreditate în condiţiile legii.
   (3) Acreditarea furnizorilor, precum şi a serviciilor sociale acordate de aceştia se reglementează prin lege specială.”
   Respectarea unor minime conditii ale acestei legi conduce la faptul ca acei batrani vor fi bine ingrijiti si vor avea toate conditiile pentru ca noi,apartinatorii sa putem sa ne vedem de vietile noastre .
   Nu ,cred ca s-a specificat ceva despre faptul ca nu se regasesc si aspecte relatate de dumneavoastra ,dar pentru acele fapte concrete ,aveti posibilitatea sa va adresati organelor de drept(politie,procuratura ,etc).

 2. Dragi inspectori,verificati cat vreti in sistemul de asigurari sociale de stat .Acolo sunt probleme de o mie de ori mai grave pe care nu le sanctionati.Lasati caminele particulare in pace ca fac o treaba foarte buna.Am vizitat cateva camine si pana la urma am gasit unul unde am internato pe bunica si suntem foarte multumiti.Centrele private nu ofera servicii sociale ci servicii de lux, bineanteles platite.Faceti ordine la voi la stat !!!

 3. Buna ziua,

  Vin si eu aici cu un mic comentariu care tare as vrea sa fie citit de cine trebuie…..

  Sunt administratorul unui camin de batrani privat…..dupa controlul celor de la Inspectie Sociala binenteles ca m-am pricopsit cu o amenda de nici acum nu mi-am revenit….MOTIVUL …NU ERAM ACREDITAT.
  Mi-au ras in nas cand le-am spus ca in maxim 2 luni voi indeplinii toate conditiile care mi le-au inpus.
  Dupa multa munca…zile si nopti intregi nedormite cu o intreaga echipa am pus totul la punct din punct de vedere logistic cat si scriptic si multe altele….REZULTATUL…..AM OBTINUT ACREDITAREA.

  Si acum bomba….din 2 in 2 saptamani controale de pe unde nu te astepti….totul este Ok ca doar respectam NORMELE….Norme,care ei nu au fost in stare sa le implementeze in centrele de stat si care dupa parerea mea ar trebuii sa fie un model !!! Ba mai mult de atat…multe camine de stat ar trebuii sa fie inchise !!! Oare pe ei se amendeaza ??? ca te cam crucesti cand auzi ce scoli au acei inspectori sociali …cate mastere….si doctorate…si ei de fapt nu stiu sa completeze o fisa de evaluare socio-medicala geriatrica.

  Dupa un timp familiile unor beneficiari de la mine din centru au solicitat DGASPC-urilor un sprijin material fiind vorba de niste cazuri sociale destul de deosebite…..binenteles ca raspunsurile pentru toate cazurile au fost negative.
  La unul din cazuri a durat 5 luni pana sa ajunga un asistent social de la un DGASPC sa faca o evaluare in vederea acordarii acestui ajutor……inspectorul a venit la mine sa completez acea fisa de evaluare…..hmmm…..platiti din banii statului dar daca se poate sa faca altcineva munca….si gratis….Din pacate ancheta nici nu s-a finalizat din partea DGASPC-ului ca beneficiarul a decedat.

  Una peste alta degeaba respectam noi normele si suntem acreditati ca tot vom primii amenzi in loc de subventii….DAR MACAR PARINTII SAU BUNICII NOSTRI TRAIESC INTR-UN LOC MULT MAI DECENT DECAT IN ACELE AZILE DE STAT !!!

  Felicitari Doamnei PAULA HERLO pentru emisiunile Dumneaiei….poate asa se va schimba ceva

 4. catre doamna administratoare de camin

  ma numesc stefan si doresc sa deschid un camin de batrani in jud. timis si as dori sa va rog daca puteti sa descrieti un pic mai cu amanunt care sunt lucrurile dupa care se uita inspectorii sociali,ce cauta ca sa stiu cam la ce sa ma astept,adresa mea de email este erosstefan@yahoo.ro. Va multumesc din suflet.

LĂSAȚI UN MESAJ