25 aprilie 2024
ActualitateLumea academică, reunită în Bacău

Lumea academică, reunită în Bacău

Aula universității „Vasile Alecsandri” a fost plină ochi, la începutul weekend-ului trecut, cu ocazia simpozionului „Ecologia și Protecție Ecosistemelor”.

Ajunsă deja la cea de-a 12-a ediție, manifestarea științifică s-a bucurat de o prezență numeroasă, de la reprezentanți de seamă ai universităților, institutelor și stațiunilor de cercetare – dezvoltare din întreaga țară și de peste hotare, la specialiști în ecologie, agricultură etc, precum și foarte mulți studenți.

„Ne bucurăm de o participare extrem de numeroasă, în acest an, inclusiv din afara țării. Sunt prezenți reprezentanți ai trei universități și ai unui institut de cercetare din Republica Moldova, la care s-au alăturat alte zece universități din București, Bacău, Iași, Cluj, Sibiu, Constanța, Pitești, Timișoara.



Mai sunt și opt instituții de cercetare, muzee, agenții de protecție a mediului, societăți și asociații care au activitate în domeniul biologiei și în cel al protecției mediului”, a declarat prof. dr. ing. Ioan Viorel Rați, organizatorul manifestării științifice.

Printre cei prezenți s-au aflat și nume sonore din mediul academic, cum ar fi acad. prof. univ. dr. Constantin Toma, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, membru al Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ion Toderaș, membru al Academiei de Științe a Moldovei, director al Institutului de Zoologie al AȘM, m. c. acad. C.S. I dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutul de Biologie, București, m. c. acad. prof. univ. dr. Dan Cogălniceanu, de la Universitatea „Ovidius” Constanța, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Gheorghe Glăman, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, președinte al Societății Române de Horticultură ș.a.

Ediția din acest an a simpozionului a fost dedicată conf. univ. dr. Cătălin Petre Rang, recent trecut în neființă, în amintirea căruia s-a păstrat un moment de reculegere.

„Mă bucur că inimosul colectiv de la Departamentul Biologie, Ecologie și Protecția Mediului a reușit, și în acest an, să organizeze o nouă ediție a acestui simpozion, dar și pentru că, în ciuda restricțiilor de tot felul, avem în sală atât de mulți reprezentanți ai unor diverse instituții din întreaga țară.

Vă mulțumim pentru importanța pe care o dați evenimentului”, a declarat Valentin Nedeff, președintele senatului Universității „Vasile Alecsandri”. La rândul său, Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri”, a acordat plachete unor distinși oaspeți colaboratori ai instituției „în semn de prețuire și de recunoaștere a meritelor în consolidarea relațiilor de colaborare științifică”.

Au fost prezentate peste 100 de lucrări științifice din arii tematice diverse, de la biodiversitatea organismelor acvatice, biodiversitatea organismelor terestre, ecologie și dezvoltare durabilă, la biotehnologii de protecție și valorificare a resurselor mediului etc. În cadrul evenimentului, au mai fost făcute cunoscute și câteva invenții în strânsă legătură cu tema simpozionului, cum ar fi apa magnetică și utilizarea acesteia în agricultură și nu numai.

Merele din Iași, cele mai premiate

Programul evenimentului a mai inclus și Concursul Zonal de Mere, ajuns la ediția a treia. S-au prezentat nu mai puțin de zece producători renumiți din regiunea Moldovei, dar și din București și Pitești.

Au fost supuse degustării specialiștilor – cadre didactice universitare, specialiști în cercetare pomicolă, agronomi și studenți – 70 de probe din soiuri clasice de mere, dar și din cele relativ nou introduse în cultură în România.

„Concurează soiurile tradiționale, din plantațiile vechi, cu cele din plantațiile noi, practic, cea mai recentă generație creată de amelioratori, multe fiind soiuri cu rezistență genetică la rapăn, care pot fi cultivate cu succes în plantații superintensive”, a mai spus Ioan Viorel Rați.

Au concurat producători locali – Lumipom Itești, Ceravis Itești, Asociația Pomicolă Itești, dar și din județul Iași – Agroindustrial Ceres Bivolari, Stațiunea Pomicolă Iași, Organizația de Producători Cerasus Grup Cotnari etc. La final, cele mai multe premii – 39 din 70 – au fost câștigate de producătorii din județul Iași, dintre pomicultorii locali departajându-se Lumipom Itești, dar și Luc’s Impex Itești și un producător din Filipești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri