28 aprilie 2024
OpiniiEditorialLuptă surdă şi stearpă, pe ruinele promisiunilor electorale

Luptă surdă şi stearpă, pe ruinele promisiunilor electorale

De mai bine de trei ani, băcăuanii aud, văd, comentează marea schismă dintre executivul şi legislativul de la nivelul conducerii municipiului Bacău. În conferinţe de presă, în şedinţele Consiliului Local, pe reţelele de socializare, zilnic aceeaşi controversă, aceleaşi acuze: puterea executivă, cu primarul la butoane, vrea să facă, să aşeze oraşul pe făgaşul dezvoltării şi înfrumuseţării, de cealaltă parte, politicul – consilierii locali – se opune permanent, uneori brutal, bunelor intenţii ale primarului ales.

Aceleaşi acuze la adresa Consiliului Local, în întregime sau pe grupuri, le-am sesizat şi la desele, în ultimul an, întâlniri ale edilului băcăuan cu cetăţenii din cartiere: vreau/vrem să facem parcări, asfaltări, amenajări edilitar-estetice, avem planuri, schiţe, proiecte de hotărâri supuse dezbaterii consilierilor etc., etc., însă, o parte, majoritatea din CL se opune, spune primarul peste tot, cu gura plină.

Acestea sunt scuzele, justificările primarului Lucian Stanciu Viziteu la numeroasele şi justificatele nemulţumiri ale cetăţenilor. Am fost martor la cel puţin trei asemenea întâlniri. Primarul a cerut alegătorilor să-l susţină în marea transformare a oraşului participând la şedinţele CL, să scrie pe siteul primăriei, să reclame în presă. De altfel, singurii vinovaţi de haosul şi nerealizările din oraş sunt consilierii opoziţiei, identificaţi doar prin apartenenţa politică.

Asimilaţi, identificaţi, acuzaţi drept cei care se opun binelui şi frumosului, oamenii negri (la suflet) dispuşi doar la voturi negative, nu am înţeles de ce acei consilieri acuzaţi de toate relele din lunga listă prezentată de primar nu au ieşit, nu ies public, aşa cum au făcut-o cu mare tam-tam la alegerile din 2000, când au cerut votul, să lămurească cum stau, de fapt şi de drept, lucrurile în raporturile dintre executiv şi legislativ. E treaba lor cum o fac, individual, pe grupuri, este democratic şi benefic pentru băcăuani, pentru oraş: ori e albă, ori e neagră. Din când în când mai vedem şi mai auzim intervenţiile/ieşirile celor doi viceprimari, văduviţi însă de multe dintre atribuţiile iniţiale, stabilite tot de primar. O voce singulară este cea a unui consilier independent, care, normal, are o agendă limitată, însă, nota bene!, de cele mai multe ori reuşeşte să-şi ducă până la capăt iniţiativele.

Şi, atunci, întrebarea rămâne: de ce consilierii locali acuzaţi de „malpraxis” politic şi administrativ nu fac lumină, nu repun în drepturi instituţia din care fac parte, ca urmare a votului? Mă tot întreabă un prieten: cine este vinovat, cine sunt vinovaţii de starea şi nestarea oraşului? Răspunsul meu, după informaţiile pe care le am din spaţiul public, este că, vinovaţi sunt consilierii locali, o parte dintre consilieri, un grup de consilieri, consilierii din opoziţie, care nu vor binele cetăţenilor, al oraşului. Aşa să fie? Care este adevărul, domnilor consilieri? Am şi un caz concret, l-am extras de la întâlnirea primarului Viziteu cu locatarii interesaţi de construirea parcării din spatele blocului 1, de pe Logofăt Tăutu, Neagoe Vodă.

A început, s-au dărâmat vechile garaje (mai puţin patru), este proiect, l-a arătat primarul cetăţenilor, însă, a trecut mai bine de un an, şi nu s-a mai făcut nimic: consilierii locali sunt vinovaţi, a spus primarul oamenilor, că nu au mai aprobat banii necesari finalizării proiectului, foarte util şi benefic, aşa cum s-au dovedit toate celelalte construite până acum. Acum este o imensă mocirlă acolo, de care, se pare, consilierii nu ştiu. Vor afla la votul din 2024.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri