Legea 282/2015 interzice orice activitate comerciala in imobilele incadrate in clasa inti de risc seismic iar in Bacau aproape toate blocurile vechi din zona centrala au bulina rosie.

Municipalitatea bacauana a incercat sa gaseasca in luna februarie a acestui an formula legala prin care comerciantii care aveau spatii inchiriate in centrul orasului sa isi poata continua activitatea acolo.

Practic, proprietarii si chiriasii, in baza hotarârii CL semnau o declaratie pe propria raspundere prin care urmau sa nu permita accesul in incinta spatiilor a mai mult de 50 de persoane, Ordinul 27/1999 definind aglomerarea de persoane exact un numar mai mic de 50.

In aceste conditii, activitatea comerciala a putut sa se desfasoare in continuare. Surpriza insa zilele trecute când, la parterul blocului 10 de pe Marasesti, un magazin de pâine a fost inchis, in geam fiind afisata decizia primariei prin care proprietarul este informat ca nu i se poate prelungi autorizatia in conditiile Legii 282.

Se pare ca aceeasi soarta o vor avea toate spatiile de la parterul blocurilor Marasesti 4, 7, 9 si 10, incadrate in clasa I de risc seismic, singurul consolidat fiind blocul Marasesti 11, unde activitatea comerciala va putea continua in voie.

Prefectura a contestat HCL 45/2016

Motivul pentru care municipalitatea pare sa fi schimbat macazul este faptul ca Institutia Prefectului a atacat in instanta decizia consilierilor din luna februarie.

In aceste conditii, din momentul deschiderii actiunii in instanta nu mai este cale de intoarcere iar aceasta se suspenda de drept, deci oricine vine la reautorizare in acest moment nu mai are nici o sansa sa o obtina. Ironia sortii este ca anul acesta, dupa ani intregi de asteptare, aceste blocuri au o sansa reala de a fi consolidate cu bani de la Guvern.

Dar si aici sunt multe piedici, o parte a proprietarilor nesemnând actele notariale prin care declara ca sunt de acord cu executarea lucrarilor, acte fara de care dosarele depuse la Ministerul Dezvoltarii nu vor fi acceptate.

„Legea este conceputa pentru siguranta cetatenilor in primul rând si peste asta nu pot trece. Evident ca imi doresc continuarea activitatii comerciale in centrul orasului, dar la acest moment nu putem decât sa respectam legea si sa asteptam decizia instantei.”
Primarul Cosmin Necula

„Institutia Prefectului a atacat in instanta HCL 45/2016, obiectul procesului fiind anularea actului administrativ. Primul termen in instanta a fost pe 24 noiembrie.”
Carmen Cioltan, purtator de cuvânt al Prefecturii Bacau

Comerciantii cu care am discutat sustin ca nu stiu nimic despre aceasta schimbare, desi, potrivit unor surse din primarie, o parte dintre ei s-au constituit parte in procesul dintre primarie si prefectura, asadar stiu ce ii asteapta si doresc sa riposteze. Cert este ca in curând toti ar putea primi ordin de evacuare pentru ca nu respecta legea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

17 COMENTARII

  1. O lege facuta cu picioarele de catre derutatii care, nescolarizati fiind, nu pot gandi ceva care sa fie eficient. La urma urmei, de la etajul patru al unei cladiri nu poti iesi afara mai repede decat dintr-un magazin. Legea trebuia sa prevada ca, in cazul cladirilor cu risc seismic ridicat sa nu poata functiona magazine mari, cinematografe, teatre samd, iar usile de acces sa fie largi, astfel incat sa permita evacuarea rapida a cumparatorilor. Tototdata, ca sa scada riscurile de accidente, legiuitorul trebuia sa ceara ca acei comercianti care au magazine la parterul cladirilor cu risc seismic sa fie obligati sa consolideze pe cheltuiala lor fatadele, balcoanele, zidaria care poate sa cada in cazul unui seism. Erau lucruri simple, nu sa dai cu barda ca un prostovan si sa distrugi, cum e cazul Bacaului, o zona comerciala cu vad.

  2. pai inchideti tot cel outin…si asa arata sunbru si pustiu orasul ala ca Cernobal bine spus…transferati comertul in corturi ca la piata centrala…atat stim atat facem…a avut o mica sclipire cand era Sechelaru primar…dupa aceea au venit din nou praduitorii la putere….

  3. Daca nu se pune piciorul in prag romanul aplica la nesfarsit vorba “las ca merge si asa”. Proprietarii acestor spatii comerciale nu trebuie sa se planga deoarece atatia ani au avut in chirie foarte multe banci care au platit bani buni dar acestia nu vor sa investeasca.

    • Stimate domn,
      proprietarii nu-si pot consolida singuri spatiile, intrucat deasupra lor se afla blocuri de locuinte. Toti proprietarii de spatii sunt de acord cu consolidarile. Primaria trebuie sa faca toate demersurile. Oricum proprietarii de spatii vor plati contravaloarea consolidarilor. Numai sa se faca. Problema e ca de 20 de ani nu se face nimic in sensul asta. Intelegeti? Si nu mai aruncati cu pietre cu manie proletara tot in privati.

  4. Dupa ce ca acest oras sa scufundat in timpul lui Stavarache mai ceva ca Titanic, arata dezolant, ruine la tot pasul pe centru, aproape toata industria a disparut si se construiesc numai magazine in locul fostelor fabrici, mai sunt cateva firme care mai supravietuiesc la limita si mai platesc si ele cateva taxe la stat si salarii, tot lor li se da in cap prima data, ca dovada ca avem cea mai incompetenta si rupta de realitate clasa politica din istoria Romaniei, de ce nu este trecut in lege ca consolidarile de blocuri cu bulina sa fie obligatorii fara a fi conditionate de paranoia fiecarui proprietar, faceti si voi cum s-au facut in alte tari, nu stati numai pe taraf tv, acolo in timpul consolidarilor, primaria a pus gratuit la dispozitia locatarilor locuinte in care sa stea pe perioada consolidarilor, firme de paza se asigurau ca muncitorii nu plecau cu bunurile locatarilor.Dupa ce se finaliza se intorceau inapoi in locuinte, nu comentau si faceau atata scandal ca pensionarii astia de pe la noi, de asta la noi nu merge nimic, trebuie sa fie mereuun gica contra la orice.

  5. Constructiile din centrul Municipiului Bacau care sunt cu bulina au fost realizate intre 1961-1962 cand nu erau norme de proiectare pentru constructii in zone seismice. Aceste constructii cu magazine la parter si locuinte la etaje datorita structurii de rezistenta – cadre din beton armat monolit sunt constructii cu parter flexibil. Acest tip de constructii sunt foarte vulnerabile la miscari seismice de tip vrancean. La cutremurul de 04.03.1977 aceste constructii au suferit degradari mari si norocul a fost ca intensitatea seismica din zona Bacau nu a fost asa de mare. Blocurile din Bucuresti cu acest tip de structura au suferit degradari inreparabile iar unele au cazut. Ordonanta 20/1994 actualizata accepta ca cei ce locuiesc in bloc si au sub salariul mediu pe economie sa nu plateasca nici proiectarea dar nici consolidarea timp de 25 de ani dar pot vinde apartamentul iar cel care il cumpara daca indeplineste aceleeasi conditii nu plateste nici el. Cei care nu indeplinesc aceasta conditie pot face credit la banca cu o dobanda mica si sa plateasca in 25 de ani. Proprietarii de spatii comerciale platesc executia si proiectarea in cota indiviza. Guvernul plateste proiectarea de la bugetul de stat. In ce tara statul adica toti locatari suporta costurile pentru o proprietate privata? Analizati cat se vinde un apartament in blocul 11 Marasesti consolidat si cat se vinde un apartament identic in Marasesti 9. Deasemenea cat este costul /mp la spatiile comerciale in Marasesti 11 si cat este in Marasesti 9. In aceste blocuri s-au facut foarte multe modificari la parter in spatiile comerciale, unele legale altele mai putin. La Roman s-a realizat consolidarea unui bloc numai cu locuinte la parter dar Primaria a reusit sa dea pe timpul executiei apartamente ANL locatarilor iar apoi cand lucrarile au fost terminate proprietarii au revenit la proprietatile lor. Cel mai simplu este sa nu faci nimic, sa speri ca seismul nu va veni, lucru de care nimeni nu poate da un raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ