29 martie 2024
ActualitateLucrările la drumul surpat din zona serpentinelor de la Măgura prind contur

Lucrările la drumul surpat din zona serpentinelor de la Măgura prind contur

Constructorul care s-a angajat să refacă porțiunea de drum a amenajat o variantă de ocolire, în încercarea de a evita ca execuția lucrărilor să îngreuneze și mai mult traficul în zonă.

Practic, este vorba despre lărgirea drumului, prin amenjarea unei benzi suplimentare pe care să poată circula utilajele constructorului, detaliu care a presupus tăierea unor arbori, săparea în corpul dealului și așternerea unui covor asfaltic. „Următorul pas este executarea forajelor în vederea amenajării pilonilor.

Până acum, au fost realizate 10 foraje pentru cele 48 de coloane, cu adâncime de 10 – 12m, care vor consolida corpul drumului”, ne-a decalarat Nicolae Popovici, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRPI) Iași. Reamintim că, pe DN 11 (E 574), în zona serpentinelor de la Măgura, drumul s-a surpat, din cauza ploilor din ultimii ani, afectând serios carosabilul.



Este vorba de zona de serpentine din apropierea hotelului „Măgura verde”, intens circulată, fiind una dintre principalele căi de acces dinspre Ardeal spre Moldova, via Brașov. Autoritățile au decis să izoleze zona cu probleme și să amplaseze un semafor mobil, circulându-se, astfel, dirijat, pe un singur fir, pe o distanță de câteva zeci de metri. Circulația rutieră este îngreunată mai ales în perioadele de weekend, când zona este traficată de mașinile celor care vin sau pleacă în concedii, alături de ale celor care vin, cu diverse interese, de peste Carpați.

Alternativă pentru șoferii grăbiți

Cititorii au mai semnalat și alte astfel de probleme pe drumurile publice importante. De exemplu, o supare se poate observa câțiva kilometri distanță de locul de la Măgura, în apropiere de localitatea Bârzulești (la intersecția cu drumul spre Schitul „Doamna”), semnalizată de administratorul drumului, dar și una înainte de indicatorul de la Sănduleni, în sensul spre Onești. O alta a fost indicată la Cleja, pe E 85, dar și la ieșirea din Tg. Ocna, balizate, de asemenea.

Șoferii care, din diferite rațiuni, nu sunt dispuși să aștepte la cozile care se formează în zona semaforizată de la Măgura au ca rută alternativă ocolirea pe DN2 G prin Florești – Scorțeni. Astfel, pe drumul spre Moinești, se face stânga în intersecție la Florești, apoi încă circa 10 kilometri până la Sănduleni, pentru a merge spre Onești. O variantă și mai bună ar fi fost traseul (mai scurt cu 20 de kilometri), prin satul Crihan din comuna Măgura până la Strugari, pe drumul DJ 118B, aflat, deocamdată, în plină modernizare. Ideală, spun unii, ar fi fost autostrada A 13, proiect, însă, abandonat total de guvernanți.

Lucrările din zona afectată

Lucrările de refacere a drumului au demarat abia în această toamnă, deși neajunsul a fost semnalat încă din primăvară. Și asta pentru că abia pe 17 august, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor, cu promisiunea ca lucrările să demareze pe 1 septembrie. Doar că, din cauza lipsei unei autorizații pentru tăierea unor copaci, constructorul a putut intra cu utilajele în zona de lucru, o săptămână mai târziu. Cert este că termenul de execuție este de șase luni. În tot acest timp, se va executa un zid de sprijin, cu fundație pe piloți forați, cu diametrul mare (min. 600 mm). În plus, se va înlocui podețul existent cu unul de tip P2.

Acesta va fi prevăzut cu o cameră de cădere în zona amonte. Totodată, se vor executa și lucrări de sistematizare și amenajare a văii, în amonte și în aval. Mai exact, se vor amenaja canale colectoare din beton armat, cu trepte de liniștire pe o lungime de minim 30 metri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri