Noua legislatie electorala, creata la comanda nu stim caror forte democratice, a dus in derizoriu procesul electoral. Unii spun ca legea a fost facuta in beneficiul partidelor mici, care nu au finantarea necesara unei campanii electorale agresive.

Cert este ca e foarte greu sa-ti dai seama, daca te plimbi prin oras, ca suntem in plina campanie electorala. Conform legii, un candidat la o primarie comunala nu are voie sa cheltuiasca mai mult de 1200 de euro iar unul la o primarie din resedinta de judet, maxim 12.000.

Din acesti bani trebuie platit si staff-ul de campanie (consilieri, lipitorii de afise, etc.) si firmele care fac bannerele, afisele, si inserturile din presa, si benzina pentru deplasari si pe cei care actualizeaza pagina web sau posteaza pe retelele sociale.

PUBLICITATE

Dupa ce ca banii sunt putini, se mai impun si restrictii: fara publicitate pe masini sau pe panouri mai mari de un A3. Cum ar veni, o firma care vinde masini are voie sa-si faca reclama pe un panou in oras, dar un candidat la o functie publica, nu.

Dar poate un candidat sa indemne alegatorii sa mearga la vot? Pâna de curând stiam ca nu are voie sa-i duca la urne cu masina.

Am aflat, insa, ca e periculos si sa indemni oamenii sa mearga la sectia de votare, ca se pedepseste. Cel putin asa ne-a dat de inteles sistemul de justitie.

Am intrebat Biroul Electoral Judetean daca noi, ca publicatie, putem indemna alegatorii sa-si exercite dreptul constitutional de a-si alege reprezentantii.

Biroul Electoral a trimis intrebarea la Bucuresti.

Poate dupa alegeri vom primi si raspunsul…

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ