8 mai 2024
OpiniiRomâna pentru toțiLunea… limbii latine

Lunea… limbii latine

Radio-România, în actualitate

Matinalul de luni, 28 octombrie, a fost unul filologic (cel puţin în partea sa mediană). Cătălin Cîrnu, Daniela Petrican şi Viorela Pănculescu s-au întrecut în a ne demonstra că nu degeaba au luat parte la orele de limba latină din clasa a VIII-a. Şi-au amintit de imnul studenţesc „Gaudeamus igitur” şi de salutul „Ave!” („Poate mai potrivit ar fi fost «Salve!», ne-a spus profesoara de latină Cristina Popescu, care a ascultat acelaşi radioprogram. «Ave!» e utilizat în adresarea către împărat.”) Tot întrebându-se unul pe altul, s-a ajuns la constatarea tristă că limba latină nu se studiază decât în clasa a VIII-a şi, în liceu, în clasa a IX-a, deşi ar trebui extinsă la nivelul întregului ciclu liceal.

Ultimul an pentru clasa a VIII-a…



Conform noilor planuri de învăţământ, anul şcolar 2019-2020 este ultimul în care se studiază limba latină în clasa a VIII-a. Ca atare, manualele editurilor POLIROM (autoare, Elena Muşetescu; coordonator, Traian Diaconescu), „Sigma” (autoare, Cornelia Frişan), „Aramis” (de Doina Ionescu, Cireşica Vlădulescu, Despina Mincu-Georgescu), dar şi bătrânul manual al Editurii Didactice şi Pedagogice – R.A. (de Viorica Bălăianu, Constantin Marinică, Cicerone Poghirc) vor deveni amintiri. Odată cu acestea, va dispărea sintagma „Limba latină” din nomenclatorul manualelor pentru gimnaziu.

… şi primul pentru clasa a VII-a

Aşadar, din anul 2019 devine instrument de lucru un alt manual, pentru o altă disciplină: „Elemente de limba latină şi de cultură romanică”. Se va preda la clasa a VII-a, ca formă de asociere a noţiunilor lingvistice cu date informative despre lumea romanică. Toată lumea e de acord că limba latină a avut de pierdut, dar tot e ceva decât nimic. (În 2016, fusese eliminată din trunchiul disciplinelor pentru gimnaziu, odată cu reducerea numărului de ore la limba română. Cel care s-a bătut pentru reintroducerea limbii latine, chiar şi în această formulă de compromis, a fost Solomon Marcus. Imediat după trecerea în eternitate a academicianului matematician, Editura „Spandugino” i-a publicat cartea cu titlul „Odiseea limbii latine”.) Există două variante de manual pentru clasa a VII-a, propuse de editurile „Aramis Print” (autori, Marcela Graţianu şi Alexandru Popp) şi „Art Klett” (de Alexandru Dudău, Simona Georgescu, Theodor Georgescu).

Provocare

Pentru că limba latină încă e o cenuşăreasă, iar unii profesori nesocotesc adevărul că limba română are de câştigat din relaţionarea permanentă cu limba-mamă, îi invit să aşeze la avizierul şcolii anunţul: „În această şcoală se predă, la clasa a VII-a, limba latină”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri