28 martie 2024
ActualitateLucrare fantoma la o scoala din Tatarasti

Lucrare fantoma la o scoala din Tatarasti

– o firma care trebuia sa faca o extindere la unitatea scolara a incasat 188.000 de lei, desi nu a executat decât fundatia

Administratorul unei firme care ar fi trebuit sa faca o extindere la o scoala din comuna Tatarasti si dirigintele de santier au fost condamnati pentru înselaciune si fals în înscrisuri si trebuie sa plateasca despagubiri de 188.000 lei.

Au incasat banii, dar nu au mai facut lucrarea



Doinita Z., Dorin N. si Bell Term SRL Bacau au fost trimisi in judecata, in ianuarie 2014, pentru acuzatiile de inselaciune si fals in înscrisuri sub semnatura privata. Constantin O., in calitate de director al Grupului Scolar Agricol „J.M. Elias” Sascut, a fost cercetat pentru delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals. Ancheta a inceput in iulie 2011 când Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean a primit informatii legate de savârsirea unor infractiuni.

In cursul anului 2008, Grupul Scolar Agricol „J.M. Elias” Sascut, condus de Constantin O., a atribuit o lucrare de extindere la Scoala Gherdana din comuna Tatarasti, firmei Bell Term din Bacau, administrata de Dorin N., diriginte de santier fiind numita prin contract Doinita Z., care în acel moment era si angajata a Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, la Biroul Investitii, se spune in rechizitoriul Parchetului Judecatoriei Bacau.

Lucrarea, in valoare de 174.500 lei, a fost platita de Grupul Scolar din Sascut, însa nu a fost executata, iar pentru a se justifica efectuarea platii s-au întocmit si folosit documente false. In noiembrie 2011, când politisti si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar au mers in control la scoala Gherdana, ca sa verifice stadiul lucrarii, nu au gasit decât o fundatie de circa 10 x 25 m din beton.

Audiat in decembrie 2011, Constantin O., directorul grupului scolar, a sustinut ca a avut încredere ca lucrarea va fi executata corect, iar documentele întocmite de constructor vor respecta conditiile legale. A întrebat-o pe Doinita Z. daca mentiunile din documente sunt reale, iar aceasta l-a asigurat ca totul este in regula, ca s-au început lucrarile si constructorul s-a aprovizionat cu materiale. Insa, din momentul in care si-a incasat banii, societatea nu a mai continuat lucrarea.

Toti cei implicati in derularea proiectului au declarat ca au avut incredere in Doinita Z. care avea ca atributii de serviciu tocmai verificarea investitiilor derulate prin Inspectoratul Scolar. Conform raportului de expertiza tehnica în constructii, la scoala Gherdana au fost executate lucrari de sapaturi si executie fundatie, insa acestea nu corespund proiectului si nu respecta normativele tehnologice în vigoare.

Patronul firmei sI dirigintele de santier, condamnati cu suspendare

Judecatoria Bacau a condamnat-o pe Doinita Z., diriginte de santier, la pedeapsa de un an si 6 luni închisoare, iar pe Dorin N., administrator de firma, la 2 ani de închisoare, ambele condamnari cu suspendare.

Si firma care ar fi trebuit sa faca lucrarea, Bell Term SRL Bacau, a fost condamnata sa plateasca o amenda de 10.000 lei. In plus, societatii i-a fost interzis dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de doi ani, pedeapsa care se va executa din momentul in care hotarârea va fi definitiva.

Instanta a mai obligat inculpatii sa plateasca Liceului Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut suma de 188.000 lei drept despagubiri si a mentinut sechestrul asupra unui imobil al SC Bell Term. Impotriva condamnarilor, inculpatii si Parchetul pot face apel.

Audiat de procurori, Dorin N. a declarat ca, în 2008, SC Bell Term a încasat 170.000 lei, dar nu a putut incepe lucrarile din cauza iernii. Când a vrut sa faca proiectul, a constatat diferente între proiect si terenul pe care se realiza constructia, a mai explicat administratorul firmei. El sustine ca a continuat lucrarile în 2009, oprite insa tot de timpul friguros. In 2010, o expertiza l-a tinut pe loc, iar din 2011 nu a mai putut lucra din motive de sanatate.

Doinita Z. a explicat la audieri ca lucrarile nu au putut incepe deoarece nu exista autorizatie de constructie si pentru ca au aparut divergente intre Primaria Tatarasti si constructor. In acelasi timp, ea a explicat ca a fost nevoita sa semneze borderoul si situatiile de plati, pentru ca fara semnatura si stampila ei nu se puteau face decontarile. Greseala ei, sustine Doinita Z., a fost ca a crezut în constructorul SC Bell Term. In ceea ce-l priveste pe directorul grupului scolar, Constantin O., procurorii au disjuns cauza pentru continuarea cercetarilor in ceea ce priveste infractiunile de delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri