Viața, în general, are mai multe componente. Una dintre acestea, foarte importantă pentru unii, dar mai ales pentru unele, este… frumusețea. Nu degeaba era vorba aia că „baba suferă la frumusețe”. Trecând de partea amuzantă a acestei probleme, cu toții știm că în ceea ce privește frumusețea există o adevărată industrie. Iar despre asta s-a scris și se scrie la nivel universal.

Cu toate acestea, astăzi vom aborda acest subiect în urma unei întâlniri pe care am avut-o cu niște profesioniste în domeniu, la Salonul Celine Hair Style din Bacău, un salon de coafură, frizerie, cosmetică și manichiură. La prima vedere nu pare nimic ieșit din comun, dar felul în care doamnele de la Celine Salon pun problema și explică ceea ce fac și cum fac mi-au dat garanția că cei ce calcă pragul salonului au parte de servicii de cea mai bună calitate.

Salonul a fost deschis în luna aprilie a anului trecut de către o tânără revenită în țară după mulți ani petrecuți în Italia, acolo unde a și profesat în domeniu. „Am fost și la Roma, și la Siena, acolo unde am făcut Academia de Coafor. Am studiat trei ani, după care m-am retras la Arezzo, unde am profesat mai mulți ani”, ne-a povestit Celina Guțu, care în total a bifat 12 ani de muncă pe acest profil de activitate. În Italia a lucrat cu mulți profesioniști în domeniu, stiliști renumiți în Peninsulă, amintind de numele lui Claudiu Barcocea, un faimos stilist din Perugia, cel cu care a studiat cei trei ani în Academie. Celina și-a desfășurat activitatea în mai multe saloane pe segmentele coafură și frizerie, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Salonul din Bacău, după spusele Celinei, de la deschidere a mers din ce în ce mai bine: „Chiar nu m-am așteptat. Am avut noroc pentru că mă cunoștea foarte multă lume, chiar și din afară, persoane care mi-au trimis foarte mulți clienți.” Pe lângă acest fapt, prin venirea Magdei Crețu (cosmetică și make-up) a atras și altă clientelă pe care ea a avut-o.

Fiind și într-o zonă centrală, pe str. Ana Ipătescu, au fost și unii/unele care au intrat din curiozitate, au beneficiat de servicii de calitate și au rămas clienți fideli.
Revenind la șefa salonului, am fost curios să aflu de ce după atâția ani a renunțat la viața din străinătate, acolo unde altfel se câștigă bani, și a ales să vină acasă. „Am renunțat la viața de acolo pentru că mi-am dorit să fac ceva în țara mea. Aveam multe posibilități în Italia, dar am vrut să arăt că se poate face ceva și aici, acasă.

Pentru că, dacă am sta toți acolo, nu știu cum s-ar ridica România. Dacă un sfert din cei plecați s-ar întoarce, multe probleme s-ar putea rezolva”, ne-a spus Celina. Atunci când a luat această decizie a fost susținută și ajutată de soț, cel care i-a dat mare încredere că va reuși. Un alt factor care a contat a fost cel al educației copiilor, Celina apreciind că școala românească este net superioră celei din Vest: „Școala de aici e mult mai bună. Sunt mai multe materii și mai aprofundate.

Copiii care învață în România fac carte și sunt mult mai avansați, și de aceea chiar am vrut să-mi aduc copiii în țară. Educația acolo este altfel. N-ai voie să-ți cerți copilul, n-ai voie să-i faci nimic, pentru că imediat vine poliția, copiii profită de treaba asta și nu ascultă nici de părinți, nici de profesori, și asta nu-mi place acolo. Chiar nu! Doar facultățile sunt ok. La alt nivel, dar pentru cei mai mici, în niciun caz.”

Rămânând în zona diferențelor, discuția s-a întors iar în salon și am rugat-o pe Celina Guțu să ne facă un portret al unui client din Italia și unul din România. Astfel am aflat că, în Italia oamenii merg foarte des în saloane, acolo unde își spală părul zilnic, mai ales femeile. Cu toate acestea, femeile de la noi sunt mult mai cochete chiar dacă nu sunt zilnic la coafor. Italiencele aleg să fie mai naturale, în timp ce româncele sunt mult mai aranjate. Toate acestea reflectă clar și nivelul de trai, deși sunt și românce care frecventează săptămânal saloanele. În saloanele din Italia se lucrează mai mult pe tunsori, iar în cele de la noi mai mult pe culoare. „În România se poartă părul cât mai tapat și cât mai umflat, pe când în Italia femeile preferă să îl poarte cât mai lejer, natural”, a precizat Celina Guțu.

Ce se poartă în vara 2018

Inevitabil, o discuție pe teme despre frumusețe duce către trenduri. Așa că, am aflat și ce se poartă în sezonul cald din acest an, mai ales că urmează o perioadă în care petrecerile, dar mai ales nunțile, vor ține capul de afiș al tuturor evenimentelor la care vor participa băcăuanii. În primul rând, anul acesta se poartă foarte mult culorile tari. Adică trecerile de la culori foarte închise la culori foarte deschise, cum ar fi blondul platinat și gri. La fel de mult se poartă albastrul și violetul pentru brunete. Pentru blonduri încă se poartă umbrele, toate culorile, roz, verde, amestecate, chiar mai mult curcubeu. Discuții pot apărea și asupra culorilor de la extreme și ne referim aici la blond și la brunet. Dacă până la 40 de ani se poate purta brunet, după această vârstă blondul poate să fie în avantaj. Dacă brunetul maturizează, blondul ascunde foarte bine firele albe. Sigur, aici intervin și alți factori, cum ar fi morfologia feței. În ceea ce privește tunsorile, Celina Guțu ne-a dat asigurări că se poartă „boburile” și chiar careurile mai drepte, dar, în același timp, cu bucle rebele, iar la coafurile pentru mirese se merge pe naturalețe. Adică bucle, flori naturale (nu artificiale), mai puține clămițe…, iar cocurile se mai practică, însă nu ca în anii precedenți. Pentru bărbați, anul acesta se poartă tunsorile din anii ’80, cu părul foarte scurt pe părți, volum deasupra și un pic rebel, dar și tunsorile militărești, foarte scurte.

Cosmetică și Make-up

La Salonul Celine Hair Style, doritorii pot beneficia și de tratamente cosmetice, despre care ne-a vorbit Magda Crețu, specialistă în cosmetică și make-up. „Avem o gamă foarte largă de tratamente faciale, de întinerire, liftinguri cu efect instant, foarte multe tratamente pentru tenurile cu probleme. Aplicăm și gene, fir cu fir. În ceea ce privește make-up-ul și trend-ul pentru 2018, se poartă violet și albastru”, ne-a asigurat Magda Crețu, care ne-a mai povestit de genele umbre, acestea fiind negre cu o ușoară tentă de albastru.

Zilnic, la Salonul Celine Hair Style, clienții vin și fac tratamente atât cosmetice, cât și pentru păr, produsele folosite fiind de la branduri celebre europene, pe care profesionistele de la salon le recomandă în urma unor cursuri de specialitate pe care le-au urmat. De altfel, personalul de la Salonul Celine Hair Style participă regulat la cursuri și workshop-uri de specialitate, chiar și de 10 ori pe an, fiind în permanență în contact cu cele mai noi tehnici și produse.

Din totalul clienților, doar 10% sunt bărbați, în general aceștia preferând saloanele destinate lor. De cele mai multe ori, doamnele și domnișoarele care vin la Celine Hair Style vor să beneficieze de toate serviciile, weekend-urile fiind cele mai aglomerate având în vedere numărul mare al nunților. Din acest punct de vedere, în lunile de vară cu greu mai găsești un loc liber în agenda foarte încărcată de la Celine Hair Style. Rezervările se fac prin telefon, la numărul 0756.880.061, iar programul este de marți până vineri, de la 9.00 la 12.00 și de la 14.00 la 19.00, iar sâmbăta de la 9.00 la 15.00. Pe perioada verii se lucrează și duminica, iar la cerere și în afara orelor de program. Salonul este foarte apreciat în rândul clienților, atât pentru profesionalismul personalului, cât și pentru faptul că este intim și îți dă senzația de relaxare. Ca în orice branșă care presupune munca cu clientul, sunt și situații neobișnuite. În sensul că sunt clienți care vin cu doleanțe mai deocheate cum ar fi coafuri cu părul ras pe dedesubt și părul lung deasupra sau combinații de culori stridente pe care nu oricine le-ar purta. Chiar dacă pare neobișnuit, personalul de la Salonul Celine Hair Style tratează fiecare caz cu profesionalism, oferind consultanță și recomandând ce se potrivește fiecărei persoane, după morfologia feței. Dar dacă cineva insistă că vrea „așa”, așa să fie! În altă ordine de idei, o femeie poate găsi tot ce-și dorește din punct de vedere al îngrijirii personale la Salonul Celine Hair Style.

„Mă felicit că am luat această decizie, să mă întorc acasă. Sunt foarte mulțumită. Acasă e acasă. Aici avem părinții, care sunt bucuroși că ne-am întors și ne ajută și ei cum pot. Nu se compară cu viața în străinătate.”
Celina Guțu

Alte articole