Afaceristul Viorel Rusu, denuntator in dosarul de trafic de influenta in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu, si-a continuat declaratiile in instanta in legatura cu suma de 270.000 euro pe care pretinde ca i-ar fi dat-o lui Banu, in mai multe transe. Declaratiile lui au fost mai ferme de aceasta data si acuzatiile mai punctate fata de termenul anterior. „Stiam ca terenul este al lui Banu Mihai, cumparat pe numele altei persoane. Aceste discutii au avut loc dupa ce am sistat lucrarile pentru ca nu primisem platile pe lucrarile efectuate. Daca nu aveam promisiunea certa ca voi primi acesti bani, nu mai lucram. In aprilie 2010, am avut discutii cu Banu si Berca si m-au rugat sa continui lucrarile. M-au asigurat ca vor rezolva problema cu finantarea si ca vor apela la organele in drept – Ministerul de Finante, presedinte, prim-ministru. Antecontractul de vânzare-cumparare l-am semnat la birou, mi l-a adus Banu Lucian (fiul lui Mihai Banu, n.r.). Dar acesta era un simplu mesager al lui Banu Mihai, asa l-am perceput eu. Stiam ca terenul este al acestuia din urma. Cu Lucian nu am purtat nicio discutie cu privire la pret si la modalitatea de plata. Suma de 150.000 lei, in transe de câte 50.000 lei, a fost achitata intr-un cont bancar indicat de Banu Mihai. Nici pâna in prezent, dupa denunt, nu mi s-a incheiat contractul in forma autentica. Era vândut la alta persoana, am aflat dupa incheierea antecontractului. Iar in ce priveste contul, stiam ca era un interpus si ca, prin intermediul lui, Banu Mihai va scoate banii din cont”, a declarat Viorel Rusu.

„Banu imi spunea ca Berca are nevoie de bani, ca viata in Bucuresti este grea”

Viorel Rusu a acuzat si de aceasta data ca Banu i-a cerut bani in schimbul ajutorului pentru obtinerea finantarii. „Banu a spus ca, daca doresc sa rezolv problema finantarii, trebuie sa le dau si lor niste bani – vreo 10-15.000 euro, la acea prima discutie. Am intrebat cui sa dau banii. Berca a spus sa-i dau lui Banu Mihai. Berca mi-a spus «Viorele, noi suntem la putere si rezolvam problema.» Când ma duceam la Bucuresti, Banu imi mai cerea o suma de bani. Berca mi-a spus ca stie de la Banu câti bani s-au adunat si ca se va ocupa de aceasta problema si sa nu mai discut problema asta cu el. Mi-a spus chiar el ca ii este teama sa nu fie interceptat datorita functiei. Am mai discutat cu Berca si l-am intrebat de mai multe ori când primesc banii. Am primit o data 200.000 lei si alta data, 500.000 lei. Fara Berca, Banu nu putea sa faca aceste interventii. Pe oriunde mergeam cu Banu, la Ministerul de Finante sau in Parlament, pentru obtinerea finantarii, intreba persoana respectiva daca a fost sunata de Berca sau mentiona ca a fost trimis de dl presedinte Berca”, arata Viorel Rusu. El este convins ca mare parte din banii pe care sustine ca i-a dat au ajuns in final la Berca: “Eu nu stiu câti bani au ajuns la Berca, daca Banu i-a dus la partid sau nu, pentru ca Banu nu-mi dadea explicatii despre ce face cu banii. Dar tot timpul, Banu imi spunea ca Berca are nevoie de bani, ca viata in Bucuresti este grea. Sunt convins ca macar o parte din bani au ajuns la Berca. Plus ca Berca mi-a spus ca stie ce sume au fost luate de Banu. In discutiile cu Banu, acesta imi spunea ca majoritatea banilor ii da lui Berca, dar nu mi-a spus exact cât”, a mai explicat Viorel Rusu.

PUBLICITATE

„Am vrut si atunci sa fac denunt, dar mi-a fost frica”

Viorel Rusu a mai precizat ca toate aceste „cotizatii” sunt din sumele pe care el le-a imprumutat societatii sale si le-a recuperat ulterior. Pe de alta parte, el a sustinut ca a facut denuntul atât de târziu pentru ca atunci i-a fost frica: “Am vrut si atunci sa fac denunt, dar, datorita pozitiei lor, mi-a fost frica, stiind cum procedeaza acestia, cum trimit controale societatii cu dispozitii de a se face orice pentru a inchide societatea”, mai acuza Rusu. In instanta a fost audiata si persoana care figura in acte ca proprietar al terenului pe care Rusu trebuia sa-l cumpere de la Banu – Traian Cornea (82 de ani), un unchi al lui Mihai Banu. „Terenul nu era normal al meu, era al lui Lucian Banu, dar in acte trebuia sa figurez eu. Terenul a fost vândut la trei persoane, iar banii i-am luat eu, de la banca”, a declarat Traian Cornea.

„A vehiculat suma de 300.000, dar nu a spus daca e vorba de lei sau euro”

Despre problema finantarii la scoala din Ardeoani, a vorbit in instanta si primarul comunei, Victor Diaconu. El a confirmat ca Berca i-a promis sprijin. „Discutii au fost cu Berca chiar de când era presedinte interimar al Organizatiei Judetene a PDL. Am discutat in Biroul Permanent. I-a trasat sarcina lui Mihai Banu sa se ocupe de aceasta problema, de finantarea acelui obiectiv. In 2010, când constructorul a vrut sa opreasca lucrarile, pentru ca nu se achita contravaloarea lor, m-am intâlnit cu Rusu Viorel si a spus ca a vorbit cu Berca si Banu si ca vor gasi o solutie ca printr-o hotarâre de Guvern sa fie alocate fonduri. A continuat lucrarile si in 13 septembrie erau finalizate. Berca, in discursul tinut la deschiderea anului scolar, a spus ca se va ocupa personal sa gaseasca solutii pentru achitarea lucrarilor. Au fost alocate sume prin HG, dar totusi nu s-a acoperit contravaloarea lucrarilor. Berca mi-a promis ca o sa gaseasca solutii”, a precizat Victor Diaconu. Despre banii dati de Rusu, el spune ca a auzit discutii in preajma alegerilor locale din 2012. „Bondor Silviu, Popescu Adrian, Constantin Draganuta spuneau ca Rusu Viorel ar fi dat o suma de bani pentru campania electorala si ca totusi nu sunt bani pentru bannere si afise. Nu stiu daca acesti bani au fost dati cu documente legale sau nu. La un moment dat, Rusu a venit la Ardeoani si a spus ca nu a primit prin HG nici cât a dat el. A vehiculat suma de 300.000, dar nu a spus daca e vorba de lei sau euro. A spus ca a dat aceasta suma lui Berca si Banu. Mi-a spus ca va bloca conturile si va scoate la vânzare toate bunurile primariei, ceea ce s-a si intâmplat”, a aratat primarul Victor Diaconu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

  1. Acest ordinar de ultima speta, a primit finantare pentru scoala aceea in 2014 de la guvernul Ponta dupa cum am citit in ziar. Se contrazice in declaratii si latra mereu ca nu-si mai aminteste tot ce declara ca s-a intamplat. Acest rebut al societatii, va ajunge sa se incurce in propriile minciuni si va ajunge sa devina scriitor de penitenciar.

  2. Mai sa fie , atunci ii era frica , acuma NU. Sa fim seriosi daca nu il prindeau cei de la DNA cu vreo magarie nu facea el denuntul, dar asa l-au prins si presupun ca le-a spus ceva de genul : scap eu si va dau pe altii mai mari cu care faceti valva in presa .

  3. bai frate dar astia de la dna sunt chiar asa de prosti sa -l creada pe infractorul asta notoriu ,auzi la el un fost militian ……mi0a fost frica,,,,,,,,,,,,

  4. o jigodie..de cine este tinut in brate? daca face denunt dupa denunt inseamna ca faptele pe care le comite se uita ? de ce nu este judecat pentru dare de mita?? de ce??

  5. se stie ca orice nas isi are nasul dar exista , ca peste tot , exceptii din moment ce jigodaia asta de pui si nepot de militian mai exista inca pe piata ; probabil nu-i botezat si e clar ca-i o jigodie ordinara sau tot jigodie e si cel care toarne in nestire aparat fiind de trecutu=i glorios de sofer la economic si nepot de militian;
    exista insa si dreptate divina si iti va veni rindul viorele (nu meriti nici macar sa-ti scriu cu majuscule numele )

  6. Mergeti in Barati unde a asfaltat firma dumnealui Conextrust si vedeti cums-au surpat drumurile pe toata lungimea strazilor din cauza ca au facut treaba de mantuiala, dintre Arcadie Septilici mergand pe strada principala aveti trei strazi la rand umplute cu prundis de catre cei din zona. Hala lucrare.

LĂSAȚI UN MESAJ