20 aprilie 2024
ActualitateMai multe alocații de susținere familială

Mai multe alocații de susținere familială

Contrar așteptărilor, numărul copiilor care au abandonat școala în semestrul II al anului de învățământ 2017-2018, din familiile beneficiare de alocație de susținere familială, a scăzut semnificativ. Totodată, este în regres și numărul celor care au înregistrat peste 20 de absențe nemotivate.

O demonstrează situația privind diminuarea sau suspendarea plății alocației de susținere din cauza absențelor nejustificate medical de la cursuri ale copiilor din familiile care primesc această prestație socială. Referitor la această situație, Teodor Agachi, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău, ne-a declarat:

„În semestrul doi a crescut numărul copiilor care beneficiază de alocație de susținere familială și ca urmare a faptului că mult mai puțini au absentat nejustificat de la școală. Deci a scăzut numărul total de elevi care absentează, din familiile beneficiare de acest tip de alocație. Dar și mai îmbucurător este faptul că s-a redus foarte mult abandonul școlar în rândul acestor copii. Așadar, condiționarea acordării alocației de susținere familială de frecventarea cursurilor de învățământ are efectul scontat și anume acela de a merge copiii la școală”.



Statistica pe semestrul II al anului de învățământ 2017-2018 arată că 27.576 elevi provin din familiile care au dreptul la alocația de susținere și dintre ei numai 1.207 au avut peste 9 absențe nemotivate. Dintre aceștia, 636 au lipsit nejustificat de la cursuri peste 20 ore iar dintre ei, în final, doar 18 au abandonat școala. Prin comparație, în primul semestru au fost 21.148 elevi din familii îndreptățite la prestația socială amintită, deci cu aproape 6.500 mai puțini, și au absentat nemotivat mai mult de 9 ore 1.532.

Abandonul școlar a fost mai mare de peste 5 ori iar numărul celor care au absentat nemotivat mai mult de 20 de ore, de 1,5 ori. Mai exact, în semestrul I, 905 elevi au înregistrat peste 20 ore de absențe nejustificate. Dintre ei, 97 au renunțat la școală. Amintim că, dacă unul dintre copii are mai mult de 9 absențe nemotivate într-un semestru, el nu va fi luat în calcul la stabilirea venitului mediu net, dar va fi exclus din rândul celor în raport de care se acordă alocația de susținere. Prin urmare, aceasta se va da corespunzător numărului copiilor care îndeplinesc condițiile legale.

În plus, pentru fiecare copil care are între 10 și 19 absențe nemotivate familiile pierd din alocația de susținere 20 la sută pe o perioadă de 3 luni. Dacă un copil a absentat nejustificat de la cursuri 20 de ore diminuarea va fi de 50 la sută, pe aceeași perioadă. În cazul în care numărul absențelor este de la 21 în sus, atunci plata alocației de susținere se suspendă până la următoarea raportare a Inspectoratului Școlar, privind absenteismul, care se face o dată la 6 luni.

Așadar, timp de 6 luni, familia în cauză nu va mai beneficia de prestația socială respectivă. De exemplu, o familie monoparentală, cu 4 sau mai mulți copii și cu un venit mai mic de 200 lei pe fiecare membru component, pierde 428 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri